Irene plaatste haar dochter op een voetstuk: ‘Nu de tweede er is, zie ik wat voor heks ik was’
Nu Irene haar tweede dochter heeft gekregen, beseft ze pas dat ze haar oudste dochter op een voetstuk had geplaatst. Ze stelde hoge eisen aan iedereen om haar dochter heen en gedroeg zich onuitstaanbaar.
Irene heeft een dochter van zes en een baby van een paar maanden. De eerste jaren stond haar oudste dochter op een voetstuk. “Ten koste van anderen. Achteraf gezien heb ik me als een heks gedragen”, vertelt ze aan Famme.
Eindeloos praten over zwangerschap
“Mijn man en ik hebben lang gedaan over het zwanger worden van de eerste. Toen ik na anderhalf jaar eindelijk zwanger was, was ik negen maanden lang door het dolle heen. Ik kon niet wachten om samen met mijn man ons kleine meisje te verwelkomen en als gezin van drie door het leven te gaan. Ik praatte eindeloos over mijn zwangerschap, ook tegen collega’s en vriendinnen zonder kinderen.
Kraamfeest voor zoveel mogelijk mensen
Toen onze dochter was geboren, hebben mijn man en ik een groot kraamfeest georganiseerd zodat zoveel mogelijk mensen onze nieuwe aanwinst konden bewonderen. Onze dochter ging van arm tot arm, bezoek kreeg ongevraagd onze dochter in de armen gedrukt. Wij konden ons niet voorstellen dat iemand haar niet wilde vasthouden. Ik praatte iedereen uitvoerig bij over de bevalling. Ik vond haar de knapste baby ter wereld en glimlachte om alles wat ze deed. Achteraf gezien begon mijn gedrag over mijn baby toen al zorgwekkende proporties aan te nemen.
Niet gauw goed
De eerste jaren bleven we ons meisje zien als ons prinsesje dat een special treatment verdiende. Op de opvang konden ze het in onze ogen niet gauw goed doen. Onze dochter had speciale wensen en behoeftes waar rekening mee gehouden moest worden. Ik weet nog dat ze haar zonder slaapzak hadden laten slapen. Furieus was ik, want ze sliep áltijd met slaapzak. Toen opa en oma voor het eerste oppaste, hing ik een schema op met slaap- eet- en speeltijden. Ik controleerde per app of ze zich eraan hielden. Mijn schoonouders hielden mij voor dat ze zich aan de tijden hielden, maar achteraf twijfel ik daaraan. Ik snap het nu ook volkomen als zij dat schema niet opvolgden.
Eisen aan de juf
Toen mijn dochter naar school ging, vond ik al snel dat de juf haar niet serieus nam. Ik zag dat mijn dochter de eerste weken haar draai nog niet zo kon vinden en eiste van de juf dat mijn dochter naast haar in de kring kwam zitten. Ook eiste ik na drie weken een oudergesprek om de voortgang van mijn dochter te bespreken. Gelukkig was de juf ervaren en meegaand genoeg, waardoor er geen grote conflicten ontstonden.
Onredelijk gedragen
Nu ik mijn tweede dochter heb, besef ik pas dat ik onze oudste op een voetstuk had geplaatst. Ik heb me onredelijk gedragen en schaam me daarvoor. Ik zie nu pas in dat ik het onmogelijke heb gevraagd van de lieve mensen om haar heen, zoals de medewerkers op de opvang, de juf en haar opa en oma.
Ik ben er nog niet achter wat de oorzaak van mijn gedrag is, maar ik denk zeker dat een veranderde hormoonhuishouding en veranderd moederbrein een rol hebben gespeeld. Ik heb inmiddels gesprekken gehad met een psycholoog, waardoor ik ben gaan inzien dat ik de hoge verwachtingen die ik van mezelf heb op mijn kind projecteerde. Ik denk dat mijn dochter weinig last van mijn gedrag heeft gehad, want ik richtte me met name op de mensen om haar heen.
Vertrouwen in de juf
Gelukkig ben ik inmiddels bijgedraaid en ga ik op een gezonde manier om met onze beide dochters en de mensen om hen heen. Natuurlijk vind ik ze de liefste en mooiste meisjes van de wereld, maar ze staan niet meer op een voetstuk. Ik zie in dat leidsters van de opvang en juffen en meesters hen zien als een van de vele kinderen. Ik laat mijn eigen hoge eisen wat meer los en ik heb vertrouwen in de medewerkers van de opvang en de juf. Ik weet inmiddels dat zij ook het beste voor hebben met mijn kinderen, net zoals ze dat met ieder ander kind hebben.”
* Om privacy-redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.
Dit zijn de zwangerschapshormonen waar je last van hebt én waarom ze nuttig zijn