Het dragen van een schooluniform: wel of niet een goed idee?
We kennen de foto’s van George en Charlotte, de oudste twee kinderen van Prins William en Kate Middleton in hun schooluniform op weg naar hun eerste schooldag. Een schooluniform is voor ons ‘de ver van ons bed show’, maar in veel landen heel normaal.
Wat vinden we van het concept ‘schooluniform’? Belemmert het kinderen om te laten zien wie ze zijn, of vermindert het pestgedrag voor kinderen die zich de nieuwste trends niet kunnen veroorloven?
Het schooluniform: wel of niet een goed idee?
We zetten een aantal pro’s en con’s voor je op een rij.
De voordelen van een schooluniform
1. Als het aankomt op kleding en accessoires is iedereen hetzelfde. Ieder kind draagt dezelfde kleding, heeft dezelfde rugtas, schooljas en schoenen. De druk voor een kind (of voor ouders) om veel geld uit te geven aan dure merkkleding of sneakers is daarmee ook weg.
2. Doordat het ‘uiterlijk vertoon’ wegvalt, draait het veel meer om het karakter en de persoonlijkheid van het kind zelf. Vriendjes maak je nu door wíe je bent, niet door wat je aanhebt.
3. Pesten zal je (helaas) altijd houden, maar pestgedrag gebaseerd op ‘goedkope kleding’, ‘schoenen die uit de mode zijn’ of ‘kleding van de kringloop’, dat heb je niet (of in ieder geval gereduceerd naar ‘het dragen van een tweedehands schooluniform’)
4. Nooit meer ruzie en strijd in de ochtend over wat je kind deze ochtend aan zal trekken naar school. Geen rondslingerende kleding die ineens niet door de selectie is gekomen voor een doodgewone schooldag of zoektochten naar die ene trui die je dochter perse vandaag naar school aan wil. Elke dag heeft je kind namelijk dezelfde kleding aan naar school, zelfs de kleur sokken staan al vast. Bedenk je als ouder even hoe rustig een ochtend zonder kleding drama er uit zal zien. Je kind heeft ineens ruim tijd over voor een uitgebreid ontbijt …
De nadelen van een schooluniform
1. Veel kinderen vinden het juist fijn om door middel van hun kledingkeuze te laten zien wie ze zijn. Zelf kiezen wat je aan wil, hoe je je die dag voelt kunnen weerspiegelen in de trui of het shirt dat je aantrekt. Het geeft een kind soms ook een geruststellend en rustgevend gevoel, dat het kan aantrekken waar het zich het prettigst invoelt.
2. Het niet hebben van een keuze. Dat je niet zelf kan kiezen wat je aantrekt en dat iemand anders, de school, dat voor je bepaalt.
3. Het aanschaffen van een schooluniform is niet goedkoop. Je hebt namelijk een zomer en een winter uniform, bestaande uit broeken, truien, jurken, overhemden, maillots, schoenen, sokken, winterjassen, zomerjassen en rugtassen. En dan heb je ook nog de verplichte sportbenodigdheden (t-shirts, sportbroekjes, sokken, gympen, sporttas, zwemkleding en -hoe charmant- een badmuts)
4. Je kunt alles ook tweedehands aanschaffen (veel scholen organiseren een ‘second hand sale’ om ouders kosten te besparen. Maar voedt dat dan niet alsnog het pestgedrag?
Wat vind jij?
In Nederland hebben we geen schooluniform en de kans dat dat ooit zal worden ingevoerd zoals ze dat in bijvoorbeeld Groot-Brittannië kennen, is nagenoeg nul. Maar alsnog zijn wij na het opsommen van bovenstaande voor- en nadelen heel benieuwd: wat vind jij van een schooluniform?
Meer lezen?
- Van school wisselen omdat je kind wordt gepest? Doe eerst onderzoek.
- 5 vragen die je kunt stellen om de schooldag van jouw kind te bespreken
- 5 dingen om te doen voordat je kind naar de basisschool gaat