Je zoon feministisch opvoeden? Ja, dat is ook belangrijk
Gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat is waar het feminisme voor staat. Je dochter feministisch opvoeden is één ding (overigens niet een onbelangrijke!), maar als we echt iets voor elkaar willen krijgen in de wereld voed je ook je zoon feministisch op.
Inmiddels is het een stuk ‘normaler’ om jezelf feminist te noemen. Je hoeft niet de protesterende, mannenhatende vrouw met ongeschoren oksels te zijn, om feministisch te zijn.
Wanneer je het vanzelf sprekend vind dat vrouwen en mannen gelijk zijn aan elkaar, is dat al voldoende om je deze titel toe te eigenen. Hoog tijd dus ook dat onze jongens deze visie zich ook eigen maken.
Een jongen feministisch opvoeden doe je zo
Een man op latere leeftijd proberen te overtuigen van het feit dat er een ongelijke verdeling is en dat deze moet veranderen, is een stuk bewerkelijker dan het er met de paplepel ingieten. Je zoons feministisch opvoeden, is dan ook de oplossing voor een toekomst waarin we allen gelijk zijn.
En zo doe je dat:
1. Grenzen stellen en respecteren
Wanneer je je kind, zoon of dochter, al op jonge leeftijd leer wat het belang is van grenzen stellen én het respecteren van die van anderen, kom je al een heel eind.
Hierin is seksualiteit natuurlijk een ontzettend belangrijk thema, maar niet het enige dat er toe doet. Zo is het ook belangrijk je kinderen aan te leren dat ze grenzen stellen en respecteren als het gaat om wat anderen over hem of haar mogen zeggen én wat je kunt doen als je grenzen overschreden worden.
Wanneer je zoon weet dat er grenzen zijn en hoe belangrijk hij het zelf vindt dat deze worden gerespecteerd, zal hij dit ook in het latere leven toepassen.
2. Traditionele normen en waarden?
Laat ze los. Begin hiermee door je zoon bijvoorbeeld een pop te geven als hij klein is. Zo kan hij zelf kiezen of hij ermee speelt of niet.
Want wanneer jij je zoon de vrijheid geeft om keuzes te maken die losstaan van zijn sekse, kun je ervan uitgaan dat hij ook meer gelijkheid zal zien tussen mannen en vrouwen later.
Praat ook met je zoon over dat deze gelijkheid heel normaal is. Haal voorbeelden aan, zoals vrouwen die vrachtwagenchauffeur zijn, of mannen die in de verpleging werken. En een jongen kan bijvoorbeeld best op ballet (kijk maar naar de dansers van het Nederlands Danstheater) en een meisje ook op voetbal.
En roze is echt niet alleen maar een kleur voor meisjes en blauw voor jongens. Sterker nog vroeger was dit zelfs omgedraaid.
3. ‘Iedereen is gelijk’
Herhaal dit zo vaak je kunt. Je kind krijgt in de buitenwereld op zoveel manieren de informatie toegediend dat mensen niet gelijk zouden zijn, dat een klein beetje ‘indoctrineren’ op dit onderwerp wel mag. Mensen zíjn immers ook gelijk!
En niet alleen qua gender, ook alle huidskleuren, lichaamsvormen, geloofsovertuigingen en overige achtergronden. Een erg belangrijk punt dus, wanneer je je zoon feministisch wilt opvoeden.
LEES OOK: Stap voor stap: zo maak je kinderen bewust van verschillende huidskleuren en racisme
4. Huilen mag, ook voor mannen
Er heerst nog steeds een cultuur waarbij jongens wordt aangeleerd dat mannen niet huilen. Mannen moeten sterk en stoer zijn, op de voorgrond treden en initiatief nemen.
Dit zorgt er niet alleen voor dat jongens (en mannen later) het moeilijk vinden om zich kwetsbaar op te stellen en hun emoties een plek te geven, maar het draagt ook maar bij aan een cultuur van ongelijkheid.
5. Laat je zoon met meisjes omgaan
Je kunt natuurlijk niet bepalen wat je kind op school doet. Daar zullen jongens toch nog vaak met jongens spelen en meisjes met meisjes.
Maar probeer, zeker als hij geen zus(je) heeft, je zoon met meisjes om te laten gaan. Bijvoorbeeld door met vrienden of familie af te spreken die een dochter hebben van zijn leeftijd. Zo kan hij al op jonge leeftijd ervaren dat ze gelijk aan elkaar zijn.
6. Praat wel over objectificatie
Als je met je zoon tv kijkt en er komt een film of videoclip voorbij met een halfnaakte vrouw, dan wil je dat misschien negeren of zelfs meteen wegzappen om hem niet aan dat beeld te laten wennen. Maar daarmee speel je eigenlijk alleen maar in op de schaamte.
Beter is het om dit wel te benoemen en hem te leren dat het niet oké is om een vrouw als lustobject te zien. Hij zal namelijk vanuit de maatschappij vaak het beeld gevoerd krijgen dat dit wél de norm is. Praat er dus vooral wel over, en geef jouw mening.
Benoem ook dat het ‘perfecte’ plaatje dat er geschetst wordt met modellen en porno-actrices, niet de norm is en ook niks zegt over de persoon zelf. Een meisje met wie je kunt praten en lachen is veel leuker dan iemand die alleen de ‘looks’ heeft.
7. Bovenal: geef zelf het goede voorbeeld
Wil je je zoon feministisch opvoeden? Zorg dan voor een gelijke verdeling in huis. Zowel onder ouders, als onder kinderen. Kinderen leren uiteindelijk altijd meer van het voorbeeld dat je als ouder geeft, dan alles dat je ze vertelt. Zeggen dat jongens en meisjes gelijk zijn, maar zelf wel aan het traditionele plaatje vasthouden geeft niet het gewenste voorbeeld.
Ben je als moeder niet zo goed in het plakken van een band? Probeer het dan te leren. Kan je als man niet zo goed koken? Volg dan een kookcursus of duik eens in de kookboeken. Expand your horizon, people!
Overigens betekent dit niet dat je als vrouw niet meer de was mag doen en als man niet meer mag klussen. Maar zorg er wel voor dat je de rollen ook van tijd tot tijd afwisselt.
Meer tips lezen over meer gelijkheid in het gezin en je zoon feminisme bij te brengen?
- Dit kun je als ouder doen om je kind genderneutraal op te voeden
- Wil jij geen onderscheid maken tussen je zoon en dochter? 3 tips voor een gendergelijk gezin
- Wereldmeisjesdag: Plan International vraagt aandacht voor gelijkheid van meisjes