Hoe ga ik het beste met mijn hoogsensitieve kind om rond de feestdagen? Kindercoach geeft advies
Opvoeden blijft een lastige kwestie. Elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken. Daarom stellen we elke week een vraag aan een expert. Deze week geeft kindercoach Maike van der Zwalum antwoord op de vraag: hoe ga ik het beste om met mijn hoogsensitieve kind rond de feestdagen?
Oh kom er eens kijken, naar die gezellige pakjesavond! Laten we met de hele familie lekker eten met kerst, of de hele dag oliebollen bakken en daarna aftellen naar het Nieuwe Jaar. Klinkt gezellig, niet?
Idealistisch beeld
“Vaak hebben we als ouders een idealistisch beeld van hoe de feestdagen horen te verlopen”, vertelt Van der Zwalum. “Dit beeld komt voort uit het brein van reclamemakers, maar het is helaas niet realistisch. Veel kinderen zitten in angst achter de stoel van vader of moeder, omdat Sinterklaas langskomt. En laten we even wel wezen, dat is toch voor niemand leuk?
In het geval van gescheiden ouders kan het dat je kind al twee keer Sinterklaas heeft gevierd en totaal overprikkeld bij jou thuis zit. Daarnaast heb je als ouder al behoorlijk wat stress vanwege alle drukte en voorbereidingen: huis versieren, afspraken maken, eten voorbereiden en ga zo maar door.
Prikkels
Hoogsensitieve kinderen worden overspoeld met prikkels: Sinterklaas op tv, in de etalages, muziek die afgespeeld wordt in winkelcentra, speelgoedboeken en ga zo maar door. Op school willen ze het feest graag vieren, maar ook bij het dansclubje, het voetballen en bijvoorbeeld het kinderdagverblijf.
Dit zie je terug in het gedrag van je kind. Het kan chagrijnig worden, soms weer in bed plassen of zelfs boos worden. Gelukkig is het maar tijdelijk, maar ik dacht regelmatig toen mijn kinderen kleiner waren: help, hoe overleef ik december?
Tips voor Sinterklaas
Daarom geef ik graag een aantal tips:
1. Bereid je kind voor
Vertel je kind wat er gaat gebeuren. Is er harde muziek? Zijn er veel mensen? Zijn er dansende en springende pieten? Misschien wil je kind niet buiten staan en is de intocht op televisie wel een fijn alternatief. Kortom, een kind dat weet wat het kan verwachten is rustiger en meer ontspannen. Het kan dan genieten van dat wat om hem heen gebeurd.
2. Verminder de spanning
De fantasie van je kind wordt enorm geprikkeld door alles wat er verteld wordt. Piet komt door de schoorsteen en stopt iets in je schoen terwijl je slaapt. Dit kan zo spannend zijn dat je kind niet durft of wilt gaan slapen. Misschien is het een goed idee om de schoen bij de deur te zetten, zodat Piet de brievenbus kan gebruiken?
3. Vertel dat het goedkomt
Het Sinterklaasjournaal is spannend, het gaat bijna altijd mis, maar leg je kind uit dat het net is als een film op televisie. Ja, het is spannend, maar het komt goed. De cadeautjes komen zeker weten bij jullie huis.
4. Verzin alternatieven
Sommige kinderen, en dan met name de hoog sensitieve kinderen, vinden het zo spannend dat ze er tegenop zien. Maak dan geen gebruik van de Sint en Pieten. Bedenk een andere manier om de cadeautjes te laten bezorgen. Sinterklaas in je huis is namelijk erg confronterend. Je kind kan zich zorgen maken of hij iets niet goed heeft gedaan. Het hoort een leuk en gezellig feestje te zijn voor iedereen. En als je kind zich zorgen maakt, is dat niet leuk.
5. Maak afspraken
Weer andere kinderen hebben gescheiden ouders, dat kan ook stress opleveren. Vieren we Sinterklaas bij papa, mama, opa`s of oma`s? Misschien heeft papa of mama een nieuwe relatie en komen er daardoor nog meer feestjes bij. Probeer dit te beperken, kinderen hebben rustmomenten nodig. Maak samen afspraken over waar het gevierd wordt en ook wat er gegeven wordt. Als je dit samen bespreekt, voorkom je teleurstelling bij je kind en jezelf. Blijf er positief en flexibel instaan.
Rustmomenten inbrengen
Na 6 december kan Sinterklaas uitgezwaaid worden, maar dan krijg je kerst en oud en nieuw. Hoe breng je toch die rustmomenten in deze dagen? Hoe houd je het gezellig? Want heel vaak hebben we het idee dat het gezellig moet zijn. Het moet liefdevol zijn, het moet warm zijn en vol genegenheid naar elkaar. Maar meestal is het zo dat hoe meer je je best doet, hoe stressvoller het wordt.
Wat je kunt doen, is het huis samen versieren. Laat je kinderen helpen met de boom of bijvoorbeeld het stalletje onder de boom. En zet vooral niet je hele huis op zijn kop. Met een paar mooie bloem- of kerststukken is je huis ook zo in de kerstsferen. Laat ze meedenken en helpen tijdens de voorbereidingen voor het diner.
Vuurwerk
Vuurwerk is zeer spannend voor heel veel kinderen: spannend om af te steken, spannend qua geluid en om naar te kijken. Er komen veel prikkels op je hoogsensitieve kind af. Bereid je kind voor, bouw het rustig op met bijvoorbeeld sterretjes afsteken en het laten ervaren hoe dat is. Sommige kinderen hebben baat bij een geluiddempende koptelefoon. Zij schrikken namelijk van de harde knallen.
Je kunt je kind laten slapen tot een half uur voor de jaarwisseling. Maak het dan wakker, zodat de slaap weg is als het 12 uur is. En soms is laten slapen gewoon het beste. Een kind wat compleet overprikkeld is heeft geen plezier, en jij als ouder dan ook niet. Samen kijken naar vuurwerk is ook mooi. Dat kan voor je kind net voldoende prikkels zijn.
Vergeet vooral ook niet te genieten. Soms gaan dingen anders dan anders en dat mag, stel jezelf hierop in. Het is leuker als je hierop bent voorbereid dan wanneer je stijf staat van alle spanning. Dus hop, maak er een feestje van!”