Hoe een ochtendroutine je kind mindfulness bijbrengt (+ 3 oefeningen)
Rust, reinheid en regelmaat. Vooral die laatste ‘r’ zorgt voor stabiliteit in het gezin, zeker voor je kinderen. En laat een ochtendroutine daar nou prima bij helpen, je begint de dag gelijk goed en je kinderen krijgen daardoor ook gelijk een gratis lesje mindfulness mee. Hoe zit dat?
Mindfulness klinkt zweverig, maar onderzoek heeft al meerdere malen aangetoond dat kinderen hier juist erg veel voordelen van ondervinden als ze op jonge leeftijd hier mee bezig zijn. Er zijn zelfs scholen in Amerika die niet meer doen aan straffen, maar kinderen die moeten nablijven gelijk mindulness leren.
Ook is door de wetenschap bewezen dat routine en een duidelijke planning kinderen helpt beter te concentreren, beter te worden in time management, hun emoties beter kunnen controleren en minder kans hebben op obesitas. Kortom, er zitten heel wat plusjes aan een duidelijk ritme voor je kind creëren.
Minfulness en een ochtendroutine
Dat is waar ook mindfulness om de hoek komt kijken. Los van het feit dat je kinderen elke dag genoeg moeten slapen, leren tanden te poetsen voor het naar bed gaan en goed moeten ontbijten, is het tussen deze bedrijven door ook belangrijk om al deze handelingen mindful uit te voeren. Waarom?
Wanneer je kind leert de dingen die ze doen, rustig en met aandacht uit te voeren zodat het doel wordt bereikt (zoals écht schone tanden krijgen doordat je goed en met aandacht hebt gepoetst), helpt dit je kinderen voor zichzelf te leren zorgen. Ook op de langere termijn wanneer ze ouder worden.
Oefeningen voor mindfulness in je ochtendroutine
Hoe je wat mindfulness aan je ochtendroutine toevoegt? Deze simpele, maar doeltreffende handelingen kunnen je daarbij helpen. Een kwestie van dagelijks herhalen zodat het ook echt een routine wordt. Als je ochtendroutine voorspelbaar is en je deze ook consistent doorvoert, zal je kind zich veiliger en comfortabel voelen. Waarom? Alles wat je kind kent, voelt vertrouwd en dus veilig.
Start de dag met mindfulness ademhalen
Ademhaling is een belangrijke peiler bij mindfulness. Het helpt je om mindfulness oefeningen goed uit te voeren. De dag beginnen met het stilstaan bij je ademhaling is een goede start. Het kan helpen je emoties vooraf al te reguleren en als je dit doet wanneer je wakker bent, kan dat een positieve werking hebben op de rest van je dag.
Ga samen met je kind zitten op de rand van je bed en plaats een hand ter hoogte van je hart en leg je andere hand op je buik. Adem zes keer diep in en uit. Probeer tijdens het ademhalen goed op te letten hoe je buik en adem omhoog komen en weer terugvallen. Adem in door de neus en uit door je mond. Bij de vierde uitademing gebruik je je armen. Bij het inademen gooi je je armen omhoog en bij de uitademing laat je ze vallen. Deze bewegingen helpen ook gelijk een beetje te rekken en te strekken.
Waarom mindfulness goed is voor kinderen (en je er niet jong genoeg mee kunt beginnen)
Zeg bij het ontbijt waar je dankbaar voor bent
Samen eten aan de ontbijttafel is niet alleen een fijn familiemoment, maar je kan ook gelijk met elkaar de dag doornemen. Wat staat iedereen te wachten vandaag? Waar hebben we zin in? Vermijd tv en spelletjes op de telefoon en ga samen met elkaar ontbijten.
Als het ontbijt achter de kiezen is, kun je een momentje nemen om na elkaar uit te spreken waar je dankbaar voor bent. Met dankbaarheid de dag beginnen helpt je positief tegen de dingen aan te kijken en kan helpen gelukkiger de dag door te komen. Is je kindje nog niet oud genoeg om te begrijpen wat dankbaarheid is? Probeer het uit te leggen en oefen deze handeling elke dag totdat je peuter het begint te snappen. Peuters pakken routine vrij snel op.
Kijk door het raam
‘s Ochtends is misschien wel het haastigste moment van de dag. Alles moet snel en we vliegen razendsnel de deur uit. Probeer in je ochtendroutine de tijd te nemen, wanneer dan ook, om even met elkaar door het raam te kijken. En niet meer dan dat. Probeer je aandacht en die van je kind te richten op één object dat opvalt en beschrijf wat je ziet. Een hongerige vogel of regendruppels tegen het raam. Je kinderen leren zo hun zintuigen te gebruiken. Wat voelen, horen en zie je? Het leert je kinderen ook om iets van dichtbij te bekijken en op te gaan in het moment.
Mindfulness speciaal voor kinderen: fijne oefeningen voor thuis