Waarom je jeugd zo’n grote invloed heeft op je leven
Decennia aan research laat zien dat negatieve gebeurtenissen in onze jeugd een negatieve invloed kunnen hebben op onze fysieke en psychische gezondheid op de lange termijn. Het wordt zelfs in verband gebracht met vroegtijdige sterfte, chronische ziekten en versnelde veroudering.
Onze patronen vormen zich al door alle dynamieken van voor onze 15e verjaardag. Je jeugd heeft dus een enorme invloed op de rest van je leven. Gelukkig kun je er iets aan doen, zo zien we in de video van The School of Life.
Het impliciete geheugen
Als baby heb je nog maar een soort geheugen, het impliciete geheugen. Deze legt verbindingen tussen gebeurtenissen en hun uitwerking. Als volwassene houden we dit geheugen en slaan we bepaalde handelingen en associaties op. Dit gaat helemaal buiten ons bewustzijn.
Dit geheugen werkt automatisch, zonder het bekende gevoel dat we er een herinnering aan hebben.
Dit geheugen heeft wel dergelijk invloed op ons gedrag. Onderzoek bij 21 maanden oude peuters laat bijvoorbeeld zien dat ze liever knuffels vasthouden met een bepaalde geur die hun moeder gebruikte tijdens de borstvoedingsperiode. En als ze de keuze kregen, dronken ze liever uit een flesje met die specifieke geur.
Dit laat zien dat bepaalde voorkeuren dus onbewust worden gestuurd door ervaringen die zelfs helemaal terug kunnen gaan naar je babytijd.
Ook vallen vrouwen die een sterke band hebben met hun vader, vaker op mannen die daar onbewust op lijken. Vrouwen die een slechte band hebben met hun vader, hebben dat niet.
Het expliciete geheugen
Na een jaar gaat ook het expliciete geheugen ontwikkelen. Deze kan ook bewust herinneringen ophalen uit je geheugen. Van al deze ervaringen en herinneringen worden patronen van samenhang gemaakt, ook wel mentale modellen.
Zo leer je wat positieve gevolgen heeft maar ook wat je beter kunt laten. Je calculeert in hoe mensen kunnen reageren of hoe je zelf invloed hebt op de omgeving. Dat zorgt ervoor dat je het heden ziet door de bril van je verleden.
Als jij dus een fijne en veilige jeugd hebt gehad, heb je ook een fijne bril waar je doorheen kijkt. Als dit niet het geval is, kunnen er hardnekkige patronen ontstaan waarvan het moeilijk is om er van af te komen.
Als jij bij voorbaat al denkt dat mensen onaardig tegen jou zijn, zal je hen misschien minder open benaderen en snel in de verdediging schieten. Dit kan ervoor zorgen dat mensen je inderdaad minder aardig vinden, wat ervoor zorgt dat mensen je minder snel benaderen of vriendelijk behandelen. Zo kan dit een selffulfilling prophecy worden.
Gelukkig zijn er vele behandelingen en trajecten om te leren omgaan met je ‘bril van het verleden’. Leer bijvoorbeeld meer over je patronen met innerlijk kind werk, doe een familie-opstelling om iedereen z’n rechtmatige plek terug te geven of probeer hypnotherapie om van trauma’s af te komen.