Advies van de redactie: ‘Mijn kind zit in groep 7 en is ongelukkig op school, is het te laat om van school te wisselen?’
Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: kan mijn zoon die in groep zeven zit nog van school wisselen?
De vraag
‘Mijn zoon zit in groep zeven, maar heeft het niet naar zijn zin. Hij geeft aan dat de sfeer in de klas niet goed is, de meester die hij heeft is erg streng en onsympathiek. Er zijn heel veel regels waar de kinderen zich aan moeten houden en er is helemaal geen ruimte voor een klein beetje gezelligheid. Daarnaast zitten veel van zijn vrienden, van voetbal bijvoorbeeld en uit onze buurt, op een andere school. Nu wil mijn zoon zelf naar een nieuwe school, waar ook meer van zijn vrienden zitten. Maar ik twijfel zelf erg of dat nog verstandig is zo aan het einde van de basisschool. Wat adviseren jullie?’
Advies van de redactie: ‘Hoe leer ik mijn kinderen dat ze hun speelgoed moeten opruimen’
Advies van de redactie
Je oudste zoon zit in groep 7 en heeft het niet naar zijn zin. Je geeft als oorzaak de sfeer en de regels op school, en ook het feit dat zijn vrienden niet op deze school zitten maakt het voor hem moeilijk. Dat je advies vraagt, geeft aan dat je goed doordacht te werk wilt gaan en dat je het een moeilijke keuze vindt. Dat is het ook!
Waarschijnlijk heb je veel zaken al met je zoon besproken, maar het is goed om nog eens na te gaan waar de problemen van je zoon vandaan komen.
Wel of niet van school wisselen
- Heeft hij zich altijd al niet zo prettig gevoeld op deze school of zijn de problemen pas in deze groep ontstaan? Het is mogelijk dat je zoon niet zo goed overweg kan met de leerkracht van groep 7. Wanneer dit het geval is, zou ik niet om deze reden van school veranderen. Vrijwel elk kind komt in zijn schoolcarrière wel een juf of meester tegen met wie het niet goed klikt of met wie je als ouder niet blij bent. Een kind moet daarmee leren omgaan, hoe moeilijk dat soms ook is. Als ouders help je je kind dan het meest door: begrip te tonen voor je zoon én tegelijkertijd niet te veel mee te gaan in het afvallen van de leerkracht.
- Wanneer je kind echt ongelukkig is en hij heeft nooit echt aansluiting kunnen vinden bij de kinderen in zijn klas, is het te overwegen om van school te veranderen. Bereid je kind in ieder geval goed voor :
- Je zoon zal in een groep komen die al lang bij elkaar is. Als nieuwkomer heb je tijd nodig om je plekje te vinden. Ook wanneer er al vrienden van je zoon in deze klas zitten.
- Op de nieuwe school worden andere methodes gebruikt, zijn er zeker ook regels waaraan hij zich moet houden en is het alles behalve zeker dat hij die regels wel prettig vindt. Het zal ook tijd kosten om aan deze zaken te wennen. Je zoon kan zelf veel invloed hebben op het succesvol worden van de overstap. Wanneer hij voorbereid is op eventuele teleurstellingen en zich niet te snel uit het veld laat slaan, dan zal het best goed komen!
De beslissing om van school te veranderen, moet je nooit te snel en ondoordacht maken. In principe is het beter oplossingen binnen de school te zoeken. Maar het is nooit te laat om een overstap te maken als je merkt dat je kind lange tijd erg ongelukkig is en je alsmaar geen oplossing op de huidige school kunt vinden. Twee schooljaren is een kwart van de basisschooltijd; voor een kind erg lang om ongelukkig te zijn!