Redactie
Redactie Opvoeden 29 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn hormoonvrije alternatieven voor anticonceptie bij vrouwen

Is jullie kinderwens vervuld en voelt jullie gezin als compleet? Dan wil je waarschijnlijk niet de hele tijd hoeven denken aan anticonceptie. En al helemaal niet op het moment suprême. Aan de andere kant wil je ook niet per ongeluk toch nog een keer zwanger raken… Anticonceptie staat dan ook hoog op je lijstje, maar liever niet die eeuwige hormonen in je lijf.

Als je niet meer elke dag de pil wilt slikken of klaar bent met het spiraaltje, want: hormonen, dan zijn er gelukkig nog wat hormoonvrije alternatieven voor anticonceptie op de markt. We zetten hormoonvrije alternatieven voor anticonceptie voor je op een rij.

Hormoonvrije alternatieven anticonceptie

Koperspiraal: verschillende soorten

Als je bij de huisarts vraagt om anticonceptie zonder hormonen, dan zal zeker het koperspiraaltje aangeraden worden. Dit is een ‘ankertje’ van kunststof met daaromheen een koperdraadje. De huisarts plaatst dit spiraal in je baarmoeder en bij je baarmoedermond voel je alleen twee draadjes zitten. Hiermee kan het spiraal na vijf of tien jaar weer verwijderd worden. Na het verwijderen van het spiraaltje kan je meteen weer zwanger worden. Meestal heb je geen last van het koperspiraaltje, maar het kan zijn dat je de eerste drie maanden meer last hebt van je menstruatie. Dit is vaak even wennen en daarna wordt je cyclus weer natuurlijker.

Het meest geplaatste spiraaltje is het T-Safe spiraaltje, maar sommige vrouwen voelen deze zitten in hun baarmoeder. Je kan daarom ook nog kiezen uit het Multi-Safe spiraal: die heeft net een andere vorm dan de T-Safe, de Ballerine: een nieuw flexibel koperspiraal dat makkelijk te plaatsen is en de GyneFix: een draadje, met koperen ringetjes, dat in je baarmoederwand geprikt wordt. Dit is pijnloos.

Het inbrengen en verwijderen van elk van deze spiraaltjes kan je voelen, maar vervolgens hoef je in ieder geval de komende vijf jaar niet meer na te denken over veilig vrijen. Alle koperspiralen voorkomen in 99% van de gevallen een zwangerschap, omdat het koper de zaadcellen inactief maakt en er dus geen bevruchting plaats kan vinden.

Het vrouwencondoom

Yep, het bestaat: een vrouwencondoom. Ziet er ongeveer hetzelfde uit als het mannencondoom, maar het materiaal is dunner en sterker. Daarnaast is het vrij van latex en andere stoffen die allergieën kunnen opwekken. Het is geurloos en je kan het zelfs al 24 uur voor de verwachte daad inbrengen. Inderdaad: het vrouwencondoom breng je in je vagina in, het uiteinde zie je dan ook zitten. Het vrouwencondoom is voor 98% betrouwbaar en bevat dus geen hormonen, en hij beschermt ook nog eens tegen soa’s. Een vrouwencondoom kan je slechts één keer gebruiken.

Het pessarium

Dit is een soort kapje gemaakt van medische siliconen dat je inbrengt in je vagina. Het kapje bedekt zo je baarmoedermond zodat hier tijdens het vrijen geen zaadcellen in terecht kunnen komen. Wel wordt aangeraden het pessarium te gebruiken in combinatie met bij bijbehorende gel. Deze gel bestaat onder andere uit cellulose en melkzuur en dit vertraagd de zaadcellen. Je moet het pessarium na het vrijen nog zes uur inhouden, hier voel je niets van. De vorm van het kapje is voor de meeste vrouwen geschikt. Je kan het pessarium al even voor het vrijen inbrengen, maar niet langer dan twee uur van tevoren, anders werkt de gel niet goed meer. Een pessarium kan twee jaar gebruikt worden voordat hij aan vervanging toe is.

Periodieke onthouding

Dit is de meest natuurlijke vorm van anticonceptie, maar ook meteen de meest risicovolle als je ‘m niet goed uitvoert. Ook kost deze vorm van anticonceptie veel tijd. Je houdt namelijk je menstruatiecyclus en vruchtbare dagen nauwkeurig bij door dagelijks je temperatuur op te meten. Dit voer je bijvoorbeeld in een app in en voor, tijdens en na de dagen dat je vruchtbaar bent, heb je geen of beschermde (condoom) seks. Vraag je verloskundige eens om betrouwbare apps voor deze vorm van anticonceptie.

Sterilisatie

Weten jullie zeker dat jullie geen kinderen meer willen? Dan zouden jullie sterilisatie kunnen overwegen. Bedenk wel dat deze vorm van anticonceptie in de meeste gevallen blijvend en niet terug te draaien is. Daarnaast is het een operatie die plaatsvindt. Zowel de man als de vrouw kan zich laten steriliseren, maar het biedt nooit 100% garantie om niet meer zwanger te worden.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Meer lezen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ThuisartsSpiraal plaatsenAnticonceptie

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.