Is een van je kinderen jaloers op de ander? Zo ga je daar als ouder mee om
Het kan op elk moment ontstaan tussen broers en zussen: jaloezie. Als er een baby wordt geboren bijvoorbeeld, maar ook als de een een bijzondere prestatie bereikt en de ander (voor zijn gevoel) niet of minder.
Jaloezie binnen het gezin
Hoeveel ze ook van elkaar houden kunnen kinderen uit hetzelfde gezin ook jaloers op elkaar worden. Merk je dat een van je kids jaloers is op de ander? Zo ga je daar als ouder mee om.
1. Praat erover en achterhaal de oorzaak
Het is belangrijk om erachter te komen waarom er sprake is van jaloezie. Dat kan van alles zijn, van het uiterlijk tot prestaties op school of omdat de een meer vrienden heeft dan de ander.
Praat erover met je kind dat deze gevoelens heeft. Vraag aan hem of haar wat de oorzaak zou kunnen zijn. Misschien is het een combinatie van verschillende dingen of gaat het enkel om cijfers op school. Als je weet wat de oorzaak is van de jaloerse gevoelens richting zijn of haar broer of zus, kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing.
Vergeet zeker niet om het andere kind hierbij te betrekken. Is er sprake van dat het ene kind het ander er mee plaagt? Of kan hij of zij juist helpen om zijn broer of zus er een beter gevoel over te geven.
2. Geef je kinderen (evenveel) en voldoende complimenten
Hoewel je nooit alles precies 50/50 kan doen (zeker niet als een kind meer aandacht vereist dan de ander) is het wel belangrijk dat dat je intentie is.
Geef beide kinderen het gevoel dat je trots op ze bent en dat dat altijd los zal staan van hun prestaties. Je houdt van hen beiden om wie ze zijn. Je kunt dit niet vaak genoeg aan ze meegeven.
3. Maak het hebben van een eigen identiteit bespreekbaar
Het is ook belangrijk (zeker in de puberteit) dat je je kinderen meegeeft dat ze allebei een eigen identiteit hebben. Ze hoeven niet hetzelfde te doen als hun oudere broer of zus. Ze zijn nou eenmaal niet hetzelfde en dat maakt ze allebei zo mooi. Dit uitgangspunt is belangrijk om van jongs af aan aan ze mee te geven.
Verder lezen: Praten met pubers: 17 tips voor een (echt) goed gesprek