Voorjaarsschoonmaak! Hoeveel stuks speelgoed heeft je kind écht nodig?
We hebben goede hoop dat over een paar weken het zonnetje zich weer vaker zal laten zien, en dat we langzaam maar zeker de winter achter ons kunnen laten. En dat betekent: voorjaarsschoonmaak!
Naast je eigen ‘clutter’ kan het ook verstandig zijn om eens kritisch te kijken naar het speelgoed van je kind. Hoeveel speelgoed heeft je kind eigenlijk écht nodig? Tijd voor een grondige selectie!
Hoeveel speelgoed heeft je kind nodig?
Eigenlijk helemaal niets, als je het aan een stel Duitse onderzoekers vraagt. Zij voerden een grootschalig onderzoek uit in de jaren ’90, waar ze al het speelgoed van kinderen van verschillende leeftijden ontnamen.
Ouders werden hier vanzelfsprekend van op de hoogte gesteld, en kinderen kregen alleen de basale benodigdheden in huis, zoals dekens en meubels.
De kinderen waren in eerste instantie de draad een beetje kwijt. Ze leken zich te vervelen en wisten niet goed wat ze moesten doen met hun vrije tijd. Maar na verloop van tijd vertoonden steeds meer kinderen onderling ‘onsystematisch’ gedrag, waar hun creatieve geest de vrije loop kreeg.
Kinderen bleken meer samen te gaan werken, en waren veel meer betrokken in rollenspellen en spelletjes die ze zelf verzonnen.
Dus hoeveel speelgoed hebben kinderen nodig? Volgens dit onderzoek zou het antwoord nul zijn. Maar speelgoed kan ook een hele positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Maar zodra je huis uitpuilt van speelgoed waar je kind al lang niet meer mee speelt, kan het tijd zijn voor een grote schoonmaak.
Speelgoed opruimen: tips
De max-20 regel
Het klinkt voor ons nog steeds als ontzettend veel, maar als je kind veel spullen heeft, start dan met het selecteren van de 20 favorieten. Waar speelt je kind het meeste mee? Welk speelgoed heeft extra waarde?
Door samen met je kind een selectie te maken in het speelgoed, zal hij of zij het speelgoed dat mag blijven meer waarderen.
Maak een gewoonte van minimalisme
Als speelgoed opruimen hoog op je lijst staat, is het verstandig om het goede voorbeeld te geven. Ruim zelf ook regelmatig eigen spullen op die je niet meer gebruikt. Koop minder onnodige dingen en praat met je kinderen over de waarde die het weggeven van spullen kan hebben. Leg ze uit dat er genoeg andere mensen zijn die minder of niets hebben, die heel erg blij zullen worden van spullen of speelgoed die jullie teveel hebben.
Betrek familie en vrienden
Je ontdoen van speelgoed heeft weinig effect als je kind van vrienden of familie toch regelmatig weer cadeautjes krijgt. Breng je familie op de hoogte van jullie idee om met minder spullen en speelgoed te leven. Vraag om niet-materialistische cadeau’s, zoals een keer naar het zwembad met opa, een bon voor de Efteling of een dagje samen naar een museum. Je zal zien dat je kind quality-time met geliefden veel belangrijker vindt!
Zorg voor goede alternatieven
Zo, het overtollige speelgerei is de deur uit. Maar wat nu? Als je wil dat je kind zijn of haar speelgoed sneller opgeeft, is het belangrijk om hen ook de waarde van andere activiteiten te laten zien. Ga er vaker op uit met je kind en stimuleer de creativiteit van je kind. Laat ze zien dat zowel jullie samen als je kind alleen ook een leuke tijd kan hebben zonder spullen.
Lees ook:
- Van onhandig tot tekentalent: zo voed je een creatief kind op
- Speelgoed opruimen: zo zorg je ervoor dat je kind niet teveel (ongebruikt) speelgoed heeft
- Moeder: ‘Ik deed bijna al zijn speelgoed weg, en dat voelde zo goed’