Op deze leeftijd ontwikkelt hooikoorts zich het vaakst bij kinderen
Haa-haaa-haaaa-stjoe! Een bekend geluid in deze maanden? Het hooikoortsseizoen is weer begonnen en de kans is groot dat je kind het ook krijgt, als jij het ook hebt. Het is namelijk erfelijk en onze schone levensstijl helpt ook niet echt mee. Kinderen ontwikkelen dan ook al hooikoorts vanaf jonge leeftijd.
Hooikoorts is een allergie voor pollen en stuifmeel en omdat dit in de lente en zomer veel door de lucht waait, heb je er dan het meest last van. Bij hooikoorts reageert je afweersysteem extreem op deze polletjes en zo ontstaat een allergische reactie. Symptomen zijn niezen, brandende ogen, een verstopte neus of een loopneus, een benauwd gevoel of je voelt je erg moe.
Wanneer begint hooikoorts bij kinderen?
Dit zijn natuurlijk ook de kenmerken van een flinke verkoudheid, maar die is meestal na een paar dagen wel weer over. Heeft je kind in de maanden februari tot augustus vaak last van bovengenoemde symptomen, dan is er een kans dat het hooikoorts heeft.
Hooikoorts ontwikkelt zich al op jonge leeftijd, het vaakst bij kinderen tussen de zes en acht jaar. Heeft een van de ouders hooikoorts, dan is de kans dat het kind het krijgt 40 tot 50 procent. Hebben beide ouders hooikoorts dan is de kans zelfs 70 procent. De kans is alsnog 20 procent dat je kind hooikoorts ontwikkelt als jullie als ouders er geen last van hebben.
Waarom krijgen steeds meer kinderen hooikoorts?
Dat komt omdat kinderen nog maar weinig weerstand opbouwen doordat ze vaker binnen zitten, niet meer in de modder spelen, vaak hun handen wassen en elke dag schone kleren dragen.
Zelfs zonder aanleg is de kans op hooikoorts dan groot, kinderen zijn al die lichaamsvreemde stofjes dan niet meer zo gewend. Naast hooikoorts is de kans op een allergie voor bepaalde voeding of bijvoorbeeld huisstofmijt ook groter.
Eczeem is het begin van hooikoorts bij kinderen
Heeft je kind als baby eczeem gehad, dan ligt hooikoorts op de loer. Net als andere allergieën. Iets om alert op te zijn dus. Heeft je kind hooikoorts, dan is een zonnebril geen overbodige luxe. Die houdt een deel van de pollen tegen. Elke avond douchen is ook fijn, want dan spoel je het stuifmeel eraf. En ga op vakantie naar het strand, daar heeft je kind het minste last van in het rond waaiende pollen. In sommige gevallen kunnen medicijnen ook helpen, de huisarts kan je daar veel informatie over geven.
Waarom sommige kinderen met hooikoorts ergere klachten hebben dan anderen, is niet bekend. Het kan de erfelijke factor zijn, maar het kan ook komen doordat elk lichaam anders is en dus ook net even anders reageert.
Dilemma: ‘Kan ik mijn kind ziekmelden en thuis houden met hooikoortsklachten?’