Laura Saija
Laura Saija Nieuws 30 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Hartverscheurende gesprekken van De Kindertelefoon in documentaire: ‘Ik ben altijd alleen thuis’

Het leven van kinderen kan behoorlijk ingrijpend zijn door gebeurtenissen zoals scheidingen, verhuizingen en verliefdheid van hun ouders.

Dit wordt duidelijk uit talloze anonieme chat- en telefoongesprekken die De Kindertelefoon dagelijks voert met kinderen die op zoek zijn naar een begripvol luisterend oor.

De Kindertelefoon

Kinderen worden de hele week alleen thuisgelaten omdat hun ouders moeten werken en warmen voor het avondeten zelf iets op uit de koelkast. Andere kinderen merken dat ze verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, maar hun vader heeft iets tegen homo’s. ‘Ik wil eigenlijk helemaal geen homo zijn’, klinkt het.

Sommige kinderen voelen zich helemaal niet thuis bij één van hun ouders na de scheiding en kunnen niet overweg met de nieuwe partner van hun moeder of vader. De tranen kunnen niet in bedwang gehouden worden, een kind woont liever bij haar vader: ‘Maar dan woont mijn broertje bij mijn moeder en dan zie ik hem niet zo vaak meer’, vertelt ze.

LUISTER

In de ZappDoc genaamd LUISTER worden deze telefoongesprekken samengebracht tot een aangrijpende documentaire. De uitzending vond plaats op zondag 28 januari om 19.20 uur, als onderdeel van de Week Tegen Pesten op NPO.

Alle gesprekken die in deze documentaire te horen zijn, zijn gebaseerd op echte telefoongesprekken met De Kindertelefoon. De namen, plaatsen en situaties zijn verzonnen. Het bellen met De Kindertelefoon is altijd vertrouwelijk.

De Kindertelefoon

Alle kinderen in Nederland tussen 8 en 18 jaar mogen contact opnemen met De Kindertelefoon. Dat kan via de telefoon of de chat (tot en met 17 jaar). Als ze tussen de 12 en 18 jaar oud zijn, hebben ze ook de mogelijkheid om met anderen te praten op het forum.

Kinderen die nieuw zijn in Nederland zijn ook welkom om met De Kindertelefoon te praten. Hoewel de gesprekken in het Nederlands plaatsvinden, is het geen probleem als ze het Nederlands nog niet zo goed kunnen spreken of schrijven.

De documentaire kan je hier terugkijken.

Kindertelefoon twee keer zo vaak gebeld over online grensoverschrijdend gedrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.