Samen met je kinderen tuinieren? Zo krijgen ze er net zoveel lol in als jij!
Nu de dagen langer en warmer worden, besteden we ook een stuk meer tijd buiten. De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te zijn en de natuur op hun manier te ontdekken. Vaker wel dan niet komen ze onder de aarde of met moddervoeten thuis. Dus tuinieren met je kids is helemaal zo gek nog niet!
Stimuleer die nieuwsgierigheid naar de natuur door je kids mee de tuin in te nemen en ze kennis te laten maken met tuinieren. Kweek groene vingers bij je kinderen en leer ze hoe planten groeien, maar ook hoe fruit en groente uit zaden ontstaat.
Leer je kinderen tuinieren
Wees niet bang als je zelf geen groene vingers hebt: tuinieren kan heel simpel zijn en dit kan je ook aan je kinderen vertellen. Het gaat erom dat zij zich een voelen met de natuur en weten waar hun eten vandaan komt. Ook leren ze om te verzorgen, door hun planten te zien groeien en in leven te houden. Het geeft ze verantwoordelijkheidsgevoel. En wie weet pik je er zelf ook nog wat van op.
Geen tuin? Geen paniek
Om groene vingers te kweken bij je kids is een tuin handig, maar niet noodzakelijk. Een balkon voldoet ook en zelfs als je helemaal geen buiten hebt, is er nog niks aan de hand. Ook binnenshuis groeien planten, bloemen en groentes. Met aarde, bakken of potten (of een zelfgemaakte plantenbak van een leeg melkpak) en zaden kom je een heel eind.
Maak bijvoorbeeld een moestuin binnenshuis met kiemgroente zoals tuinkers, mosterd en alfalfa. Deze zaden groeien zelfs op een ondergrond van watten. Geef je kind een lage schaal, watten en de zaden. Laat hem de watten verspreid over de bodem van de schaal leggen en vervolgens de zaden erover strooien. Zet ze in de vensterbank zodat de zaden genoeg licht krijgen en laat je kindje ze water geven wanneer de watten droger aanvoelen. Het leuke van kiemgroente is dat de zaden al binnen een paar dagen uitkomen en de plantjes beginnen te groeien. Daarna kan je kindje zijn brood of cracker versieren met de zelfgekweekte groentes.
Ook leuk is het om pitten uit het eten van je kind te planten. Denk aan de pitten van een appel, sinaasappel, citroen of pompoen. Of zo’n grote avocadopit!
Wel een balkon of tuin?
Een grote houten bak (of de oude zandbak die niet meer gebruikt wordt) kan dienstdoen als plek om te tuinieren voor de kinderen. Een afgebakend deel ergens in de tuin kan ook, maar maak het niet te groot, zodat je kind alle aandacht kan geven aan de planten die verzorgd moeten worden en hij overal goed bij kan.
Wat kunnen jullie planten? Denk aan groentes zoals tomaten, paprika’s, wortels, erwten, snijbonen en pompoenen. Deze groentes zijn prima voor kinderen om te planten en te verzorgen en het resultaat is meer dan leuk, want ze kunnen alles wat ze gekweekt hebben lekker opeten. Ook fruit is leuk om te kweken, zoals aardbeienplanten (die kunnen ook opgehangen worden in een bak of zak), een appelboom, druiven of bessen.
Zonnebloemen zijn voor kinderen ook heel leerzaam om te planten. De bloem groeit vrij snel en kan erg groot worden, zelfs groter dan je kind. Aan het einde van het bloeiseizoen kan je kind zaden uit de bloem verzamelen en opeten of bewaren om later weer te planten.
Zie je groene vingers verschijnen?
Worden die vingers groener en groener en is je kind dagelijks even in zijn tuintje te vinden? Geef hem dan goed gereedschap zoals een harkje, schep en een stevige gieter waarmee hij zijn tuin goed kan blijven verzorgen. Dit moedigt hem aan en maakt hem tot een echte tuinier mét groene vingers.
Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.
Lees ook:
- Niet op vakantie? Maak van je tuin een vakantieoord voor de kinderen (en jezelf)
- Lekker spelen in de tuin met deze 7 spelletjes voor buiten