Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Hobby en sport 5 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Hoe zoek je een hobby voor je kind?

Voetbal, schaken, gitaarles of tekenen? Soms is het lastig zoeken als je kind graag een hobby wil, maar nog niet goed weet wat. Wij helpen je op weg.

Een hobby voor je kind, maar welke?

Sommige kinderen willen maar één ding, andere kinderen willen twintig hobby’s tegelijk of weten juist niet wat ze willen. Dan is het best lastig om iets te kiezen wat past bij je kind. Bovendien, er is veel te kiezen, héél veel, dus dat maakt het er niet makkelijker op.

Misschien houden je kinderen niet van sport of vind je het te duur en zoeken jullie naar een heel andere hobby, zoals muziek, scouting, schaken, knutselen of larpen (een soort live improvisatietoneel). Met deze lijst kom je op nieuwe ideeën.

Goed voor de ontwikkeling

Eerst maar eens waarom een hobby goed is voor je kind. Het is niet alleen goed voor de ontspanning, maar ook voor de ontwikkeling. Ga maar na: je kind leert doorzetten en uithoudingsvermogen (want na één lesje ben je nu eenmaal nog geen Karate Kid), oefent met het omgaan met teleurstellingen (en krijgt steeds meer zelfvertrouwen als dingen wél lukken).

Bovendien leert je kind ervan door mee te doen in een team en anderen te helpen, of juist door zelfstandig oplossingen te bedenken en initiatief te nemen. Ook leert je kind creatief te denken en kan het zomaar slimmer worden, bijvoorbeeld door muziekles te volgen.

Kijken naar je kind

Het belangrijkste bij het kiezen van een hobby is om goed naar je kind te kijken. En misschien nog belangrijker: eerlijk naar jezelf kijken. Want wie herkent dit niet: stiekem lijkt het jou enorm leuk als je kind op scouting gaat omdat je wilt dat hij vaak buiten is, of je hebt de balletschool voor je kind al uitgezocht omdat er voor jou vroeger niets leukers bestond dan dansen.

Maar als je de neiging hebt om je kind te pushen, bedenk dan: je kind is jou niet, en een hobby slaagt alleen als je kind het zélf leuk vindt. Het moet zelf kunnen ontdekken waar het goed in is. Dring daarom niets op, maar kijk goed naar de interesses en de talenten van je kind. Is je kind beweeglijk, dan is een sport misschien een goed idee. Zit je kind graag binnen en houdt het van knutselen, dan ligt iets creatiefs meer voor de hand.

Uitproberen

Sommige kinderen roepen de ene week dat ze héél zeker weten dat ze op volleybal willen en een paar weken later vinden ze het al saai en willen ze op breakdance – maar nu weten ze het ‘écht heel zeker’.

Het zoeken naar een passende hobby is een zoektocht. Want die cursus die eerst zo leuk leek, kan bij nader inzien tegenvallen. Of je kind komt erachter dat het helemaal niet zo goed is in schaken als het dacht. Zorg er daarom voor dat je kind eerst kan ‘snuffelen’. Veel verenigingen hebben open dagen of soms zelfs een hele week waarin je open lessen kunt volgen. Misschien kan je kind ook een keer met een vriendje mee of zelf een gratis proefles volgen. Bij veel verenigingen is het mogelijk om een keer te komen kijken.

Stoppen of doorgaan?

Als je kind heeft gekozen voor een hobby, maak dan duidelijke afspraken: hoe vaak zijn de lessen, hoe gaat je kind ernaartoe? En als het na een paar keer tegen blijkt te vallen, praat er dan eerst over. Probeer te ontdekken waarom je kind het niet leuk vindt.

Meestal is het verstandig om je kind niet meteen te laten stoppen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je elke week moet soebatten of je kind bijna het huis uit moet sleuren om het bij de training of de les te krijgen. Maar wie weet moet je kind eerst even door een lastige fase heen en vindt het de lessen na vijf keer wél leuk. Praat er daarom met je kind over en spreek af wanneer het een besluit kan nemen over stoppen of doorgaan.

Praktisch haalbaar

Als jullie een hobby kiezen, houd dan ook in de gaten dat het praktisch haalbaar moet zijn. Het moet niet zo zijn dat je kind of jij zich in allerlei bochten moet wringen of dat er grote druk op je gezin komt te staan. Sommige kinderen vinden veel dingen leuk en hebben daardoor een volle agenda, waarin amper nog ruimte is om spontaan met vriendjes of vriendinnetjes af te spreken. Denk daarom goed na hoeveel activiteiten in een week verstandig zijn voor jouw kind. Het moet wel leuk blijven.

Elke nieuwe activiteit brengt praktisch geregel met zich mee. Moet je kind bijvoorbeeld gebracht en gehaald worden? Sta je straks als ouder elk weekend langs de lijn? Of wordt er van jou als ouder nog meer verwacht – moet je bijvoorbeeld elke week bardienst draaien? Bedenk dan goed of dat haalbaar is voor jou.

Kosten

Houd ook in de gaten wat het gaat kosten. De ene hobby is prima te betalen, de andere is duur, maar de meeste hobby’s zijn niet gratis. Gaat je kind op les, dan betaal je contributie, maar moet er vaak ook een hele uitrusting worden aangeschaft. En ook als je kind zelf gaan wielrennen, dan moeten er fietskleding, een goede fiets en een helm worden aangeschaft.

Ook als je een prima inkomen hebt, de kosten kunnen snel oplopen, zeker als je meerdere kinderen hebt. Gezinnen die weinig te besteden hebben, kunnen aankloppen bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Hier kun je een aanvraag indienen om de contributie of het lesgeld en eventueel benodigdheden, een instrument of een uitrusting te laten bekostigen. Ben je op zoek naar ondersteuning voor bijvoorbeeld een schoolreisje, een verjaardagsbox of zwemles, kijk dan eens op Samen voor alle kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.