Veelgestelde vraag: hoe laat moet een 16-jarige tiener naar bed?
Tieners lijken soms heel volwassen maar in feite zijn het nog gewoon kinderen in de groei die zich volop ontwikkelen. Voor die groei en ontwikkeling is het belangrijk dat ze voldoende slapen. Maar wat is dat nu eigenlijk, voldoende slapen? En hoe laat stuur je jouw tiener dan naar bed?
Laten we voorop stellen dat niet ieder mens en niet ieder kind hetzelfde is. De een heeft meer slaap nodig dan de ander. Maar om je toch een richtlijn te geven hebben we hieronder wat adviezen verzameld.
Hoe laat moet een zestienjarige naar bed?
Als richtlijn voor een puber van zestien wordt meestal tussen de negen à tien uur slaap per nacht aangehouden. Dit is natuurlijk een gemiddelde; het verschilt per kind en is afhankelijk van:
- aantal uren slaap waarop hij/zij ‘optimaal’ kan presteren en functioneren overdag
- de activiteiten en inspanningen op een dag
- hoe laat je puber moet opstaan
- hoe snel je kind inslaapt; hij kan wel om 21.30 uur naar bed gaan, maar hoe laat slaapt hij daadwerkelijk
In de puberteit verandert de behoefte aan slaap: van een patroon met veel uren voor kinderen naar een volwassen patroon met minder uren (7 à 8 uur). Simpel gezegd verandert daarbij in de hersenen het moment van inslapen. De stof die daarvoor verantwoordelijk is, melatonine, wordt steeds iets later aangemaakt.
Later in slaap
Het lastige voor pubers is dat ze op deze leeftijd nog wel meer uren slaap nodig hebben dan volwassenen, maar doordat die zogenaamde inslaapstof later wordt aangemaakt, lukt het veel pubers pas laat om in slaap te vallen. Natuurlijk willen ze wel graag uitslapen, want dat lukt wel, maar dat kan meestal niet door de schooltijden.
Om te bepalen wat een goede bedtijd is voor jouw 16-jarige kun je rekening houden met bovenstaande aspecten. Bedenk ook dat je het beste samen met je puber bepaalt wat een handige bedtijd is. Ze zijn op een leeftijd dat ze zich graag gehoord voelen; in gezamenlijk overleg is de kans van slagen groter.
Spreek af wanneer ze naar haar kamer gaat en hoe laat ze echt gaat slapen.
Lees ook:
Slaapmeditatie voor je kind: zo kan meditatie kinderen helpen bij het slapen