Jojo & Ouma is eindelijk een mooie kinderserie mét diversiteit
Tegenwoordig hebben kinderen al vanaf de peuterleeftijd een enorme keuze aan kinderseries. Je hoeft Netflix maar te openen, of de keuzestress slaat al toe. Toch ben ik zelf een grote fan van Zappelin. Oké niet alle series zijn hier een succes, maar veel series vind ik toch nét van wat betere kwaliteit. Zo ook de nieuwe serie Jojo & Ouma, die naast alleen leuk, ook nog eens zorgt voor de broodnodige diversiteit in kinderseries.
Waar in series en programma’s voor oudere kinderen diversiteit al vaker voorkomt, is dat in animatie- en tekenseries nog een schaarste. Denk er maar eens over na, hoeveel kinderseries voor peuters en kleuters ken jij waarin personages zitten met een andere huidskleur dan wit?
Jojo & Ouma
Daarom vind ik de nieuwe kinderserie van Zappelin, Jojo & Ouma, een welkome toevoeging. In deze animatieserie wordt het leven van de vierjarige Surinaamse Jojo en haar oma gevolgd. Noraly Beyer spreekt de stem van Ouma – wat Surinaams is voor oma – in.
Daarnaast zitten er in iedere aflevering ook stukjes waarin kinderen zelf vertellen over hun ervaringen of meningen die passen bij het thema van de aflevering. Ook hierbij is duidelijk gelet op diversiteit en zijn kinderen met veel verschillende afkomsten te zien.
Iedereen hoort erbij
“Iedereen anders is, maar iedereen erbij hoort”, zegt Robert Fortuijn, de netmanager van NPO Zapp en NPO Zappelin, tegen Ditjes en Datjes. “Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen om kinderen te leren dat iedereen anders is. En dat dat heel normaal is”, aldus Fortuijn. De netmanager benadrukt dat dat wel op een natuurlijke manier moet gaan, juist omdat het niet te groot gemaakt moet worden dat iemand anders is.
“We willen niet belerend overkomen of onderwerpen brengen alsof ze heel raar zijn”, sluit Fortuijn af. “Je moet het onderwerp ergens in verwerken en kinderen zo laten beseffen: hé, dit is ook eigenlijk heel normaal.” Amen!
Alle afleveringen van Jojo & Ouma kun je hier terug kijken met NPO Plus.
Je kind opvoeden met diversiteit: hoe doe je dat? Een antropoloog geeft tips