Zo help jij je gevoelige kind omgaan met veranderingen
Gevoelige kinderen vinden het vaak lastiger om te dealen met grotere veranderingen in hun leven. Daarom kun je als ouder soms wel wat tips gebruiken om je kind hierin te begeleiden.
Grote veranderingen bij gevoelige kinderen
Gaan jullie verhuizen? Komt je kind in een nieuwe klas terecht met een nieuwe juf of meester? Of moet je kind wennen aan een nieuwe indeling van de kinderkamer of het nieuwe interieur in huis? Voor een gevoelig kind kunnen bij veranderingen allerlei emoties opborrelen. Maar veranderingen zijn toch echt onontkoombaar in het leven. Met deze tips kun je kind helpen hiermee om te gaan.
1. Bereid je kind voor op wat er gaat veranderen
Als je kind moeite heeft met veranderingen, kan het alleen maar tegen je werken als je hem of haar kort van tevoren nieuwe informatie mededeelt. Gevoelige kinderen hebben net wat meer tijd nodig dan gebruikelijk om te wennen aan een nieuwe situatie. Verrassingen hoeven dus lang niet altijd even goed aan te komen bij je kind.
Zeg het dus ruim van tevoren als er bijvoorbeeld een keer een andere oppas langskomt. Al kun je natuurlijk niet altijd alles bijtijds melden – want he, life happens – maar probeer je er wel bewust van te zijn dat het voor je kind net wat langer schakelen is.
2. Ga niet dingen uit de weg omdat je bang bent voor de reactie van je kind
Het is natuurlijk heel makkelijk om door te slaan en de touwtjes compleet in handen te nemen. Om zoveel mogelijk de beren op de weg voor je kind weg te nemen. Voor je het weet begin je dan aan helikopter parenting.
Er moet juist niet een situatie ontstaan waarin je eerder de nieuwe oppas afbelt en maar zelf thuis blijft, dan dat je naar je afspraak gaat. Zo werkt het namelijk ook niet in de grote mensen wereld. En hierdoor leert je kind ook niet omgaan met zijn of haar emoties als dingen niet gegaan zoals gepland.
Zolang je duidelijk en op tijd communiceert met je kind en aandacht besteedt aan emoties, heb je er in ieder geval alles aan gedaan om het in goede banen te leiden.
3. Blijf dicht bij je eigen gevoel
Jij weet tenslotte het best hoe je kind in elkaar zit. Jij begrijpt als geen ander wat je kind nodig heeft in bepaalde situaties. Laat je dus niet gek maken als anderen het niet altijd begrijpen dat je kind wat gevoeliger is of vinden dat je kind zich aanstelt.
Door je kind te pushen of wanneer je kind een ‘labeltje’ opgeplakt krijgt, kan dit juist averechts werken voor zijn of haar zelfvertrouwen. Over het algemeen geldt dat kinderen er met de jaren wel hun weg in vinden. Hoe ouder ze worden, hoe gemakkelijker ze zelf om kunnen gaan met hun gevoeligheid.
4. Houd vertrouwen in je kind
Het kan lastig zijn als je zoon of dochter vaak erg emotioneel reageert op dingen. Ga er zeker met hem of haar over in gesprek om te zien waar de reactie en het gevoel vandaan komen. Maar laat ook zeker merken aan je kind dat je hem of haar vertrouwt en achter hem staat.
Maak duidelijk aan je kind dat, ook al is het niet altijd even makkelijk, het juist heel goed is dat die gevoelens er zijn. Zo blijft je kind er open over en kropt hij of zij niet alles op. Wanneer jij je kind zelfvertrouwen geeft door achter hem te staan, zorg je ervoor dat hij of zij meer op de eigen intuïtie durft te vertrouwen. Hierdoor zal een gevoelig kind steeds minder moeite ervaren bij het nemen van beslissingen.
Uiteindelijk is zijn of haar gevoeligheid iets dat hoort bij je kind en hem of haar uniek maakt. Helaas is de realiteit dat de buitenwereld hard kan zijn en er harde mensen zijn die een stuk minder empathie kunnen opbrengen. Hier zal je kind mee opgroeien en dit komt hij ook in z’n volwassene leven tegen.
Door in ieder geval te weten dat het thuisfront hem of haar wel begrijpt, kan dit al een stuk meer zorgen voor een gevoel van steun, begrip en veiligheid.
5. Sta stil bij hoe jij zelf veranderingen ervaart
Uiteindelijk kopiëren kinderen ook het gedrag dat zij zien bij hun ouders. Het kan dus nuttig zijn om ook even stil te staan bij hoe jij omgaat met nieuwe situaties en veranderingen. Krijg je al snel last van stress? Of kan jij juist heel goed het mantra ‘go with the flow’ hanteren? Onbewust pikt je kind dit op en leert hier ook weer van.
Lees ook: