Hoe overleef ik de vakantie?
Op de basisschool zijn kinderen zes weken vrij in de zomer. Op de middelbare school met alle halve dagen en bijeen geschraapte uurtjes ongeveer negen weken. Dan breekt eindelijk de vakantie aan, maar euh, hoe overleef ik de vakantie?
Aan een goede vakantie gaat een ijzeren planning vooraf. Plan van tevoren:
- Geld. Wat kan en wil je uitgeven aan de bestemming en hoeveel wil je per dag besteden
- Bagage. Afhankelijk van waar je naar toe gaat: neem het noodzakelijke mee. Elders zijn ook winkels.
- De reis. Denk na over het tijdstip waarop je vertrekt als je met de auto gaat. Plan tussenstops. Zorg voor afwisselend vermaak voor de kinderen
- Aangekomen op de plaats van bestemming? Iedereen heeft een paar dagen nodig om te wennen.
Hoe overleef ik de vakantie?
Uit recent onderzoek bij echtscheidingsadvocaten bleek dat na vakanties en feestdagen het aantal scheidingsaanvragen explosief stijgt. Voor veel ouders niet echt verrassend nieuws: menigeen verdeelt de inboedel al tijdens het inpakken. Hoe hou je het toch nog gezellig? Survivaltips voor partners.
Dat de Route du Soleil al jaren de Périferique van Parijs omzeilt, moet indertijd op rechtstreeks verzoek van de orde van Nederlandse advocaten zijn geregeld. Immers, hoeveel gezinnen zijn daar decennialang stukgelopen op de zoveelste gemiste afslag, waarbij na het derde rondje elke krachtterm tekortschoot en alleen blindelings achteruitslaan richting wegduikende achterbank nog enige uitweg bood voor opgekropte echtelijke rancune?
Niet dat de huidige files op wegen en luchthavens de fundamenten van een relatie niet ernstig kunnen aantasten. Tel daar een paar ouders bij op die op de rand van een burn-out wankelen, allang uitgespeelde en suf-verveelde kinderen plus een ongenadig vroeg afreistijdstip en bedenk; het is nog een wonder dat zoveel gezinnen compleet en ongeschonden hun vakantieparadijsje bereiken.
Maar dan. Slalommend tussen de overige? blije toeristen door (‘Alleen maar Neder-landers!!’), moet de tent onder toezicht van de volledige camping worden opgezet, het laatste fijne plekje voor de caravan worden bevochten, de rij bij de incheckbalie van het hotel worden getrotseerd of, relatietest nummer 1, de ontdekkingsreis naar het gehuurde appartement worden volbracht. Zo’n vakantiehuisje is meestal met een kruisje aangegeven op een zelfgetekende en bijzonder vaag gekopieerde routebeschrijving waarop van alle essentiële toegangswegen de straatnamen ontbreken. Want dat leidt maar af.
Maar uiteindelijk kunnen koffers, kroost en klapstoelen dan toch worden uitgepakt.
Zo, we zitten. We zijn doodop, hologig, hongerig en uiterst licht ontvlambaar, maar we gaan nu héérlijk genieten!
Ontspannen voorbereiding
Menig psycholoog heft in deze tijd een vermanende vinger op in week- en maandbladen: voorkom gehaast en gestress op het laatste moment. Natuurlijk. Nu is met ons klimaat het tijdig opzij leggen van zwem- en zomerkleding plus een voorraad waterpistolen en snorkels nog wel het minste probleem. En dat er op het werk nog even een tandje hoger moet worden gedraaid, allà, een beetje werkende ouder weet niet beter. Anders zit het op school.
https://www.jmouders.nl/vervelen-tijdens-vakantie/
In die laatste weken voor de zomervakantie worden er sportdagen georganiseerd, schoolreisjes, de feestelijke overgang naar groep 3, de afscheidsbijeenkomst van de juf, een nieuwe sportdag omdat het op de geplande datum regende, een afscheidsborrel voor alle hulpouders, op-de-valreep-verjaardagspartijtjes van vakantiejarigen (‘Graag elk kind uitgedost in thematische piraten/jungle/sprookjesoutfit’), een studiedag, de klassikale schoonmaak van het kleuterspeelgoed, de laatste ouderraad, verhitte repetities voor de eindmusical, de eindmusical zelf, rapportbesprekingen, de inkoop van wijn, zeep en bonbons als bedankje voor het onderwijzend personeel, een last-minute luizenexplosie en als apotheose een aanmaning per rugzak: ‘Willen álle ouders een handje meehelpen met opruimen zodat het niet steeds dezelfde zijn als vorig jaar?!’ En dan laten we het afsluitende voetbaltoernooi, het blokfluitrecital van de muziekschool en de slotuitvoering van balletles nog buiten beschouwing.
Toch zijn er wel mogelijkheden om de stress vooraf en ter plekke te bezweren. Tien gouden vakantietips:
- Kies een vakantiebestemming waarbij elk gezinslid aan z’n trekken komt.
- Koester geen illusies. Ook op vakantie gaat het opvoeden gewoon door, zij het in afgezwakte vorm. En wat die zwarte kantjes van uw partner betreft: knijp gewoon een (extra) oogje dicht.
- Bezuinig niet op het inslaan van reisspellen, lees- en puzzelboekjes, Gameboy-spelletjes, voorleescd-roms en onderhoudende relatiegeschenkjes voor onderweg. Elke harmonische kilometer is er één. Bepaal uw tactiek: niet klakkeloos uitdelen maar op gedoseerde momenten. En bewaar ook wat voor de terugweg.
- Zitten de voorkeuren qua uitjes niet helemaal op één lijn? Of ruziën de kinderen snel en gemakkelijk? Wees praktisch: niet alles hoeft ‘gezellig’ samen. Splits het gezin strategisch op. Papa knus naast de oudste in het vliegtuig, mama naast de jongste met Bob de Bouwer in de aanslag. Ook toepasbaar op de achterbank en tijdens uitstapjes. Immers: met één enthousiast kind een ommetje in de bergen maken of een museum bezoeken is een leukere vakantieherinnering dan een jengelende achterhoede in beweging te moeten houden. Ook bruikbaar: zet in de auto een kratje met speelgoed tussen de kemphanen in. Het voorkomt geen ruzies, maar beperkt wel de ‘slagruimte’.
- Behandel uw gezin zoals u met uw vrienden omgaat. Negeer beleefd de wat mindere trekjes en geniet van de leuke eigenschappen.
- Oppert uw partner tripjes of activiteiten waarvan u zeker weet dat die tot mislukken zijn gedoemd? Houd u in, bijt op uw tong, zet uw nagels in uw handpalmen. Geef hem of haar ruimhartig de kans om de mist in te gaan. Niet alles wordt uitsluitend een succes als het op úw manier gebeurt. Wie weet hoe ludiek of verrassend het uitpakt? En zoniet: liever een lachertje dan een grimmig gelijk.
- Enig werkoverleg vooraf voorkomt menig conflict. Spreek thuis al een taakverdeling af. Bepaal samen de vakantieregels voor de kinderen over zaken als vrijheid, bedtijd, vakantievriendjes, uitgaan, huishoudelijke taken, snoepen, zakgeld, tv-kijken en buitenspelen.
- Wissel de eindverantwoordelijkheid voor de opvoeding af: de ene dag vader, de andere dag moeder (uiteraard wel op basis van de gemaakte afspraken). Zo hoeft noch de een, noch de ander élke dag de boeman te spelen.
- Loopt de spanning toch op? Neem afstand en ga gewoon een eindje om. Emoties zijn vaak maar een kwestie van tijd. En op vakantie zit je nu eenmaal meer op elkaars lip dan anders.
- Geef elkaar geregeld een paar uur vrij. Da’s pas echt houden van! En het ultieme vakantiegevoel.
Vrijheid, blijheid?
Laten we op vakantie de teugels vieren, of blijven de regels onwrikbaar overeind? Wat vrijheid, blijheid kan geen kwaad – ouders hebben tenslotte ook vakantie – maar grenzen stellen geeft voor alle partijen rust en duidelijkheid. Maak afspraken over zaken die u essentieel vindt voor het in stand houden van een prettige gezinsrelatie. Zoals: een ijsje per dag mag, maar om een tweede zeuren is zinloos. Gaat iedereen op zwoele zomeravonden later naar bed? Dan moet er vervolgens ook echt geslapen worden. Een uurtje langer buitenspelen dan anders is prima, maar boosheid als het afgesproken tijdstip wordt genegeerd, is wel gerechtvaardigd. En als u thuis veel waarde hecht aan bijvoorbeeld goede tafelmanieren, laat dat dan niet schieten als u op vakantie bent. Dat zaait maar verwarring.
Websites
www.gezinopvakantie.nl
reizen-met-kinderen.startpagina.nl