Help, mijn kind gaat beleggen!
Voor een tiener klinkt het natuurlijk heel aanlokkelijk: niet werken voor je geld, maar het geld voor jóu laten werken. Steeds meer jongeren ontdekken de wereld van het beleggen.
Zelfstandig beleggen mag pas vanaf 18 jaar. Toch beginnen steeds vaker ook scholieren ermee. Ze maken dan bijvoorbeeld samen met een ouder een account aan. Hoe kun je ondersteunen als je kind gaat beleggen?
Hip
In totaal zitten inmiddels ruim 1,75 miljoen huishoudens in de aandelen. Dit blijkt uit een peiling die onderzoeksbureau Kantar vlak voor de coronacrisis had gehouden.
In 2000 leek de populariteit van beleggen voor particulieren zo’n beetje voorbij. De internetbubbel was gebarsten en beleggers hadden enorme verliezen geleden. Beleggen was lange tijd vooral voor een selecte groep mensen, vooral mensen met geld en mensen op leeftijd.
Inmiddels is beleggen weer helemaal hip. Het is binnen handbereik gekomen voor iedereen. Dit is vooral te danken aan de talloze beleggingsapps die er de laatste jaren zijn gekomen. Hierdoor is beleggen via je smartphone héél makkelijk geworden. Je hoeft niet meer met stapels papieren en je identiteitsbewijs naar een bank, maar installeert alles thuis op je bank. En je kunt steeds heel eenvoudig in de gaten houden hoe het ervoor staat. Dus slaat beleggen ook aan bij jongeren.
Waarom het óók goed is dat kinderen hun zakgeld uitgeven in plaats van alles op te sparen
Buffer
Beginnen met beleggen is bovendien niet meer alleen voor mensen met een hoop geld. Al met een paar tientjes kun je beginnen.
Ook hebben steeds meer mensen in de gaten dat de verzorgingsstaat steeds kariger wordt en dat het dus belangrijker is geworden om zelf een buffer op te bouwen. Bovendien, door de lage rente staat geld op een spaarrekening alleen maar weg te kwijnen.
Niet alleen kwamen er steeds meer beleggingsapps, ook banken zagen het aantal beleggers flink stijgen. Bij ING kwamen er bijvoorbeeld flink wat beleggers onder de 35 jaar bij. De coronacrisis heeft er nog eens een schepje bovenop gedaan. Nederland sloeg massaal aan het beleggen en ook steeds meer jongeren maakten een account aan.
De week van het geld: zo leer je jouw kind goed met geld omgaan
Spel
Cryptomunten zijn erg populair onder jongeren. De animo is wel wat minder geworden na de flinke koersval in mei. Maar in de ogen van veel jongeren zijn cryptomunten nog steeds veelbelovend. Ze hopen op hoge rendementen, want daarmee zijn cryptomunten tenslotte vaak in het nieuws gekomen.
Maar jongeren beleggen ook in meer traditionele vormen zoals aandelen, obligaties en indexfondsen. Sommigen denken alvast aan hun pensioen, maar veel vaker zien ze beleggen als een soort spel, een leuke uitdaging.
Miranda: ‘Mijn zoon verloor 8.000 euro die hij eigenlijk niet had’
Als je zelf niets hebt met beleggen, is het even wennen als je tiener begint over beleggen. Je vraagt je af: is dat nu wel slim? Wat voor risico loopt mijn kind? Kan dit zomaar?
Maar als je het van de andere kant bekijkt, is het juist leerzaam. Je tiener leert om na te denken over geld en gaat begrijpen hoe de financiële markten werken. Bovendien: je kind kan er ook nog eens veel aan hebben. Want hoe eerder je begint met het opbouwen van een buffer voor later, hoe groter die straks is.
Tips:
- Laat je kind een overzichtje maken van zijn maandelijkse inkomsten en uitgaven. En stel vervolgens de vraag: hoeveel van je inkomsten zou je kunnen besteden aan beleggen? Doe dit ook als het bij de inkomsten bijvoorbeeld alleen gaat om zakgeld en je kind dus maar een klein bedrag kan inleggen. Zo krijgt je kind namelijk inzicht in hoeveel geld er eigenlijk beschikbaar is om te beleggen.
- Denk niet te snel: dat beleggen, dat doet mijn kind later maar. Hoe eerder, hoe beter, zou je juist kunnen redeneren. Want hoe eerder ze ermee beginnen, hoe groter de buffer die ze aanleggen voor later. Als ze aandelen kopen, en een bedrijf maakt winst, keert dat bedrijf vervolgens dividend uit. Alle aandeelhouders krijgen zo een klein deel van de winst. Als je kind dat geld vervolgens inzet om nieuwe aandelen te kopen, krijgt het daar de volgende keer ook dividend over. Het geld groeit daardoor niet in een rechte lijn omhoog, maar in een gebogen lijn.
Een voorbeeld: stel, je kind belegt dit jaar 500 euro en krijgt daar 7 procent rendement over, dan gaat het volgend jaar dus over 535 euro. Stel dat het rendement dat jaar 10 procent is, is het vermogen daarna dus 588,50 euro waard. Op een spaarrekening zou het bedrag nog steeds ongeveer 500 euro waard zijn. (Het gemiddelde rendement bij het beleggen met aandelen is 7-8 procent. Maar per moment kan het rendement natuurlijk verschillen omdat de koers stijgt en daalt.)
3. Verdiep je zelf in beleggen. Dikke kans dat je kind uit zichzelf al naar YouTube-filmpjes van beleggers gekeken heeft of blogs gelezen heeft. Zorg dat je zélf ook wat wijzer wordt over beleggen. Een leuke en heel leerzame podcast om naar te luisteren: Jong Beleggen, beschikbaar via Spotify of Apple podcasts. Leuk voor je kind of voor jezelf. De populaire podcast wordt gemaakt door onder andere Pim Verlaan (31), die op zijn 29e zijn eigen bedrijf verkocht en toen besloot een flinke smak geld op een beleggingsrekening te zetten.
4. Praat over de risico’s met je kind. Want die zijn er: de koers kan stijgen, maar ook dalen. Bedrijven kúnnen failliet gaan. Bespreek hoe je kind de risico’s zou kunnen spreiden zodat niet al het geld weg is als het misgaat bij een bedrijf. (En dat weet je natuurlijk als je tip 3 opgevolgd hebt.)
5. Laat je tiener nadenken over de vraag: hoeveel geld kun je missen? Laat je kind nooit meer beleggen dan dat bedrag. Want stel dat de volledig inleg zou verdwijnen, dan moet er genoeg overblijven om de dingen te blijven doen die hij of zij nu al doet met het geld.
Kind met andere normen en waarden dan jij? Zo ga je ermee om!
6. Ken je mensen die al langer beleggen: een opa of oma, de buren of een collega, bijvoorbeeld? Laat je kind hier dan eens mee in gesprek gaan. Zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe zij het hebben aangepakt en wat handig is om te doen en wat niet.
7. Wil je kind beleggen, maar vind jij dat nog te vroeg, laat hem of haar dan eerst droogzwemmen. Bij sommige beleggingsapps kun je namelijk een ‘nepaccount’ aanmaken. Dit is een account waarmee je zonder echt geld leert wat beleggen inhoudt. Je kunt aandelen beoordelen, kopen en verkopen.
8. Als je kind nog niet mag beleggen van je, maar wel serieus geïnteresseerd is, laat je kind dan iedere maand vast wat geld apart zetten op een spaarrekening. Zo kan hij of zij vast een potje opbouwen om straks wel echt mee te gaan beleggen.
https://www.jmouders.nl/sparen/