Kiki Meijer
Kiki Meijer Puber 13 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Help! Mijn puber wil alleen op vakantie

Je puberdochter of zoon begint er steeds vaker over. Ze willen niet meer mee op vakantie met de hele familie, maar smachten naar een beetje vrijheid. Vaak staat een feestvakantie met vrienden in een zuipoord op nummer één.

Maar wanneer is je kind nou zelfstandig genoeg om alleen op vakantie te gaan? En hoe maak je de beste afspraken zodat ze zich niet volledig gaan misdragen. Wij vertellen je hoe je dit het best kan aanpakken.

Alleen op vakantie

De gemiddelde leeftijd in Nederland waarop jongeren op vakantie gaan in eigen land is zestien jaar. Voor vakanties in het buitenland ligt dit gemiddelde op achttien jaar. Elke puber is anders en dat geldt ook voor die van jou. Als ouder weet jij zelf het allerbeste of je kind er klaar voor is om zelf op vakantie te gaan. Toch zijn hier een aantal tips om daarachter te komen.

Zelfstandigheid

Hoe zelfstandig is jouw tiener eigenlijk? Kunnen ze zelf de vakantie (deels) bekostigen door middel van een baantje? Plannen en regelen ze alles zelf, of laten ze het een beetje links liggen? Met antwoorden op deze vragen kan jij kijken hoe zelfstandig jouw puber is en of ze daadwerkelijk klaar zijn om alleen op vakantie te gaan.

Laat je kind bijvoorbeeld een powerpoint presentatie maken over de plek waar zij naartoe willen. Zo heb jij op een rijtje wat het budget is, de activiteiten die ze gaan ondernemen en wat hun doel is van de vakantie. Dan kan jij hopelijk ‘s nachts een oog dicht doen.

Een grote of een kleine groep?

Het is belangrijk om te weten met wie jouw puber de hele vakantie gaat vertoeven. Een kleinere, intieme groep met vrienden of vriendinnen heeft de voorkeur. Grote groepen zorgen negen van de tien keer voor een grotere chaos.

Het is een goed idee om samen met alle ouders van de reisgenootjes van jouw kind even om de tafel te gaan zitten. Zo kan je zien met wie jouw kind op vakantie gaat en of je als ouders zijnde op dezelfde golflengte zit.

Afspraken

Wat mag er wel en wat heb je toch echt liever niet. Ga het gesprek aan met je puber. Zo kom je er zelf achter hoe zij over drugs, geld, alcohol, feesten en seks denken. Misschien heeft jouw kind daar totaal nog geen behoefte aan, maar toch is het dan nog steeds belangrijk om bewustwording te creëren over deze onderwerpen.

Vertel je tiener over je eigen ervaringen of over de gevaren die alcohol, drugs, seks en het nachtleven met zich mee kunnen brengen. Je hebt er op de vakantie zelf geen controle over, maar dat betekent niet dat je het compleet links moet laten liggen.

Maak afspraken over het meenemen van waardevolle spullen, het contact zoeken met het thuisfront en het gebruik van alcohol en drugs. Vertel feitelijk informatie, pubers zijn hier gevoeliger voor.

Voorbereiding begint thuis

Tref samen met je kind voorbereidingen voordat zij op vakantie gaan. Een checklist is een handige manier om geen belangrijke spullen te vergeten. Dit kan je samen met je tiener doen of je kan ze de ruimte geven om dit zelf te doen.

Wél is het handig om nog even alles te controleren voordat ze daadwerkelijk weggaan. Zo kan je nog eens vragen of je puber toch niet wat voorbehoedsmiddelen wil meenemen of die waardevolle spullen thuis wil laten.

Vertrouwen

Misschien is dit wel het allerbelangrijkste om te doen. Vertrouw je kind. Wanneer je puber doorheeft dat jij het allemaal vertrouwt zal hij of zij zich sneller verantwoordelijk gaan gedragen en ook willen bewijzen dat zij te vertrouwen zijn.

Pubers moeten kunnen experimenteren en ook leren om zelfstandig keuzes te maken. Ze zullen vast wel eens verkeerde keuzes maken, maar dit zijn goede leermomenten waar ze alleen maar meer van leren.

Help?! Als je puber niet meer mee wil op gezinsvakantie en liever alleen thuis blijft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.