Hoe leer je jouw kind holistisch te leven?
Heb je je eenmaal verdiept in holisme en ken je de kracht van holistisch leven, dan voelt dat waarschijnlijk alsof je de code van het leven hebt gekraakt. Je voelt je in balans, leeft vanuit je hart en volgt jouw zielsmissie. Je voelt dat dit de manier is om het leven vorm te geven. En deze wijsheid wil je natuurlijk ook aan jouw kind meegeven. Maar hoe doe je dat precies?
Holistisch leven
Eerst nog even terug naar de basis. Want wat betekent het nu precies om holistisch te leven? Holisme houdt in: jezelf zien als een samengesteld geheel van vijf zijnsniveaus, namelijk fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.
De holistische levensvisie gaat ervan uit dat als één niveau uit balans is, dit effect heeft op alle andere niveaus. En dus op jouw complete zijn.
Holistisch leven betekent dat je jezelf op alle niveaus in balans houdt. Alleen vanuit deze balans kun je leven vanuit jouw ware kracht en potentie, ofwel vanuit jouw ware essentie.
In verbinding met jezelf en met iedereen om je heen. Op die manier kun jij optimaal leven en jouw zielsmissie volgen. Hoe mooi is het als je dit ook aan jouw kind kunt leren?
1. Geef zelf het goede voorbeeld
Goed voorbeeld doet goed volgen. Vooral wat betreft kinderen. Het is inmiddels een algemeen gegeven dat jouw kroost vooral van jou leert door wat je doet, en niet zozeer door wat je hen vertelt.
Dat betekent in dit geval: goed voor jezelf zorgen op elk holistisch niveau. Om een paar voorbeelden te noemen, kun je:
- Op fysiek niveau: gezond eten, sporten en rust nemen wanneer je nodig hebt;
- Op emotioneel niveau: negatieve emoties loslaten, je gevoelens uiten en doen waar je blij van wordt;
- Op mentaal niveau: verdieping zoeken en je innerlijke criticus minder serieus nemen;
- Op energetisch niveau: bewust kiezen voor wat jou energie geeft en loslaten wat energie vreet, en
- Op spiritueel niveau: naar je intuïtie luisteren, jouw zielsmissie onderzoeken en je hart volgen.
Grote kans dat wanneer je dit allemaal doet, jouw kind als vanzelf deze levenswijze overneemt. Helemaal als je daarbij uitlegt waarom jij bepaalde keuzes maakt.
Ook interessant: Al is het soms pittig met een puber in huis: zo blijf je je kind positief benaderen
2. Samen mediteren
Om jezelf als holistisch wezen te kunnen zien, is bewustwording nodig. En bewustwording begint met het opzoeken van de verstilling in jezelf. Mediteren is daarom dé manier om jouw kind te introduceren met een holistisch zelfbeeld.
Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je meer uitleg geven over hoe dit werkt en waarom je precies mediteert. Maar ook al vanaf jonge leeftijd kun je kinderen introduceren met meditatie.
Niet door bepaalde eisen te stellen aan hoe je kind dit doet, maar door het spelenderwijs te benaderen. Bijvoorbeeld door samen te proberen om jullie gedachten als wolkjes voorbij te zien komen. Of simpelweg door te kijken of het lukt om je ademhaling te volgen, tot in je buik en terug.
Belangrijk is vooral dat je kind er zelf nieuwsgierigheid voor ontwikkelt. Dit kun je niet forceren. Maar door het zelf voor te doen en je kind vrijblijvend uit te nodigen om mee te doen aan de hand van een simpele uitleg, is een eerste stap gezet.
Slaapmeditatie voor je kind: zo kan meditatie kinderen helpen bij het slapen
3. Samen filosoferen
Met iets oudere kinderen kun je ook de tijd nemen om samen te filosoferen. Bijvoorbeeld door hardop na te denken over hoe bepaalde dingen verband houden met elkaar.
Bespreek hoe het kan zijn dat je buikpijn krijgt van een spannende situatie of van slecht eten. Of waarom je je de ene keer qua energie helemaal opgeladen voelt en de andere keer helemaal leeggezogen. Waar ligt dit aan? Wat heeft hier invloed op? En hoe kun je je eigen energie beschermen?
Door dit te bespreken, wordt jouw kind zich steeds bewuster van waar het zich mee voedt en van zijn/haar eigen invloed hierop. Zo leert je kind steeds betere keuzes te maken.
4. Maak een ochtendritueel van essentiewerk
Een hele fijne en laagdrempelige manier om je kind te leren holistisch te leven, is om je kind de kracht van intentie mee te geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je dag samen te beginnen met het opschrijven of uitspreken van wat je die dag wilt ervaren. Of door te werken met positieve affirmaties wanneer je samen voor de spiegel staat.
Maak er een ritueel van om samen recht in de spiegel te kijken en bijvoorbeeld te zeggen: ‘ik houd van mezelf’, ‘ik voel me geweldig’ of ‘ik ga vandaag een fantastische dag beleven’. Je kind zal je later dankbaar zijn voor deze wijze les én voor de mooie herinnering aan dit moment.
https://www.jmouders.nl/soorten-hechting-ouder-kind/
5. Doe spelletjes die een holistische kijk bevorderen
Holistisch leven betekent jezelf voeden met dat wat je op elk niveau nodig hebt. En dus ook om bewust los te laten wat niet bij jou past. Dit kun je jouw kind spelenderwijs aanleren.
Hoe? Door bijvoorbeeld letterlijk een rugzakje te vullen met dingen die het geluk van jouw kind in de weg staan. En door dit rugzakje vervolgens bewust te legen.
Het kan heel fijn zijn om deze oefening in de natuur te doen, bijvoorbeeld in het bos. Laat je kind het rugzakje vullen met takjes die per stuk symbool staan voor iets. Denk aan: een bepaalde frustratie, een verdrietig gevoel, een onzekerheid of een belemmerende overtuiging.
Leg vervolgens samen een symbolische route af op weg naar een fijner gevoel. En laat je kind steeds wanneer hij daaraan toe is, een takje uit de rugzak halen.
Je kunt deze actie bekrachtigen door je kind hierbij te laten zeggen: ‘Dag [gevoel]. Ik heb jou niet meer nodig. Jij past niet meer bij mij. Vanaf nu laat ik jou los.’ Met elke stap naar het eindpunt wordt de rugzak lichter, totdat hij helemaal leeg is.
Een andere, iets eenvoudigere manier is om samen een symbolische ballon op te blazen met een onprettig gevoel en deze vervolgens heel bewust los te laten.
Je kunt je kind vervolgens ook vragen wat hij wél graag wil voelen en ervaren. En het spelletje omdraaien door takjes en/of ballonnen te verzamelen die symbool staan voor positieve dingen.
Leef je uit en ga mee in de belevingswereld van je kind. Hoe levendiger je kind dit ervaart, hoe meer effect het heeft. Bespreek na deze activiteit hoe dit voor jouw kind voelde. Luchtte het op? Is dit iets om vaker te doen? Benadruk ook dat dit laat zien dat het altijd mogelijk is om dingen los te laten die niet bij je passen of die niet goed voor je zijn.
Hopelijk hebben deze tips jou de nodige inspiratie gegeven om je kind te introduceren met de magie van holistisch leven. En is een deel van jouw zielsmissie daarmee geslaagd: jouw kind bewustmaken van zijn/haar eigen ware essentie.
Dit gastartikel is geschreven door Marjolein Berendsen. Marjolein is oprichter en eigenaar van opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen. Hier leidt zij met een team docenten holistisch therapeuten op om vanuit licht, liefde én bewustwording mensen te begeleiden. Ze is tevens auteur van het handboek en werkboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’.