Is je kind niet zo weerbaar en gevoelig voor groepsdruk?
Pubers, het liefst trekken ze lekker hun eigen plan. Er zijn ontelbaar veel dingen waar ze op deze leeftijd nog tegenaan zullen lopen. Variërend van het omgaan met foute vrienden tot het bezwijken onder groepsdruk. Wat als je als ouder ziet dat je puber niet zo weerbaar is?
Pubers die bezwijken onder groepsdruk
In de puberteit zit je volop in je persoonlijke ontwikkeling. Hoewel je steeds meer je eigen identiteit creëert, is dit ook de leeftijd waarop je makkelijk met de meute meegaat. Zo kan het gebeuren dat pubers (makkelijk) beïnvloedbaar zijn en snel bezwijken onder groepsdruk.
Als ouder is het natuurlijk helemaal niet fijn om een gebrek aan weerbaarheid bij je kind te zien.
Beïnvloedbare pubers
Het is een ingewikkelde fase de puberteit. Je kent het misschien nog wel van jezelf, je wilt ergens bijhoren en dan wil je ook nog dat iedereen je leuk vindt. Hierdoor kan het voorkomen dat je dingen doet die helemaal niet bij je passen of die je misschien wel helemaal niet wilt.
Sommige kinderen roken omdat nou eenmaal iedereen uit de groep het doet of omdat het stoer is (gelukkig zien we wat betreft het roken en enorme omslag). Ook zijn er een aantal andere heftige ontwikkelingen te zien, bijvoorbeeld drugsgebruik op jonge leeftijd. Natuurlijk doen niet alle pubers dat, maar het kan wel zijn dat ook jouw kind wel eens een ballonetje of pilletje gebruikt – omdat de hele groep het doet.
Lees hieronder onze belangrijkste tips als het gaat om de weerbaarheid van je puber.
1. Blijf altijd in gesprek met je kind
Blijf als ouder altijd in contact staan met je kind en doe dat op een open manier. Het laatste wat nu werkt is je kind alles verbieden en stelselmatig boos worden. Dit kan zelfs een averechts effect hebben op je puber waardoor je het contact met elkaar juist meer verliest.
LEES OOK: Praten met pubers: 17 tips voor een (echt) goed gesprek
2. Geef je kind advies en stel vragen
Blijf als ouder altijd informeren over belangrijke onderwerpen waar je puber nog van alles over moet leren. Vaak vinden ze dat gênant en zitten ze er echt niet op te wachten maar het is aan jou als ouder de taak dit consequent te blijven doen.
Stel ze ook vragen om erachter te komen hoeveel ze van bepaalde dingen afweten maar ook om erachter te komen hoe ze er zelf over denken.
3. Realiseer: het is een fase
Hoe lastig het ook is om te zien als ouder dat je kind nog niet sterk genoeg is om zijn of haar eigen keuzes te maken, dit is een fase. Deze fase is tevens een essentieel leermoment waardoor ze zichzelf wél leren kennen en ook meer weerbaarheid leren opbouwen.
Hoe ouder ze worden, hoe beter ze weten wat ze zelf willen en hoe beter ze hun eigen keuzes en beslissingen kunnen maken. Vertrouw erop dat dat ook bij jouw puber gebeurt. Probeer daarbij ook naar jezelf te kijken toen je deze leeftijd had.