Pleegzorg: hoe word je pleegouder en waar moet je aan voldoen?
Het pleegouderschap is ontzettend mooi en dankbaar. Je helpt een kind aan een veilig en stabiel thuis. Maar kan je zomaar pleegouder worden? Wat zijn de voorwaarden en de verschillende vormen?
Wij vertellen je er in dit artikel alles over.
Veilig en stabiel thuis
Voor de meeste mensen is een veilig en stabiel thuis vanzelfsprekend. Je ouders houden van je en zorgen voor je. Maar voor heel veel kinderen is dit helaas niet zo vanzelfsprekend. Zij groeien op in een onstabiele omgeving, waar de ouders niet goed genoeg voor ze kunnen zorgen. Dat is heel verdrietig, maar gelukkig zijn er pleegouders die kinderen dit toch kunnen bieden.
Pleegzorg: de verschillende vormen
Pleegzorg is er in verschillende vormen. Zo kan je voor een korte of een lange tijd een pleegkind in huis nemen, het kan elke dag of een bepaald (dag)deel in de week, in het weekend, tijdens vakanties of als crisisopvang. De vormen worden als volgt van elkaar onderscheden: langdurige pleegzorg en kortdurende pleegzorg, deeltijdpleegzorg en voltijdpleegzorg, bestandspleegzorg en netwerkpleegzorg en opvoedingsvariant en hulpverleningsvariant.
Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om pleegouderschap. Zo kan je pleegouder worden van een kind uit je familie, bekenden of van iemand die je nog niet kent. Als je pleegouder wilt worden, moet je een aantal stappen doorlopen. Zo zijn in ieder geval de voorwaarden dat je minimaal 21 jaar bent en een stabiele leefsituatie hebt. Ook moet je een Verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming hebben.
Pleegouder worden
Pleegzorg Nederland heeft op hun website een pleegoudertest. Met deze test kun je nagaan of je een geschikte pleegouder kan zijn. Daarna is het belangrijk dat je gaat informeren bij een pleegzorgorganisatie bij jou in de buurt. Daar krijg je van alles te horen over het pleegouderschap, hulpverleners kunnen antwoord geven op je vragen en je hoort ervaringen van andere pleegouders.
Als je dit allemaal hebt gedaan en je hebt er een goed gevoel bij (en je bent uiteraard ook geslaagd voor de test), dan kan je je aanmelden als aspirant-pleegouder. Als aspirant-pleegouder doe je vanaf dan mee aan een introductieprogramma. Zo bezoekt een medewerker jou thuis en gaat met jou in gesprek over alle mogelijkheden en jouw voorkeuren.
De eerste ontmoeting met het pleegkind
Als de pleegzorgorganisatie jou geschikt vindt als pleegouder, dan kom je in het bestand waar alle beschikbare pleegouders instaan. De organisatie beslist zelf of ze een pleegkind aan jou toe willen wijzen. Omdat het altijd nog maar de vraag is of een kind echt bij jou thuis en jouw gezin past, maak je eerst kennis met het pleegkind. Aan de hand van deze ontmoeting wordt besloten of je wel of niet de pleegouder wordt.
Als dit wel het geval is, dan krijg je als pleegouder(s) begeleiding van een pleegzorgbegeleider. Je kan met al je vragen bij die persoon terecht en ook in de praktische zaken word je begeleidt. Hij of zij heeft ook contact met de ouders van het kind en eventueel ook de Kinderbescherming, mocht dat nodig zijn.
Judith over haar pleegzoon: ‘Al vanaf kleins af aan was Joris een sadist die mensen pijn wilde doen’