Heeft je kind een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt? Zo ga je ermee om
Het liefst zorg je ervoor dat je kinderen opgroeien zonder zorgen en verdriet, maar helaas is dat niet altijd hoe het uitpakt. Er kunnen ingrijpende gebeurtenissen voorkomen waar je als ouder geen grip op hebt. Als dat gebeurt, hoe kun je daar dan het beste mee omgaan?
Ingrijpende situaties bij je kind kunnen overal voorkomen: op school, thuis, op de sportclub of bij zijn vrienden. Die situaties kunnen klein of groot zijn. Misschien heeft je kind niet zozeer iets ergs meegemaakt, maar maakt hij zich zorgen over iets. Denk aan de oorlog in Oekraïne of iets dat een vriend of vriendin meemaakt, maar je kind kan ook zelf een vervelende situatie hebben meegemaakt. Hoe ga je daar dan mee om?
Ingrijpende gebeurtenissen bij je kind
Het ligt er voor een groot deel aan hoe open jouw kind is. Het kan zijn dat jouw kind gelijk naar je toe komt bij ingrijpende gebeurtenissen of als hij zich zorgen maakt, maar er is ook een grote kans dat hij dat niet doet en het voor zichzelf houdt. Of dat hij niet weet wat hij ermee aan moet of hoe hij het moet vertellen.
Als jij dan niks van de hele situatie of het voorval af weet, maakt dat het nog lastiger. Als jij merkt dat je kind zich anders gedraagt dan normaal, is het daarom ook goed om dat in de gaten te houden. Is hij stiller dan normaal, meer in gedachten of heeft hij een andere lichaamshouding? Doe er dan iets mee. Het is nooit verkeerd om op je intuïtie te vertrouwen, want niemand kent jouw kind beter dan jij.
Luister naar hem
Heb je het gevoel dat je kind wat achterhoudt voor jou? Bedenk dan dat hij het misschien moeilijk vindt om te vertellen of het zelfs niet durft. Het is dan ook goed om altijd rustig te blijven en vertel kalm dat het je opvalt dat hij zich anders gedraagt dan normaal. En dat als er wat is, hij het altijd aan jou kan vertellen en dat je hem altijd wil helpen.
Het is dan aan je kind of hij wil vertellen wat er aan de hand is. Als hij het dan aandurft om het te vertellen, is het belangrijk om goed te luisteren. Onderbreek hem niet, laat hem zijn verhaal doen. Hoe ernstig of vervelend het ook is om te horen. Als hij zijn verhaal gedaan heeft, kun je vragen stellen, maar ook hier geldt: blijf rustig. Je wilt hem niet afschrikken met als gevolg dat hij zich weer terugtrekt.
Maak je kind niet bang
Het is voor een kind belangrijk dat hij voelt dat hij alles kan zeggen en dat zijn gevoelens er mogen zijn. Laat zien dat je hem hoort en dat hij ook zijn vragen aan je kan stellen. Wees ook eerlijk als je zijn vragen beantwoordt en bedenk dat je kind jouw emoties ook kan aanvoelen. Als jij je zorgen maakt, probeer die angst nog even voor je te houden en ze eerst met iemand anders te bespreken. Je wilt je kind niet bang maken.
Als de ingrijpende gebeurtenis iets is dat jullie samen op kunnen lossen, is het goed om na dit gesprek je kind nog in de gaten te blijven houden. Kom er vervolgens op andere momenten even op terug, zodat je weet wat er bij je kind speelt. En vraag dan of hij iets nodig heeft van jou om weer verder te kunnen.
Ernstige ingrijpende gebeurtenissen
Nu kan het zijn dat je kind iets meemaakt dat heel ernstig is. Dingen die voor zowel het kind als voor jou een nachtmerrie zijn. Ook dan is het als allereerste van belang om goed te luisteren naar je kind. Het kan een tijd duren voordat hij het hele verhaal durft te vertellen, maar laat ook hierbij aan je kind merken dat hij alles kan zeggen en dat hij veilig is bij jou.
Is het niet iets dat jij op kan lossen voor hem? Ga dan samen met iemand hierover praten, of laat hem alleen gaan, wat hij prettiger vindt. Ga naar een psycholoog of een orthopedagoog, want zij zijn de enigen die je kind op dit moment kunnen helpen. Blijf daarnaast ook zelf op hem letten en probeer te blijven praten met hem. Bedenk wat hij van jou nodig heeft en biedt het aan. En dan gaat het hopelijk met de tijd en met de juiste hulp weer de goede kant op.