Laura Saija
Laura Saija Geld 19 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Sabine: ‘Dit jaar ruim 15.000 euro uitgegeven aan vakanties’

Hoe verdeel je het gezinsbudget? Waar betaalt die moeder op het schoolplein de merkkleding van? En hoe weet die alleenstaande moeder de eindjes aan elkaar te knopen? We vragen het ons vaak genoeg af, nu stellen wij de vragen voor jou. 

In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Gezinsbudget van Sabine

Deze week het gezinsbudget van Sabine* (36). Sabine woont samen met haar man Jan-Willem (38) en drie kinderen (7, 8 en 10) in een koopwoning. De woning hebben ze al in 2015 samen gekocht en daardoor hebben ze zeer lage maandlasten. Ze betalen maar 600 euro per maand aan hypotheek.

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“De boodschappen laat ik elke zaterdagochtend bezorgen, zo ben ik nooit tijd kwijt aan boodschappen en is de koelkast in het weekend goed gevuld. Dit kost per keer ongeveer 85 euro en dan heb ik in principe voor de rest van de week eten. Toch merk ik dat we vaak tussendoor nog wel iets moeten halen. Per keer ben je dan al snel 20 euro kwijt in de supermarkt, ook al koop je maar een paar dingen. Dat zijn dingen als melk, chips of chocola, extra broodbeleg en brood bij de bakker. Al met al geef ik aan boodschappen ongeveer 750 euro per maand uit.”

Hoeveel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Ik heb drie meiden, dus ik heb het geluk dat we veel kleding kunnen hergebruiken. Per maand geef ik niet meer dan 75 euro uit aan kleding.”

Hoeveel geef je uit aan uitjes?

“Uitjes vind ik erg belangrijk. Aan het begin van het jaar kijk ik wanneer de kinderen schoolvakanties hebben en dan plan ik ook alvast mijn eigen vakanties in op werk. Ik heb in totaal vijf weken vakantie per jaar en daar maak ik goed gebruik van. Helaas betalen we wel steeds de hoofdprijs in de schoolvakanties.

In februari gaan we altijd een paar dagen skiën, dat kost zeker 4000 euro voor een skitrip met het hele gezin. In de zomervakantie gaan we meestal twee weken weg met de auto. Ik houd van luxe als ik op vakantie ben, anders blijf ik liever thuis. Voor de overnachtingen ben ik voor twee weken ongeveer 3000 euro kwijt. Tel daar benzine en ongeveer 200 euro per dag bij op en je zit zo op 7000 euro voor de zomervakantie.

In de herfstvakantie vliegen we dit jaar met de kinderen naar Mallorca. Ik heb dit heel vroeg geboekt, de tickets met overnachtingen erbij waren 2700 euro. Ook daar reken ik op 200 euro per dag. Dat komt neer op zo’n 4100 euro in totaal. Dat betekent dat ik dit jaar al zeker op 15.000 euro zit aan vakantiekosten.”

Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed?

“Mijn kinderen hebben niet zoveel speelgoed nodig. Ze krijgen speelgoed op hun verjaardag. Drie kinderen, drie cadeaus van rond de 200 euro, gemiddeld is dat 50 euro per maand.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Ik heb nooit iets duurs voor ze gekocht, we geven wel veel geld uit aan ervaringen zoals de vakanties”

Hoeveel spaargeld heb je?

“We hebben meestal rond de 20.000 euro aan gezamenlijk spaargeld. Door onze lage woonkosten kunnen we, na het betalen van de vaste lasten, ongeveer 2500 euro per maand sparen. Het meeste daarvan gaat dus op aan vakanties. Om die reden willen we ook geen groter huis kopen. We zitten prima in ons rijtjeshuis.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“We hebben het huis in een hele gunstige tijd gekocht voor 160.000 euro. Inmiddels is de gemiddelde woningwaarde in de straat 450.000 euro.”

* Om privacy-redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Het gezinsbudget van Hilde: ‘Ik kreeg de nieuwe auto van mijn oma’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.