Grooming: alles wat je als ouder wil weten over digitaal kinderlokken
Op een gegeven moment kun je er als ouder niet meer onderuit: je kind wil af en toe surfen op de computer. Helaas liggen er wel wat gevaren op de loer, zoals grooming. Een term die wordt gebruik voor digitaal kinderlokken.
In dit artikel vertellen we je alles over dit fenomeen en hoe je je kind er tegen kan beschermen.
Grooming
Een groomer is een volwassen persoon die seksueel contact wil met kinderen en daarvoor het internet gebruikt. Hij of zij legt contact met kinderen en probeert hun vertrouwen te winnen. Dit doet de groomer door te zeggen dat hij dezelfde hobby’s of interesses heeft als het kind.
Uiteindelijk – wanneer er een band is opgebouwd en je kind het idee heeft dat hij of zij een goede band heeft met de dader – probeert de groomer kinderen te verleiden tot seksuele handelingen. Vaak worden kinderen gedwongen zich voor de webcam uit te kleden en die beelden neemt de cyberlokker op.
Vervolgens gebruikt de groomer de beelden als chantagemiddel. Hij dreigt de filmpjes aan andere mensen te laten zien. Op die manier wordt je kind keer op keer gedwongen door de groomer om bepaalde handelingen uit te voeren.
Online wereld
Cyberlokkers bevinden zich in principe over het hele internet. Zo zoeken ze contact via Instagram en Facebook, maar ook via games als FortNite en Minecraft. Vaak doen ze zich dan voor als iemand waarmee je kind zich kan identificeren.
Het is als ouder goed om te weten dat het proces van grooming redelijk lang duurt. Dit komt omdat de groomer een goede vertrouwensband met het kind wil opbouwen. Pas wanneer hij of zij het idee heeft dat er wederzijds vertrouwen is, slaat de dader toe.
Schaamte
Kinderen die slachtoffer worden van grooming schamen zich vaak. Ze willen maar al te graag om hulp vragen en de cyberlokker stoppen, maar durfen dat niet. Daarbij komt ook dat de groomer ze chanteert met beeldmateriaal, waardoor kinderen geen hulp durfen in te schakelen. Op die manier kan de de dader lang aan de slag blijven gaan.
Strafbaar
Grooming – en dus het dwingen tot het maken van seksueel getint beeldmateriaal – is strafbaar wanneer het slachtoffer onder de zestien jaar oud is. Een boete of celstraf hangt de dader boven het hoofd wanneer hij een groomer is.
Mocht je kind slachtoffer zijn van grooming, dan kun je een melding maken bij HelpWanted. Die melding kan ervoor zorgen dat de cyberlokker wordt gestopt. Naast een melding maken kun je dus ook aangifte van grooming doen.
Wat te doen als ouder?
Als ouder wil je natuurlijk dat je kind absoluut geen slachtoffer wordt van digitaal kinderlokken. Er zijn daarom een aantal tips die je als ouder kan hanteren om de kans op grooming bij je kind te verkleinen:
- Voorlichting: ga – nog voordat je kind het internet in duikt – in gesprek. Laat je zoon of dochter weten wat seksualiteit is en maak ze bewust van seksuele grenzen.
- Informatie afschermen: zorg ervoor dat persoonlijke informatie over je kind niet wordt gedeeld online. Ga samen met je zoon of dochter om de tafel zitten om een profiel aan te maken. Zorg dat alleen eigen vrienden hun profiel, foto’s en andere persoonlijke informatie kunnen zien.
- Google Alert instellen: door een alert in te stellen op Google, krijg je een melding als de naam van je kind op een andere site opduikt.
- Alert op signalen: het kan zijn dat je kind zich steeds vaker terugtrekt op zijn of haar kamer. Zit je zoon of dochter veel op zijn of haar computer? Ga dan in gesprek en vraag wat je kind allemaal op het internet doet.
- In gesprek: naast dat het goed is om je kind seksuele voorlichting te geven, is het ook goed om met ze in gesprek te gaan over de online wereld. Leg ze uit dat het niet verstandig is zomaar met iedereen te praten en dat ze geen foto’s moeten delen met vreemden.
- Controleren: je kind heeft natuurlijk recht op privacy, maar mocht je een slecht gevoel hebben over zijn of haar online wereld, controleer dan af en toe de computer. Zo voorkom je dat je kind slachtoffer wordt van grooming.
Meer lezen?
- Je schermtijd principes overboord nu de kids veel thuis zijn, of toch niet?
- Wordt jouw kind gepest? 7 dingen die je als ouder kunt doen om er voor je kind te zijn
- Wat is verantwoord schermgebruik voor uw kind? De Nationale DenkTank geeft antwoord