Is thuiswerken als moeder een goed idee?
Sinds de pandemie in 2020 is thuiswerken gebruikelijk geworden. In 2023 werkten ruim 5 miljoen mensen soms of meestal thuis, 52 procent van alle werkenden. In geen enkele EU-lidstaat is dit percentage hoger, zo meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Het bespaart reistijd, zorgt voor flexibiliteit en voor een betere werk-privébalans. Of dat laatste daadwerkelijk klopt, vragen we aan oudercoach Kimberley Galenkamp.
Het geeft rust
“Laat ik vooropstellen dat thuiswerken, indien het werk het toelaat, een hele fijne bijkomstigheid is. Ik adviseer werkgevers dan ook absoluut om hierin flexibel te zijn. Je kunt je niet in tweeën splitsen en het geeft rust als je weet dat je op tijd je kinderen naar en van school kunt brengen en halen. Daarnaast kan thuiswerken ook heel fijn zijn om je goed te kunnen focussen.
Nadelen
Er zitten echter ook nadelen aan thuiswerken. Ik zie dat ouders er steeds vaker bewust voor kiezen om op kantoor te werken. Thuiswerken maakt de werk-privébalans over het algemeen juist een stuk uitdagender. Werk en privé lopen nog meer in elkaar over en dat is werkdrukverhogend. Je kunt thuis sneller afgeleid raken door klusjes die nog moeten gebeuren en het gebeurt ook nog geregeld dat ouders werken met de kinderen erbij.
Afwijzing
Werken met je kinderen erbij zou – wat mij betreft – beter uitzondering dan regel moeten zijn. Het leidt enorm af en je hoort jezelf 20 keer zeggen: “Even wachten hoor, ik moet nog even dit voor werk doen”. Je bent er niet helemaal met je hoofd bij, en daardoor maak je eerder fouten. Taken duren ook veel langer, omdat je door gebrek aan focus meer je best moet doen. Voor je kinderen is het ook niet fijn om te horen. Het voelt zelfs als een afwijzing wanneer dit te vaak tegen ze wordt gezegd.
Kwaliteit voorop
Mijn advies: kies voor kwaliteit, dat geeft rust. Kwaliteit in je werk, maar ook in de aandacht naar je kinderen toe. Werk je toch één of meerdere dagen per week thuis? Zorg dan dat je een duidelijke werkplek hebt, het liefst een andere dan de stoel waarop je eet. Zo maak je een duidelijk verschil tussen werk en privé. Vergeet ook niet van tevoren duidelijk te bepalen wanneer je werkdag is afgerond.
Sluit de werkdag af
Zo’n afronding doe je het allerbeste door daar bewust bij stil te staan. Ga bijvoorbeeld een kwartiertje buiten een rondje lopen voordat je de kinderen ophaalt, of drink even bewust een kopje thee zonder afleiding. Zo kun je vanuit rust en met een leeg hoofd er weer voor je kinderen zijn. Want ouders weten: na de werkdag, wordt er nog steeds – al dan niet meer – van je gevraagd. Pak je rust voor die tijd”, adviseert de oudercoach.
Kimberley Galenkamp is een ervaren trainer en coach voor ambitieuze ouders met jonge kinderen. Ze is oudercoach binnen organisaties en voor een-op-een begeleiding.
Werk en gezin combineren, willen we als gezin teveel? Lees hier wat oudercoach Kimberley Galenkamp hierover zegt.