Een hechtingsprobleem herkennen bij je kind en het vinden van de juiste oplossing
Helaas komt het niet altijd voor dat een kind zich goed hecht aan zijn ouders en/of verzorgers. In dit geval is er sprake van een hechtingsprobleem. Deze groep kinderen ondervindt daar veel problemen van, zo hebben ze over het algemeen minder vertrouwen in anderen en vinden ze het bijvoorbeeld moeilijk om getroost te worden als ze verdriet hebben. Gelukkig kunnen hechtingsproblemen worden opgelost, maar dan is het wel belangrijk het probleem te (h)erkennen.
Een kind dat zich niet goed hecht aan zijn ouders of verzorgers, kan daar – ook op later leeftijd – veel last van hebben. Daarom is het belangrijk de oorzaak hiervan vast te stellen en het hechtingsprobleem op te lossen. En dat is absoluut mogelijk.
Het belang van hechten
In de meeste gevallen weet een kind zich goed en snel te hechten aan zijn ouders of verzorgers. Dit geeft kinderen veel vertrouwen wat op haar beurt weer leidt tot een onderzoekende houding. Deze kinderen durven meer, makkelijk makkelijker contact met anderen en hebben vertrouwen in anderen en hunzelf. Als het hechtingsproces niet plaatsvindt, zullen al deze dingen wat moeilijker gaan. Heb jij het vermoeden dat jouw kind moeite heeft zich te hechten (aan jou, je partner of anderen)? Zo herken je hechtingsproblemen bij kinderen.
Het herkennen van een hechtingsprobleem bij kinderen
Verschillende signalen kunnen erop duiden dat jouw kind een hechtingsprobleem heeft.
1. Je kind is erg op zichzelf
Als kinderen zich vaak terugtrekken en het liefst alleen zijn, kan een hechtingsprobleem daaraan ten gronde liggen.
2. Je kind toont geen of weinig emoties
Een ander signaal dat duidt op een hechtingsprobleem, is dat een kind moeite heeft met het tonen van emoties of deze zelfs helemaal niet toont. Dit komt doordat het kind zich niet veilig genoeg voelt deze emoties te laten zien en delen met anderen. Het vertrouwt niet op de steun van anderen en laat zich ook niet troosten.
3. Je kind vermijdt contact met anderen
Kinderen die weinig vertrouwen hebben in anderen en zichzelf, zijn veel meer geneigd contact met anderen te vermijden.
Hechtingsproblemen oplossen
Gelukkig kunnen hechtingsproblemen (in de meeste gevallen) worden opgelost. Je zal veel aandacht en tijd moeten besteden om dit te herstellen, vaak kan je de hulp van een professional hier goed bij gebruiken.
Verschillende situaties kunnen een hechtingsprobleem veroorzaken. Het is goed om te controleren of deze situaties op jou of jullie van toepassing zijn. Zo kun je het probleem bij de kern aanpakken. Een hechtingsprobleem ontstaat namelijk vaak n.a.v. een gebeurtenis, zoals:
- het uit huis plaatsen van een kind;
- een (v)echtscheiding;
- het wegvallen van een ouder binnen een gezin;
- ouders met psychische problemen;
- andere situaties die van invloed zijn op het gezin en stress veroorzaken bij ouders/verzorgers, zoals financiële problemen en werkloosheid;
- ouders die zelf hechtingsproblemen hebben.
Natuurlijk kan een hechtingsprobleem ook ontstaan door een aangeboren afwijking of gedragsstoornis.
Hechtingsprobleem of wat anders aan de hand?
Natuurlijk is niet in al deze gevallen sprake van een hechtingsprobleem, net zomin als dat de signalen ook een heel andere oorzaak kunnen hebben. Het is daarom verstandig dit met anderen te bespreken. Dit kunnen mensen zijn uit je omgeving die je vertrouwt, maar je kunt ook altijd het gesprek aan gaan met professionals. Als door een professional een hechtingsprobleem wordt vastgesteld, kunnen jullie de juiste hulp krijgen dit samen op te lossen.
Hechtingsproblemen: er gaat niets boven knuffelen met je kind