Kinderen duur? Dit deel van je inkomen besteed je maandelijks per kind
Dat kinderen (veel) geld kosten, hoeven we je niet te vertellen. Alleen, hoeveel kost een kind je nou eigenlijk? En verdubbelt dat dan bij twee kinderen? Dat zochten we voor je uit.
Een kind kost niet niets, dat is een ding wat zeker is. Vooral bij een eerste kind maak je flink wat kosten, omdat je dan vaak toch wel wat voor de uitzet nodig hebt. Soms zijn dit eenmalige kosten, denk aan een ledikant, een kinderwagen een autostoeltje. Maar vaak zijn het terugkomende kosten, zoals uitgaven aan luiers, babykleertjes en verzorgingsproducten.
Het eerste jaar met een baby maak je dan ook veel kosten, daarna zakt dit weer een beetje. Krijg je later nog een of meer kinderen, dan heb je veel spullen al in huis waardoor je niet nog een keer dat bedrag hoeft uit te geven.
Hoeveel kost een kind?
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Nibud kost één kind zo’n 15 procent van het besteedbaar inkomen in een gezin met twee ouders. Je besteedbaar inkomen is je salaris, maar ook kinderbijslag, vakantiegeld en andere toeslagen. Dat betekent dus dat je bij een inkomen van 2000 euro zo’n 300 euro uitgeeft aan je kind per maand. Dit is een gemiddelde, de ene maand kan het bedrag dus wat hoger zijn dan de andere maand.
Heb je twee kinderen, dan gaat ongeveer 25 procent van het inkomen naar je kids, bij drie loopt dat op naar 29 procent en bij vier geef je 35 procent van je inkomen uit aan je kinderen. In een eenoudergezin liggen de kosten nog wat hoger. Één kind kost gemiddeld 23 procent van het inkomen, twee kinderen 31 procent, drie kinderen 37 procent en bij vier kinderen kost het de ouder 42 procent van het besteedbaar inkomen.
Hier gaan die kosten naartoe
Waar wordt al dat geld dan aan uitgegeven, horen we je haast denken. Natuurlijk aan kleding, verzorgingsproducten en eten en drinken. Maar denk ook aan watergebruik in huis dat omhoog gaat, energiekosten en de kosten aan de kinderopvang. Voor jongere kinderen ben je vaker geld kwijt aan luiers en kinderopvang, voor oudere kinderen zitten de kosten in kleding, lidmaatschappen en bijvoorbeeld verjaardagscadeautjes.
Kinderen op de middelbare school eten vooral veel en groeien hard, waardoor ze vaker nieuwe kleding nodig hebben. Ze krijgen zakgeld, misschien kleedgeld en hebben vaker geld voor uitjes nodig.
Een ton aan kosten per kind
Al met al geef je in totaal per kind zo’n 100.000 euro uit vanaf het moment van de geboorte tot aan het moment dat je kind uit huis gaat en financieel afhankelijk is. Dat is op een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Een flink bedrag dus, om rekening mee te houden. Gelukkig betaalt de overheid een klein beetje mee. Zo ontvang je de eerste jaren kinderopvangtoeslag wanneer je kind naar het kinderdagverblijf gaat.
Soms ontvang je, afhankelijk van je inkomsten, maandelijks een kindgebonden budget. Ook krijg je elk kwartaal kinderbijslag voor je kinderen. Ook zijn er nog andere tegemoetkomingen zoals bij studiekosten en belastingkorting.
Belastingvrij schenken omhoog in 2024: zoveel geld mag je nu krijgen