Een introvert kind pushen om uit zijn schulp te kruipen: goed of slecht idee?
Sommige kinderen zijn van nature niet zo uitbundig en eerder wat introvert. Introverte kinderen worden dan ook vaak (soms onterecht) gezien als zielig, of alsof ze op sociaal gebied iets tekort komen. Is dat zo, en moet je je introverte kind pushen uit zijn schulp te kruipen?
Of kun je je kind wat dat betreft beter zo veel mogelijk loslaten?
Introvert kind
Als je kind het maar al te fijn vindt om tijd alleen door te brengen en zich vaak terug te trekken, dan is de kans groot dat hij introvert is. En dat wil helemáál niet zeggen dat er iets mis is met je kind, of dat hij niet gelukkig is. Introverte kinderen halen vaak meer energie uit alleen zijn, terwijl extraverte kinderen juist gelukkiger worden van veel spelen met andere kinderen.
Je introverte kind kan geneigd zijn erg onrustig te worden na een drukke dag, speelt liever alleen dan met anderen, praat graag in zichzelf, probeert liever geen nieuwe dingen en heeft soms wat moeite met het uiten van emoties.
Die kenmerken van een introvert kind worden gemakkelijk verward met een verlegen kind: iemand die wel vriendjes wíl maken, maar niet weet hoe hij aansluiting moet vinden. Introverte kinderen vinden het echter helemaal prima om alleen te zijn.
Moet je een introvert kind pushen?
Dat kan als ouder wat verwarrend zijn. Kinderen willen toch altijd samen spelen met anderen, en zijn toch altijd druk en uitbundig? Niks is minder waar. Het is dan ook geen goed idee om je kind te pushen gelijk alleen te blijven op een eerste speeldate. Je hoeft ook niet te verwachten dat je kind het ontzettend leuk zal vinden op feestjes of plekken waar veel kinderen samenkomen en waar het hectisch is, ook al zijn die sociale gelegenheden voor jou juist zo leuk en zie je andere kinderen genieten. Te veel van het ‘doe nou maar, doe nou maar’ kan voor een introvert kind averechts werken, waardoor ze juist nog meer in hun schulp kruipen en aan jou gaan hangen.
Blootstellen aan nieuwe situaties
Het kan verleidelijk zijn om je kind dus gewoon zo veel mogelijk thuis te houden, omdat hij zich daar het meest comfortabel voelt. Toch is óók dat geen goed idee.
Je introverte kind zou je namelijk wel genoeg moeten stimuleren. Je kunt dit doen door je kind voorzichtig bloot te stellen aan nieuwe mensen en situaties, samen met jou. Het liefst met tussenstapjes: blijf dus bij de eerste paar speelafspraken erbij, en blijf dan steeds iets korter. Het is namelijk positief voor het zelfvertrouwen van je kind om de sensaties van angst en zenuwen te voelen in nieuwe situaties, maar dat ook te kunnen overkomen op een veilige manier. Wat ook kan helpen is je introverte kind voorafgaand aan nieuwe situaties zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen wat hij kan verwachten.