Een huisdier nemen met jonge kinderen, is dat wel verstandig?
Daar kunnen we kort, maar krachtig over zijn: ja! Natuurlijk is het wel belangrijk dat je hier de middelen en ruimte voor hebt. Over het algemeen voelen kinderen zich veilig bij een eigen dier. Zo’n beestje is (bijna) altijd thuis voor ze, laat je kind nooit in de steek en oordeelt niet over je kind, zo lezen we bij de Dierenbescherming. Huisdieren en kinderen kunnen een hechte band opbouwen. Wel is het belangrijk om als ouders altijd een oogje in het zeil te houden als je kinderen en huisdieren in één ruimte hebt.
Wanneer je kinderen voor een huisdier laat zorgen, ontwikkelen ze een sterk gevoel van verantwoordelijkheid. Psycholoog Nienke Endenburg zegt daarover: “Kinderen kunnen veel leren over de verzorging van dieren als ze daarbij maar wel geholpen worden.” De wens van een huisdier komt vaak bij de kinderen vandaan en wanneer ouders instemmen, is het dus wel belangrijk dat zij ook een grote rol spelen in de verzorging van het dier én in de begeleiding hierin van de kinderen.
Huisdieren en kinderen per leeftijd
Kinderen met een huisdier leren dat dieren bepaalde behoeften hebben zoals honger, dorst of een schoon hok. Hiermee leert je kind zich te verplaatsen in een ander. Dat heeft tijd nodig en het hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van je kind of het hier al klaar voor is. Kinderen van 1 tot 4 jaar bijvoorbeeld zien in dieren gewoon een knuffelbeest.
Ze begrijpen nog niet goed het verschil tussen een knuffel en een levend wezen en kunnen daardoor nogal, onbewust, hardhandig met een huisdier omgaan. Denk aan trekken aan een staart of te hard knuffelen. Dit kan dieren angstig maken en dat kan er weer voor zorgen dat je kind een uithaal of beet ontvangt van het beestje.
Het is daarom het allerbelangrijkste dat je dieren en kinderen nooit alleen in een ruimte laat, zonder toezicht. Een ongeluk is namelijk zo gebeurd, zonder dat je kind of het dier kwaad wilde doen.
Huisdieren en kinderen van 4-6 jaar
Kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar begrijpen dat dieren levende wezens zijn en dat je er dus voorzichtig mee om moet gaan. Huisdieren en kinderen van deze leeftijd gaan dan ook goed samen. Jongere kinderen kunnen kleine taakjes op zich nemen voor de verzorging van hun dier. Bijvoorbeeld elke dag vers water en eten geven.
De oudste kinderen kunnen zelfs al een hok verschonen of het dier borstelen. In al deze voorbeelden is het belangrijk dat jij als ouder aanwezig bent.
Willen jullie een hond? Dan is het belangrijk om je kind aan te leren op welke manier het communiceert met de viervoeter. Een hond moet leren dat het lager in de rangorde staat dan het kind. Dit heeft tijd nodig en (vooral jonge) kinderen mogen nooit alleen gelaten worden met een hond.
Huisdieren en kinderen van 6 jaar en ouder
Kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen steeds beter tot heel goed voor een huisdier zorgen. Wel is het zo dat de regelmaat er bij een kind nog niet echt in zit. Zo denkt een kind er niet over na dat het de kat nog eten moet geven, wanneer hij of zij bij een vriendje gaat spelen. Daarom is het alsnog belangrijk om als ouder in de gaten te houden of de taakjes ook echt uitgevoerd worden en de hond dus wordt uitgelaten.
Welk huisdier kies je met jonge kinderen?
Wat voor soort dier je kiest als eerste huisdier voor je kinderen hangt van verschillende factoren af. Zoals de leeftijd van je kind, maar ook wat voor dier je zelf zou willen (verzorgen). Verder is het van belang of jullie veel of weinig tijd hebben voor het huisdier, hoeveel ruimte en financiën je hebt, of je opvang hebt voor het dier wanneer jullie op vakantie zijn enzovoorts.
Een cavia of kat?
Natuurlijk heb je voor het ene dier meer tijd en aandacht nodig dan voor de ander, maar uiteindelijk heeft elk dier verzorging nodig, of je nu kiest voor een goudvis of een hond. Sommige dieren zijn niet graag alleen en daar kun je er dan ook beter twee of meer van aanschaffen. Dit geldt bijvoorbeeld voor cavia’s, ratten, muizen en konijnen. Hamsters zijn dan wel weer graag alleen. Deze kleinere dieren zijn misschien schattig voor jonge kinderen, maar ook kwetsbaar. Bovendien kost het verschonen van een hok best wat tijd. Daarom kun je een knaagdier beter aanschaffen wanneer je kind oud genoeg is om deze te verzorgen en er voorzichtig mee om te gaan.
Een kat als huisdier
Een kat heeft meer aandacht en verzorging nodig dan een knaagdier, maar doet wel z’n eigen ding. Zo komt het beestje kroelen wanneer het dat zelf wil, maar het is er wel altijd voor je kind. Belangrijk voor een kat is dat het de ruimte heeft en dan vooral ook ruimtes of plekken om zich rustig terug te kunnen trekken. Ook houden ze van aandacht en vervelen ze zich niet graag. Met kinderen moet dat geen probleem zijn.
Honden en kinderen
Honden hebben veel aandacht nodig en kosten veel tijd wat betreft verzorging, afhankelijk van het ras en het formaat van de viervoeter. Ze moeten elke dag, meerdere keren per dag uitgelaten worden, ook door weer en wind. Ze hebben de ruimte nodig en houden van aandacht. Wel moet een hond goed opgevoed worden en ook kinderen moeten weten waar ze staan ten opzichte van de hond.
Kortom, het is lastig te bepalen welk huisdier geschikt is met (jonge) kinderen. Het hangt van veel dingen af en de keuze kan alleen door jullie gemaakt worden. Belangrijk hierin is om je goed in te lezen, want dieren als katten en honden komen jarenlang bij je wonen en hebben dan ook elke dag verzorging nodig. Heb je een keuze gemaakt? Dan kunnen jouw kind en zijn of haar huisdier maatjes voor het leven worden.