Van kleuter tot tiener: deze groei- en ontwikkelingsmijlpalen wil je niet missen
Mijlpalen tiener
De middelbare school
De middelbare schooltijd is een bijzondere periode in het leven van een kind. Er verandert veel; een nieuwe school, nieuwe vrienden en veel lichamelijke veranderingen. Ook wordt er ineens veel meer verwacht dan op de basisschool.
Er zijn verschillende soorten middelbare scholen en verschillende niveaus. Voor welke school kiest je kind? Samen kun je onder andere alle opties doorlopen, open dagen bezoeken en alle voor- en nadelen bespreken. Helpen bij de voorbereidingen, spanningen bespreekbaar maken en begeleiden bij het maken van huiswerk kunnen de overgang voor je kind eveneens makkelijker maken.
Lees meer: Middelbare school kiezen? Met deze tips maak je de beste keuze
En als je kind nog niet klaar is voor de middelbare school bestaat er altijd nog groep 9. Dit is een soort tussenjaar wat plaatsvindt op een basisschoollocatie. Wat er precies geleerd wordt verschilt per kind, wel is er altijd extra aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling.
Vaak kiezen kinderen die sociaal-emotioneel nog niet klaar zijn voor de middelbare school, kinderen die en hoger niveau willen behalen of kinderen die terugkomen uit het buitenland voor groep 9.
De puberteit
Tijdens de puberteit verandert er veel in het lichaam van je kind, een grote mijlpaal dus als het op de lichamelijke ontwikkeling aankomt. Meisjes komen gemiddeld rond 10,5 jaar in de puberteit. De geslachtsorganen veranderen, de borstgroei start, er groeit meer lichaamsbeharing en meisjes worden ongesteld. Daarnaast komen stemmingswisselingen vaker voor en zijn veel pubermeiden onzeker.
Ook bij jongens veranderen de geslachtsorganen, daarnaast vindt meestal na de dertiende verjaardag de eerste zaadlozing plaats. Ook krijgen ze meer schaamhaar. Bovendien zullen jongens meer risicogedrag gaan vertonen door de hoeveelheid testosteron.
Lees meer: De puberteit: wanneer begint het en wat gebeurt er in dat puberbrein?
Lees meer: 6x tekenen dat de puberteit bij je kind écht is begonnen
Lees meer: Dit zijn de verschillende fases in de puberteit van je kind
De eerste keer ongesteld
Wanneer je dochter voor het eerst ongesteld is, is het goed om haar te ondersteunen (in welke mate jijzelf en je dochter dit prettig vindt) en de juiste producten aan te schaffen. Uiteraard kun je haar ver voor de menstruatie begint al voorbereiden op dit moment.
Lees meer: Dit moet je níet doen als je dochter voor het eerst ongesteld is
Lees meer: Ongesteld worden: handige tips hoe je dat bespreekbaar maakt met je dochter
Lees meer: Dochter voor het eerst ongesteld? 5 dingen voor in haar overlevingspakketje
Lees meer: Je dochter met hevige menstruatiepijn helpen
Baard in de keel
Jongens krijgen de baard in de keel, oftewel ze ondergaan een stemverandering. Hun stem wordt steeds dieper tijdens de puberteit. Dit komt doordat het strottenhoofd groeit. De meeste jongens krijgen tussen 12 en 16 jaar de baard in de keel, maar het kan ook eerder of later.
Lees meer: Baard in de keel: wat kan een jongen hierbij verwachten?
Lees meer: Wanneer krijgen jongens de baard in de keel? Dit wil je erover weten
Eerste keer alcohol drinken
Wanner jongeren eerder vanaf hun zestiende een biertje konden bestellen, is de minimale leeftijd voor het drinken van alcohol nu achttien jaar. Alcohol drinken op een jonge leeftijd is namelijk onder andere slecht voor de ontwikkeling van de hersenen.
Lees meer: 4 tips van alcoholexperts voor ouders van pubers
Maar wanneer krijg je zoon of dochter nou zijn eerste biertje of wijntje? Wij deelden er eerder een dilemma en een persoonlijke ervaring van een moeder over.
Alleen op vakantie
Je zoon of dochter wordt steeds zelfstandiger en dat zorgt er ook voor dat hij of zij op een bepaalt moment alleen op vakantie wil gaan. Een grote mijlpaal en het is dan ook verstandig om je kind goed voor te bereiden. Nadenken over het uitgeven van geld en goede regels op te stellen, vooral als het aankomt op alcohol, uitgaan en seks, zijn daarbij belangrijk. Ook is het als ouder van belang om te weten welke vakantiebestemming je kind kiest en of het daar veilig is. Wij deelden eerder de leukste plekken in de Benelux.
Lees meer: Help! Mijn puber wil alleen op vakantie