Van toetsen in groep 3 tot de doorstroomtoets: dit moet je weten over de IEP toets
De IEP Doorstroomtoets wordt op meerdere basisscholen in Nederland afgenomen. Maar wat houdt deze toets precies in en wat is het verschil met de bekende Cito-toets? Wij vertellen je alles wat je erover wilt weten.
Wist je dat niet alleen kinderen uit groep 8 een IEP toets maken?
Wat is de IEP Doorstroomtoets?
De IEP Doorstroomtoets is één van de opties die een school kan kiezen voor de doorstroomtoets in groep 8. Deze toets is een richtlijn voor het niveau van een kind voor het voortgezet onderwijs en geeft hierin advies. De uitslag is een second opinion, de kinderen krijgen als eerst een leerkrachtadvies.
In de IEP Doorstroomtoets worden de verplichte vaardigheden gemeten: lezen, taal en rekenen. De toets kan zowel op papier als digitaal worden gemaakt. Kinderen in groep 8 maken hem aan het einde van het jaar, dit jaar is de doorstroomtoets al geweest. Op papier werd hij dit jaar op 6 en 7 februari gemaakt en de digitale toets werd tussen 5 en 16 februari gemaakt.
Getoetst per groep
Nu maken niet alleen kinderen in groep 8 een IEP toets. IEP is namelijk een leerlingvolgsysteem voor het basisonderwijs. Dit begint al in groep 1 en 2 met het observeren van kinderen en vanaf groep 3 maken de kinderen bijbehorende toetsen. Naast de verplichte vaardigheden, kijken ze met de IEP-methode ook naar de sociaal-emotionele ontwikkeling, het creatief vermogen en de leeraanpak.
In groep 1 en 2 gaat het met name om de ontwikkeling van kinderen op het gebied van sociaal gedrag, emoties, motoriek, taal en rekenen. Vanaf groep 3 worden de kinderen getoetst op drie vakken: lezen, taalvorming en rekenen. Uiteraard wordt dit elke keer gedaan op het niveau van de groep.
Verschil IEP en Cito-toets
De welbekende Cito-toets wordt niet meer afgenomen, daarmee is de eindtoets ook verleden tijd. Vanaf dit jaar maken kinderen de doorstroomtoets, waarvan de IEP Doorstroomtoets dus een optie is. Met de doorstroomtoets willen ze de eindtoets wat minder belangrijk maken, kinderen krijgen nu in januari al een voorlopig advies voor de middelbare school.
De IEP toets verschilt met de eindtoets in de volgende dingen:
- Geen lange teksten met veel verschillende vragen erin, maar een kortere tekst met maar een aantal vragen
- Er worden meer open vragen gesteld, waardoor de kinderen hun eigen invulling kunnen geven
- De vragen beginnen makkelijk en worden steeds een beetje moeilijker
- De antwoorden hoeven niet meer op een apart blaadje geschreven te worden, maar in het toetsboekje zelf
- De tekst met de bijbehorende vragen staan naast elkaar, waardoor kinderen niet meer de hele tijd hoeven te bladeren
Huiswerk op de basisschool: welke vakken krijg je in welke groep?