Zo help je een hoogsensitief kind met nieuwe vrienden maken, kindercoach geeft advies
In de rubriek Durf te vragen bespreken we elke week een opvoedvraag van een ouder die hij of zij zelf niet durft te stellen.
Deze week: “Mijn dochter (10) is hoogsensitief en dus erg gevoelig. Ze durft daarom maar weinig contact te zoeken met leeftijdsgenoten. Ik gun het haar om leuke vrienden te hebben maar ik weet niet goed hoe ik haar kan helpen.”
Gevoelige kinderen hebben extra voelsprieten
Maike van der Zwalum is kindercoach en helpt veel kinderen die hoogsensitief zijn. “Gevoelige kinderen hebben soms moeite met communicatie en trekken zich veel van anderen aan”, benoemt Van der Zwalum. Ze hebben namelijk extra voelsprieten maar weten niet altijd goed hoe ze die het beste kunnen gebruiken.
Hoogsensitieve kinderen hangen de informatie die ze binnenkrijgen op aan een interne kapstok. Ze filteren deze informatie en bedenken vervolgens hoe ze het beste kunnen reageren. “Dit interne geheugen bestaat uit eerder opgedane ervaringen die hier zijn opgeslagen. En als deze eerdere ervaringen niet positief zijn geweest popt dit op als reactie”, vertelt Van der Zwalum.
‘Een reactie komt voort uit eerder opgedane ervaring’
Zo kan het zijn dat je kind bepaalde negatieve signalen oppikt en dit op zichzelf betrekt. “Bijvoorbeeld: Daan was gemeen tegen mij (omdat zijn hond is overleden) en vraagt of ik samen wil spelen. Ik zeg ‘nee’ omdat ik bang ben dat hij mij niet aardig vindt, want hij was gemeen. Deze reactie komt voort uit de eerder opgedane ervaring”, legt van der Zwalum uit.
Op deze manier kunnen er een tal van boodschappen bij je kind zijn binnen gekomen terwijl, dit een andere oorzaak heeft. Deze interne boodschappen kunnen ervoor zorgen dat een kind het eng gaat vinden om met anderen om te gaan.
Bang voor een afwijzing
Er zijn veel kinderen die nooit iemand hebben om mee af te spreken, omdat ze dit niet durven. Ze zijn bang dat als ze het vragen, het andere kind ‘nee’ zegt. “En dit wordt in hun hoofd vaak een heel verhaal, want misschien ben ik wel raar? Of vinden ze mijn kleren stom, of is mijn speelgoed niet leuk”, benoemt Van der Zwalum. En zo wordt het steeds moeilijker voor hen om zich open te stellen voor contact op zelfs vriendschap.
Help je hoogsensitieve kind met contact leggen
Als ouder kan het lastig zijn om te zien dat je kind moeite heeft met contacten leggen. Het kan dan helpen om andere ouders en hun kind uit de klas, thuis uit te nodigen voor koffie of thee. “Op die manier kan je kind in haar eigen omgeving wennen aan het contact met anderen. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid”, tipt Van der Zwalum. Je kunt bijvoorbeeld ook met een ander gezin naar een speeltuin gaan.
Ook helpt het om je kind te laten oefenen met interactie. Bespreek samen wat het ergste is dat er kan gebeuren als je iemand anders vraagt om te komen spelen. “En speel dan ook in op de mogelijkheid dat er soms dingen gezegd kunnen worden die heel hard binnen komen bij je kind”, benoemt Van der Zwalum. Dit kan ervoor zorgen dat je kind op een niet wenselijke manier reageert. Maar ook hierin kun je je kind leren om haar eigen grenzen aan te geven.
Daarnaast zijn er trainingen voor sociale vaardigheden en sociale weerbaarheid. Daar leren kinderen hoe ze op een goede manier kunnen aangeven dat ze iets niet fijn vinden.
Raadpleeg een kindercoach
“Sociale interactie kan heel eng lijken, zeker voor een kind dat hoogsensitief is, maar als je weet hoe dan gaat er een wereld voor je open. Begin hiermee in het klein, veilig in je eigen huis”, zegt Van der Zwalum. Ga het gesprek aan met je kind en oefen situaties eerst thuis. Kijk ook naar de cirkel van invloed, want heel veel dingen liggen buiten onszelf.
En als je het als ouder echt niet meer weet of vragen hebt, kun je contact opnemen met een kindercoach. “De kindercoach kan dan meekijken, tips geven of met je kind oefenen middels verschillende spelvormen”, concludeert Van der Zwalum.
Dit trucje laat zien wat jouw hooggevoelige kind overprikkelt (en wat juist niet)