Zo herken je hooikoorts bij kinderen: de meest voorkomende klachten
Snotteren, niezen, rode, jeukende ogen, hoesten: is je kind gewoon verkouden of heeft het misschien wel hooikoorts? Met hooikoorts ben je allergisch voor pollen, oftewel stuifmeel van gras, bomen en planten. In deze tijd van het jaar, wanneer het warm en droog is en het ook nog waait, ontstaat er een explosie van pollen in de lucht. Die pollen zorgen bij ongeveer 25 procent van de mensen in Nederland voor hooikoortsklachten. Ook kinderen kunnen (opeens) een allergie voor pollen ontwikkelen.
Kinderarts en allergoloog in het Deventer Ziekenhuis Monique Gorissen vertelt aan NOS dat ze ziet dat hooikoorts op steeds jongere leeftijd begint en dat soms extreme klachten ontstaan. Alsof je griep hebt. Slecht nieuws voor iedereen met hooikoorts is dat de zomers in Nederland alleen maar droger en warmer zullen worden: dé ingrediënten voor hooikoorts, want het stuifmeel blijft dan in de lucht hangen.
Hooikoorts herkennen bij kinderen
Wanneer blijkt je kind dan niet verkouden te zijn, maar flink last te hebben van hooikoorts? Hooikoortsklachten komen vaak overeen met die van een (flinke) verkoudheid, maar houden over het algemeen langer aan. Dus wanneer je kind al drie weken last heeft van een verstopte neus en jeukende ogen, dan is de kans groot dat het hooikoorts heeft. Of wanneer de klachten opeens komen opzetten en de volgende dag helemaal weg zijn: dan hingen er waarschijnlijk erg veel pollen in de lucht waardoor een allergische reactie ontstond.
De meestvoorkomende symptomen van hooikoorts zijn:
• Een loopneus
• Verstopte neus
• Niesbuien / veel niezen
• Jeuk aan neus en/of ogen
• Tranende en jeukende ogen
• Kriebelhoest
• Benauwdheid
• Vermoeidheid
• Concentratieproblemen
• Slecht slapen
• Hoofdpijn
Overigens hoeft je kind niet alle klachten van hooikoorts te hebben, soms zijn het er slechts een of twee. Bijvoorbeeld constante niesbuien of een verstopte neus. Vaak verdwijnen de symptomen weer vrij snel als de pollen uit de lucht zijn.
Het hooikoortsseizoen
Er zijn verschillende momenten waarop hooikoorts zich kan uiten. De klachten hangen af van het weer: hoe zachter en warmer het weer, hoe sneller hooikoorts tot uiting komt. Vaak beginnen de eerste klachten in het voorjaar, ook afhankelijk van waar je kind precies allergisch voor is. Zo kan de een heftig reageren op graspollen in de lucht terwijl de ander allergisch is voor bomen of planten. Meestal komen rond maart de pollen in de lucht met een piek aan het einde van mei en begin juni. Het hooikoortsseizoen loopt meestal door tot en met september.
Je kind kan zich flink ziek voelen bij een hooikoortsaanval met concentratieproblemen in de klas tot gevolg. Uit onderzoek wijst zelfs dat kinderen met hooikoorts tijdens het pollenseizoen lager scoren dan klasgenootjes zonder hooikoorts. Soms ontstaan die concentratieproblemen juist door de medicatie die gegeven wordt om klachten te verminderen. Vaak wordt bij klachten aangeraden om zo min mogelijk buiten te komen, maar dat is nogal lastig met kinderen…
Dit kan je doen als je kind hooikoorts heeft
Er zijn bepaalde dingen die wel haalbaar zijn om te doen voor kinderen met hooikoorts. Smeer bijvoorbeeld een dun laagje vaseline aan de binnenkant van de neusgaten van je kind. Het grootste deel van het stuifmeel blijft daaraan plakken en komt niet bij de slijmvliezen terecht. Een zonnebril beschermt de ogen buiten tegen pollen en met een douche aan het einde van de dag spoel je al het stuifmeel van het lijfje en uit het haar van je kind.
Denk je dat je kind hooikoorts heeft? Dan is een bezoekje aan de huisarts aan te raden. Deze kan checken of je kind echt allergisch is voor pollen en ook uitleg geven over eventuele hulpmiddelen in de vorm van medicatie (denk aan een hooikoortspillen of neusspray).
Dilemma: ‘Kan ik mijn kind ziekmelden en thuis houden met hooikoortsklachten?’