Merkt jouw kind iets van Blue Monday? Waarschijnlijk niet
We hebben er allemaal weleens van gehoord: Blue Monday. Zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Maar waar komt die term eigenlijk vandaan en moeten we ons er écht zorgen over maken?
Wat is Blue Monday?
De Britse psycholoog Cliff Arnall introduceerde in 2005 het begrip Blue Monday. Hij ontwikkelde een wiskundige formule om te bepalen welke dag van het jaar het zwaarst zou zijn. In die berekening hield Arnall rekening met allerlei factoren, zoals:
- De gemiddelde temperatuur in januari (die vaak nogal druilerig is).
- Het aantal dagen sinds je laatste salaris (dat misschien al bijna op is).
- Het aantal dagen tot de volgende feestdag (nog ver weg, helaas).
- En het aantal uren zonlicht per dag (of beter gezegd: gebrek daaraan).
Zo kwam Arnall tot de conclusie dat de derde maandag van januari het somberst van allemaal is. En voilà, Blue Monday was geboren.
Een slimme marketingtruc?
Maar voordat je je volledig overgeeft aan de winterblues, is het goed om te weten dat de Blue Monday-formule niet echt serieus genomen wordt. Volgens tijdschrift Quest kun je het met een korreltje zout nemen. Het concept werd namelijk bedacht in opdracht van de Britse reisorganisatie Sky Travel. Hun doel? Mensen aanmoedigen om alvast een zomervakantie te boeken.
Als die derde maandag in januari aanvoelt als een donderwolk boven je hoofd, weet dan dat Blue Monday vooral een slim stukje marketing is. Natuurlijk is januari voor velen wel een pittige maand.
Heeft mijn kind last van Blue Monday?
Waarschijnlijk niet. Als je kijkt naar de factoren die Blue Monday zouden veroorzaken, is de kans klein dat je kind hier iets van merkt. Je kind krijgt geen maandelijks salaris en denkt waarschijnlijk niet na over hoe lang het nog duurt tot de volgende feestdag.
Ook de temperatuur buiten of het aantal zonuren per dag zal je kind weinig bezighouden. Kortom, Blue Monday zal voor je kind niet direct impact hebben.
Een winterdip bij kinderen? Dat kan wél!
Hoewel Blue Monday meer een marketingtruc is, is het wél wetenschappelijk bewezen dat mensen last kunnen hebben van een winterdip en dat geldt ook voor kinderen. Vooral tieners zijn hier vatbaar voor.
Minder daglicht en koude, grijze dagen kunnen ervoor zorgen dat ze zich somberder voelen of minder energie hebben. Houd dus goed in de gaten hoe je kind zich voelt in de wintermaanden.
Wat kun je doen tegen een winterdip?
Als je merkt dat je kind wat somberder is in de wintermaanden, zijn er verschillende manieren om hem of haar op te vrolijken.
1. Zorg voor voldoende daglicht
Laat je kind zoveel mogelijk buiten spelen of maak samen een wandeling in het daglicht. Zelfs op bewolkte dagen helpt buiten zijn om de hoeveelheid natuurlijk licht te vergroten.
2. Lekker actief zijn
Beweging is een natuurlijke energiebooster. Stimuleer je kind om te sporten, dansen of gewoon lekker actief te zijn. Ga eens als gezin naar de schaatsbaan of speel een potje indoor padel met z’n allen. Je zal zien dat iedereen opknapt.
3. Gezond eten voor meer energie
Het is makkelijk om naar comfort food te grijpen op donkere dagen, maar juist een gevarieerd en voedzaam dieet helpt om je kind energiek te houden. Denk aan gerechten met veel groente, fruit en gezonde vetten. En ja, af en toe een warme chocolademelk mag ook.
4. Creëer gezellige momenten thuis
Koude, donkere dagen worden een stuk gezelliger met wat extra aandacht voor sfeer. Denk aan kaarsjes op tafel, een dekentje op de bank en een voorleesmoment of filmavond. Een beetje gezelligheid kan de winterdip al wegjagen.
5. Praat over gevoelens
Als je merkt dat je kind niet lekker in zijn vel zit, praat er dan over. Misschien lucht het hem of haar op om te vertellen wat er speelt. Soms is het fijn om even je hart te luchten en zo kun je samen kijken wat er nodig is om je kind beter te laten voelen.
Lees ook:
- Winterdip bij je kind? Dat kan! Deze tips kunnen helpen
- Heeft jouw kind een winterdepressie? Herken de symptomen
- Winterdip? Zo blijf je die leuke moeder of vader