Je kind slaan
Gelukkig geef je aan dat je zelf niet blij bent met het feit dat je je kind af en toe slaat. Ik hoop dat niet één ouder er vóór is om zijn kind te slaan en dit als regulier ‘strafmiddel’ gebruikt. Al zie ik het bijvoorbeeld op straat of in winkels helaas regelmatig gebeuren. Slaan moet nooit een gewoonte zijn, want het negatieve effect is vele malen groter dan het positieve.
- Door te slaan geef je een kind een volkomen verkeerd voorbeeld. Hoe vaak zeggen we niet tegen onze kinderen dat ze anderen geen pijn mogen doen, dat ze niet mogen slaan of schoppen? Als we dan zelf bepaald gedrag van het kind wel beantwoorden met een tik dan is dat voor een kind heel erg verwarrend. Het gaat erom dat we kinderen leren hoe ze iets wat ze niet leuk of prettig vinden moeten oplossen zonder agressie of schreeuwen. En dat begint dus bij ons zelf. Als wij ze laten zien dat slaan ‘mag’, dan is de kans groter dat ze dit ook naar andere kinderen toe gaan inzetten als ze zich machteloos voelen of iets voor elkaar willen krijgen.
- Af en toe een tikje kan al snel meer worden. Zeker als je bijvoorbeeld een periode meer onder stress staat of je kind in een lastige fase zit. En zo loop je het risico harder of vaker te gaan slaan dan de bedoeling is. Dat kan bij kinderen voor angst zorgen en onze machtspositie als ouder mogen we nooit misbruiken.
- Gelukkig – en dat is zeker het geval bij jou – geef je meestal een tik uit onmacht of is het een wanhoopsdaad omdat je erg boos bent of overvallen wordt door negatief gedrag van je kind. Natuurlijk is heel af en toe een (niet harde) tik niet enorm schadelijk en hoef je niet wakker te liggen van de schuldgevoelens.
- Andere manieren vinden om negatief gedrag op te lossen is echter veel beter. Probeer iets te verzinnen wat je kunt doen als je zo boos bent dat slaan op de loer ligt. Even een time out voor jezelf, tot 10 tellen of een andere vaste manier van corrigeren vooraf bedenken? Kijk wat voor jou werkt.
- Koop je schuldgevoel in ieder geval niet af met cadeautjes. Ook dit is geen goede manier om je kind te laten zien dat je je schuldig voelt. Je kind heeft er niets aan en cadeautjes zijn voor bijzondere momenten of beloonmomenten. Dit is een verkeerd signaal. Zeg liever tegen je kind dat je fout zat en probeer het echt niet meer te doen. Vertel je kind dat je heel boos was en een tik hebt gegeven, maar dat ouders dat net als kinderen eigenlijk niet mogen doen, dus dat het je spijt. Fouten zijn menselijk, ook dat is een wijze les voor kinderen!