Is het raar dat ik niet van mijn bonuskinderen houd? Stiefexpert geeft antwoord
Het aantal scheidingen neemt nog altijd toe. In 2023 eindigden 24.310 huwelijken in een echtscheiding. Daarom staan we stil bij de uitdagingen die gescheiden ouders in hun gezin hebben. Stiefexpert Marieke Jansen deelt anonieme, persoonlijke ervaringen van haar cliënten. Deze week geeft zij antwoord op de vraag: “Is het raar dat ik niet van mijn bonuskinderen houd?”
Onlangs kreeg Marieke de volgende vraag van een (bonus)vader:
“Ik heb nu twee jaar een relatie met mijn vriendin. Zij heeft twee kinderen, een jongen van 8 en een meisje van 10. Zelf heb ik ook drie kinderen: twee meiden van 12 en 14 en een jongen van negen. Voor mijn eigen kinderen voel ik ontzettend veel liefde. Ik ben altijd blij als ik ze zie en voel me vaak trots als ik hen bijvoorbeeld zie sporten. Maar bij mijn bonuskinderen merk ik dat ik diezelfde emoties veel minder ervaar. Sterker nog, ik kan niet zeggen dat ik echt van ze houd. Dit voelt vreemd en frustreert me soms. Mijn vriendin merkt dat en kan er wat onzeker van worden, omdat zij deze gevoelens anders ervaart. Is wat ik voel normaal, of kan ik iets doen om mijn band met mijn bonuskinderen te veranderen?“
Het advies van stiefexpert Marieke Jansen:
“Het is heel normaal dat je als bonusouder andere gevoelens hebt voor je bonuskinderen dan voor je eigen kinderen. Dit komt omdat je je eigen kinderen al vanaf hun geboorte kent, waardoor er een diepe biologische en emotionele band is ontstaan. Je hebt ze verzorgd, begeleid en samen een gedeelde geschiedenis opgebouwd. Bij bonuskinderen begint die relatie veel later en het kost tijd om een sterke band op te bouwen. De onvoorwaardelijke liefde die je voor je eigen kinderen voelt, komt door die biologische band en jarenlange zorg. Bij bonuskinderen ontwikkelt de band zich op een andere manier en dat kan langer duren.
Loyaliteitsconflicten
Het is heel normaal dat er loyaliteitsconflicten ontstaan in een stiefgezin. Zowel voor volwassenen als kinderen kan het voelen alsof ze moeten kiezen tussen hun oorspronkelijke gezin en het nieuwe gezin. Jij kunt je bijvoorbeeld schuldig voelen omdat je anders denkt over je bonuskinderen dan over je eigen kinderen, of misschien voel je je schuldig tegenover je kinderen als je merkt dat je je bonuskinderen aandacht geeft. Dit is een normale emotionele reactie.
Inleven in je bonuskinderen
Ook voor je bonuskinderen is de situatie waarschijnlijk niet altijd makkelijk. Ze moeten wennen aan een nieuwe gezinsdynamiek en aan jou als bonusouder. Misschien missen ze hun eigen ouder(s) of hebben ze nog niet volledig geaccepteerd dat er iemand nieuw in hun leven is gekomen. Dit kan de relatie tussen jou en hen ingewikkelder maken, wat weer invloed kan hebben op jouw gevoelens. Probeer je voor te stellen hoe zij zich voelen. Het tonen van begrip en geduld kan helpen om de band geleidelijk te versterken.
Leg de lat niet te hoog
Het is belangrijk om jezelf niet te hard te veroordelen. Het is heel natuurlijk dat je loyaliteit vooral bij je eigen kinderen ligt, simpelweg omdat je die relatie langer hebt opgebouwd. In plaats van jezelf te dwingen om “evenveel” liefde te voelen voor je bonuskinderen, focus je op het ontwikkelen van respect en wederzijds begrip. Liefde kan groeien met de tijd, maar vaak begint het met een basis van wederzijds respect en het gunnen van ruimte.
Geef het tijd
Een band opbouwen met je bonuskinderen kost tijd, zeker als er in het begin wat afstand is. Dit is heel normaal. Vaak begint het met positieve interacties: gezamenlijke activiteiten, open gesprekken of simpelweg aanwezig zijn. Je hoeft niet meteen een diepe emotionele band te voelen. Het belangrijkste is dat je geduldig bent, zowel met jezelf als met je bonuskinderen. De relatie zal zich in de loop van de tijd ontwikkelen en mogelijk komen er vanzelf meer positieve gevoelens.
Het is dus niet vreemd dat je nu nog niet dezelfde liefde voelt voor je bonuskinderen als voor je eigen kinderen. Het kost tijd om zo’n band op te bouwen, en dat is helemaal oké. Geef jezelf en je bonuskinderen de tijd om elkaar te leren kennen en een eigen vorm van verbinding te ontwikkelen.”
Meer adviezen van Marieke Jansen
Eerder gaf Marieke Jansen al advies aan andere lezers, lees het hier:
- Het oude gezin samen? Zo ga je er als bonusouder mee om
- Kinderen te laat naar bed door ex-partner? Stiefexpert geeft advies.
- Op vakantie contact met ex? Stiefexpert geeft advies.
Beluister hier de podcast van Marieke Jansen.