Geven helikopterouders hun kinderen gedragsproblemen?
door: Samantha Lakker
Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Developmental Psychology Journal is gebleken dat kinderen van helikopterouders op latere leeftijd gedragsproblemen krijgen.
Als je als kind een helikopterouder hebt gehad..
De studie heeft onderzocht in welke mate moeders van in totaal 422 peuters playtime domineerden en lieten zien wat hun kind moest doen. Vervolgens bestudeerden de onderzoekers hoe hun kinderen zich in de daaropvolgende acht jaar gedroegen. Hieruit is gebleken dat een aantal kinderen van helikopterouders gedragsproblemen kregen op latere leeftijd. De kinderen zijn op een latere leeftijd minder goed instaat om hun emoties en impulsen onder controle te houden. Dit leidt dan weer tot problemen op school, volgens het nieuwe onderzoek.
De ruimte geven
“Helikopterouders hebben meestal alleen maar goede bedoelingen en willen hun kinderen alleen maar ondersteunen en er voor ze zijn. Echter is het voor kinderen nodig om bepaalde emotionele vaardigheden en gedragsvaardigheden te stimuleren. Ouders moeten hun kinderen de ruimte geven om zelfstandig met bepaalde emoties leren om te gaan, en alleen sturing geven wanneer de taak te lastig wordt.”, aldus onderzoeker Nicole Perry van de Universiteit van Minnesota Twin Cities.
Ook Dieter Wolke, professor in ontwikkelingspsychologie, is het in zekere mate eens met de uitkomst van het onderzoek en eerdere soortgelijke onderzoeken. Zo vertelt hij tegen the Guardian. Hij vindt de opvoedstijl zelfs een vorm van mishandeling. “Het probleem hier is dat als je je kind niet de skills leert om zelfstandig te handelen, je kind deze vaardigheden ook niet heeft wanneer hij of zij uit huis gaat of op school zit. Het is een bepaalde vorm van mishandeling, wanneer je je kind deze zelfstandigheid niet meegeeft. Wel is het uiteraard zo dat helikopterouders meestal de beste intenties hebben voor hun kind”, vertelt professor Wolke.
Niet schuldig voelen
Maar er is ook een tegengeluid. Professor Janet Goodall van de Universiteit van Bath heeft zo haar kanttekeningen bij het onderzoek. Volgens haar is het namelijk erg lastig om te zeggen hoeveel ouderlijktoezicht “te veel” is, en dat culturele factoren ook moeten worden meegewogen wanneer er onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van ouders. “Hoewel de studie een verband aantoont tussen wat de onderzoekers over-controling parenting noemen en gedragsproblemen, wordt er niet gezegd dat dit de oorzaak is van de problemen. Helikopterouders moeten zich niet schuldig of veroordeeld voelen. Wat echt belangrijk is, is dat ouders om hun kinderen geven, en wat hun kinderen aan het doen zijn en wat hun kinderen aan het leren zijn.”, zegt Goodall tegen the Guardian.
Bron: The Guardian