Jasmins kinderen (14 en 16) zijn erg close: ‘Wanneer grijp je in?’
Het is de droom van iedere ouder: kinderen die goed overweg kunnen. Geen geruzie of eeuwig gekibbel, maar een fijne vriendschap tussen broers en zussen. Toch lijkt Jasmin* (47) te twijfelen aan de intense band die haar zoon (16) en dochter (14) hebben opgebouwd. Aan J/M Ouders vertelt ze over haar zorgen betreft de sterke broer- zus relatie.
Volgens de alleenstaande moeder zijn haar kinderen al vanaf jonge leeftijd onafscheidelijk. Dat was voorheen nooit een probleem: “Aangezien ik een alleenstaande moeder ben, voelde het extra fijn om mijn kinderen zo close te zien. We vormden een hechte drie eenheid: we noemden onszelf vroeger de drie musketiers. Toen mijn kinderen nog jonger waren, sliepen we zelfs jarenlang met z’n drieën in mijn grote bed.
Een gezamenlijk TikTok account
Als mijn dochter uitgenodigd werd voor een verjaardagsfeestje, moest ik de jarige job in kwestie vragen of het oké was als mijn zoon ook meekwam. Mijn dochter wilde namelijk niet zonder haar broer gaan. Dit was voor mij geen probleem. Sterker nog: ik vond het een zegen.
Ik sprak vaak met andere ouders die klaagden over het geruzie van hun kinderen. Ik ken zelfs een gezin dat bewust koos om niet op vakantie te gaan omdat de kinderen te veel ruzie maakten. Op zo’n moment was ik alleen maar dankbaar voor de band tussen mijn kinderen.
Naarmate ze opgroeiden, werden de twee steeds hechter. Tegenwoordig delen zij niet alleen dezelfde vriendengroep, maar delen ze ook dezelfde hobby’s en interesses. Mijn zoon en dochter zitten allebei bij dezelfde atletiekvereniging, ze maken samen huiswerk, gaan gezamenlijk naar de bioscoop en zijn deze zomer zelfs met z’n tweetjes gaan backpacken. Sinds een paar maanden hebben ze ook een gedeeld TikTok account waarop ze samen content plaatsen.
Mijn zoon heeft nog nooit verkering gehad
Ik ben alleen blij dat ze een hechte relatie hebben. Maar soms maak ik me zorgen; nu ze allebei in de puberteit zitten, vraag ik me af of er genoeg ruimte is voor hun eigen ontwikkeling. Samen tijd spenderen is mooi maar de twee lijken soms té afhankelijk van elkaar.
Mijn dochter doet bijvoorbeeld nooit iets alleen met haar vriendinnen. Mijn zoon heeft op zijn beurt nog nooit verkering gehad en hij heeft wel eens verplichtingen afgezegd omdat mijn dochter niet wilde dat hij weg ging.
Ik maak me niet alleen zorgen, maar ik vind het, egoïstisch genoeg, ook jammer voor mezelf. Mijn dochter en ik zijn samen nog nooit een weekendje weggeweest en ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een goed (één op één) gesprek met mijn zoon heb gehad.
De situatie is erg gecompliceerd. Als moeder wil ik mijn eigen kinderen niet uit elkaar trekken. Stiekem hoop ik dat het uiteindelijk vanzelf goed komt. Maar tegelijkertijd twijfel ik of ik moet ingrijpen en mijn zoon en dochter moet aanmoedigen dingen alleen te doen. Ik wil niet de ‘boeman’ zijn, maar ik wil ze wel hun persoonlijke groei en ontwikkeling stimuleren.”
* Om privacy redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.
Benieuwd welke invloed een broer of zus op je kind heeft? Wij schreven er eerder over, lees het hier: Heeft een broer of zus invloed op je persoonlijkheid? Dit is wat onderzoekers zeggen
Mijn kinderen maken alleen maar ruzie, wat moet ik doen? Gezins- en relatietherapeut geeft advies