Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 10 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Terug naar school: deze hygiëneregels kun jij je kinderen meegeven

Vanaf morgen mogen de kinderen weer naar school, al is het nog niet helemaal terug naar het oude. Ook op school zullen we kinderen moeten leren omgaan met “het nieuwe normaal”. Welke hygiëneregels kun jij jouw kinderen alvast meegeven? Wij vertellen het je.

Naar school gaan in deze bizarre periode is anders dan normaal. Niet alleen gaan de meeste kinderen maar een halve week naar school, ook de indeling van het lokaal en het contact met de leraar zal anders zijn. Alles om verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen. En om dezelfde reden is het handig als jouw kind zich ook bewust is van de regels omtrent hygiëne.

Hygiëneregels voor kinderen

Kinderen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar de algemene regels omtrent hygiëne gelden wel gewoon.

1. Handen wassen

We kunnen het inmiddels wel dromen, handen wassen, handen wassen, handen wassen. Maak er een gewoonte van om dit thuis samen regelmatig te doen. Zo zal je kind het automatisch ook ergens anders sneller doen. Leer je kind in ieder geval zijn handen te wassen voor het eten, na het buiten spelen, en na een toiletbezoek.

2. Niezen en hoesten in de elleboog

Nog eentje die je bijna niet meer kunnen horen, maar daardoor niet minder belangrijk. Hoesten en niezen doe je in de elleboog. Voor kinderen is dit vaak nog geen automatisme, oefen het daarom eerst een paar keer spelenderwijs.

3. Aan het gezicht zitten

Het virus komt het lichaam vaak binnen via de neus, mond of ogen. De “openingen” van het gezicht dus. Wanneer je het virus aan je handen hebt en veel aan je gezicht zit vergroot dat dus de kans dat het virus kan binnendringen. Maar ook andersom, draagt je kind (onbewust) het virus bij zich, dan kan het door veel aan het gezicht te zitten makkelijker verspreid worden.

4. Afstand houden tot de leraar

Niet echt een regel omtrent hygiëne, maar wel belangrijk. En omdat kinderen wel bij elkaar in de buurt mogen komen is het soms wat verwarrend dat je tot de juf of meester wel afstand moet houden. De leraar zal hier natuurlijk zelf ook rekening mee houden, dus het is gelukkig niet alleen de verantwoordelijkheid van het kind!

5. Niet te veel oppervlakten aanraken

Het virus kan enige tijd op oppervlakten overleven. Leer je kind daarom om het onnodig aanraken van oppervlakten te vermijden. Niet bij andere kindjes over de tafel hangen bijvoorbeeld.

6. Oppervlakten schoonmaken

Op veel scholen zal er ook aandacht worden besteed aan het samen schoonmaken van oppervlakten. Zoals de tafels en deurklinken. Maar het is altijd goed om er thuis ook nog even extra aandacht aan te besteden.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.