Laura Saija
Laura Saija Lichamelijke ontwikkeling 14 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Mijn kind heeft een groeispurt, waar kan ik op letten?

Tijdens een groeispurt groei een kind snel in lengte en fysieke ontwikkeling. Het komt vooral voor tijdens de puberteit, wanneer het lichaam van een kind zich ontwikkelt tot een volwassen lichaam.

Tijdens een groeispurt neem te groeisnelheid enorm toe. Dit kan ervoor zorgen dat jongens en meisjes in korte tijd enkele centimeters zullen groeien. Bij meisjes begint dit meestal als zij tussen de acht en dertien jaar oud zijn en bij jongens tussen tien en vijftien jaar.

Factoren groeispurt

Hoe een kind een groeispurt ervaart, hangt af van verschillende factoren, zoals genen, voeding, hormonen en slaappatronen.

Genen

Een groeispurt is gedeeltelijk genetisch bepaald en zal dus net zo verlopen als bij de ouders. Kwam vader of moeder bijvoorbeeld laat in de groeispurt, dan is de kans groot dat een kind dat ook zal ervaren. De uiteindelijke lengte van een persoon wordt onder andere beïnvloed door de genen die ze van hun ouders erven. Dit verklaart waarom veel kinderen een vergelijkbare lengte hebben met hun ouders. Verschillende genen spelen een rol bij het bepalen van de uiteindelijke lengte van een persoon.

Voeding

Ook speelt voeding een belangrijke rol. Volgens de Groeiwijzer kan voeding invloed hebben op groei, daarom is gezond eten essentieel. Pubers hebben vaak honger en eten steeds vaker ongezond. Als ouder kun je ervoor zorgen dat kinderen gezonde en bewuste keuzes blijven maken, ook als ze met een hongerige maag thuiskomen. Zorg bijvoorbeeld dat er voldoende gezonde snacks in huis zijn.

Hormonen

Volgens Groeiwijzer bevat het menselijk lichaam verschillende klieren die hormonen produceren en deze via de bloedbaan afgeven. Deze klieren staan bekend als endocriene klieren. Voorbeelden van endocriene klieren zijn de hypofyse en de schildklier. Deze klieren spelen een essentiële rol bij de groei.

Wanneer de normale functie van deze organen verstoord raakt, wat bekend staat als een endocriene afwijking, kan dit leiden tot groeivertraging. Bovendien kan een verstoorde werking van de bijnieren, die zich bovenop de nieren bevinden, ook de groei belemmeren.

Slaappatronen

Slaappatronen kunnen ook invloed hebben op een groeispurt. Groeien kost veel energie. Het is dan ook volkomen normaal dat tieners regelmatig moe zijn, de behoefte hebben om lang uit te slapen en veel op de bank hangen. Tijdens de puberteit hebben jongeren veel slaap nodig, maar helaas krijgen ze vaak te weinig slaap. Dit komt doordat ze ‘s avonds pas laat moe worden en daardoor laat in slaap vallen. Vervolgens moeten ze de volgende ochtend weer vroeg opstaan voor school.

Feit of fabel: jongens krijgen later een groeispurt dan meisjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.