Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Ziektes 25 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: laten we onze dochters inenten tegen baarmoederhalskanker?

Tijdens de eerste levensjaren van je kind is het consultatiebureau bekend terrein. Van de DKTP prik tot de DTP en de BMR, het was altijd spannend als je kind weer een vaccinatie moest krijgen. Nu je kind aan het puberen is komen er echter hele andere medische kwesties aan het licht. Zoals de HPV vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Laat je je puber bijvoorbeeld zelf naar de dokter bellen als hij of zij ziek is? Is het nodig om mee te gaan naar de huisarts? Wanneer is het juiste moment om anticonceptiemiddelen in huis te halen? En laat je je dochter(s) inenten tegen HPV? Over dat laatste onderwerp twijfelen wel meer ouders.

HPV-vaccinatie

In het kort. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV; het humaan papillomavirus. Dit virus kan zich in verschillende vormen uiten, maar twee hiervan zijn erg gevaarlijk en leiden in de meeste gevallen tot baarmoederhalskanker. Ongeveer 8 op de 10 (jonge) vrouwen die seksueel actief zijn,  raken besmet met HPV. Sinds 2009 kunnen meisjes vanaf 13 jaar oud gevaccineerd worden tegen dit virus. Meisjes krijgen in het jaar dat zij hun 13e verjaardag vieren een uitnodiging om zich 2 keer – gratis – in te laten enten tegen HPV.

https://www.jmouders.nl/baarmoederhalskanker/

Het vaccin bevat nagemaakte deeltjes van het HPV virus,  waardoor het lichaam antistoffen aanmaakt die de infectie tegen kunnen gaan. De kans op baarmoederhalskanker neemt hierdoor met 80% af. Juist omdat het HPV-vaccin geen 100% zekerheid biedt, twijfelen veel ouders of ze hun dochters wel of niet moeten laten inenten. Ook zouden de bijwerkingen niet al te best zijn, en is het nog maar de vraag hoe lang de vaccinatie je beschermt tegen het virus. Al met al zijn er veel twijfels, en weten veel moeder niet of zij hun dochter wel of niet laten inenten. Of hun dochters hier misschien zelf over moeten laten beslissen.

Daarom is het goed om je goed te laten informeren zodat jij en je dochter(s) hier goed over na kunnen denken. De rijksoverheid heeft informatie en verder is er nog veel meer te vinden. Ook kun je uiteraard de huisarts bellen om hierover te overleggen.

Anoniem: ‘Ik heb mijn kinderen stiekem laten inenten, tegen de wens van hun vader in’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.