Julia van Buuren
Julia van Buuren Leeftijd 16 apr 2024
Leestijd: 8 minuten

Van kleuter tot tiener: deze groei- en ontwikkelingsmijlpalen wil je niet missen

Het leven van je kind bestaat uit veel mooie momenten die je nooit meer zult vergeten. Zo zijn er er per leeftijdscategorie verschillende mijlpalen die een ouder trots kunnen maken. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Mijlpalen kleuter

Een kleuter maakt verschillende ontwikkelingen mee en dit maakt het opvoeden zowel leuk als pittig. Kleuters leren om zelf beslissingen te maken en kunnen hier soms in doordrammen. Ook snappen ze het concept tijd niet en leren ze met vallen en opstaan. Uiteindelijk is het belangrijk dat ze zich veilig voelen, want dan zijn ze het gelukkigste.

De taalontwikkeling

De taal- en spraakontwikkeling zijn erg belangrijk in de kleuterfase. En dit kan je als ouder stimuleren door te oefenen met begrijpend lezen. Als ouders kun je namelijk boekjes voorlezen, vragen stellen over het verhaal, een verbinding maken met het dagelijks leven en nieuwe woorden leren. Oefenen met begrijpend lezen is dan ook een belangrijke mijlpaal zowel voor jou als ouder als voor je kind.

Simone Smak, taalspecialist bij Combiwel voor Kinderen, benoemt dat het vooral belangrijk is om de keuze bij je kind te laten. Ontdek wat hij of zij leuk en interessant vindt en ga dan samen op onderzoek uit. Ook kun je verschillende spelletjes spelen om de leesvaardigheid te bevorderen.

Het eerste kinderfeestje

Het eerste kinderfeestje is een feestelijk moment en belangrijke mijlpaal. De meeste kinderen vieren dit rond hun derde of vierde levensjaar. Waar moet je als ouder over nadenken als je het eerste kinderfeestje organiseert? Hoeveel geld wil je uitgeven? Welk thema kies je? Waar en hoe lang duurt het feest en welk eten serveer je? zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen. En vergeet natuurlijk de traktatie-zakjes niet.

Op zoek naar inspiratie? Er zijn verschillende spelletjes te spelen, en wat dacht je van een speurtocht of koekhappen?

Leren fietsen

In een fietsland als Nederland is het leren fietsen een grote mijlpaal. Wanneer dit gebeurt verschilt per kind, de ene is drie jaar, en de andere zes jaar. Het is verstandig om te beginnen met een loopfiets, en wanneer je kind vier jaar is kun je gaan oefenen met een echt fietsje.

Voor het eerst je kind leren fiets met zijwieltjes? Zorg dat je kind op de juiste maat fiets zit en dat hij of zij wel de grond met de voeten kan raken. Een rustige omgeving is daarnaast ook van belang.

Inschrijven voor de basisschool

Wanneer je kind drie jaar is mag je hem of haar inschrijven voor de basisschool. Vanaf vier jaar mag je kind naar de basisschool maar niet ieder kind is hier al klaar voor. Gelukkig hebben kinderen vanaf vijf jaar pas leerplicht, daarvoor is de keuze aan jou als ouder. Heeft je kind moeite met de overstap en kijkt hij erg op tegen de eerste schooldag? Dan zijn er verschillende boeken die je kind goed kunnen voorbereiden en ook wendagen op de desbetreffende school kunnen ervoor zorgen dat de grootste spanning wordt weggenomen.

Lees meer: Dit kun je doen als jouw zoon of dochter opkijkt tegen de eerste schooldag

Voor welke basisschool je kiest is helemaal aan jou. Hierin zijn jouw gevoel, de locatie, de sfeer op school, reistijd, verkeersveiligheid en de roostertijden belangrijk.

Mijlpalen schoolkind

De basisschool

Het is zover, de eerste dag op de basisschool is aangebroken en jouw zoon of dochter is nu officieel een schoolkind. Hoe overleef je de eerste dag? De juiste benodigdheden zijn essentieel, zoals een rugzak, fruitbakje, lunchtrommel en, niet te vergeten, een extra setje kleding.

Ook na de eerste dag op school zal er de komende periode veel op je kind afkomen. Je kunt je kind hierbij ondersteunen door hem of haar goed voor te bereiden, een rustige planning aan te houden en eventueel wijzigingen in je eigen rooster aan te brengen. Uiteindelijk is het het belangrijkste om te accepteren dat je kind even uit z’n hum is.

Wanneer je kind eenmaal zijn of haar plekje heeft gevonden zullen er al snel vrienden gemaakt worden. Het duurt niet lang meer voordat de eerste playdate gaat plaatsvinden. Hoe pak je dit aan? Afspraken maken over het tijdstip en wie haalt en breng is bijvoorbeeld erg belangrijk. Ook telefoonnummers uitwisselen en contact houden met de andere ouder tijdens de playdate zorgt ervoor dat iedereen gerust is gesteld.

Veters strikken

De volgende mijlpaal is aangebroken. Want ook veters leren strikken is een hele prestatie voor je kind. Aan de motoriek van je kind kun je zien of hij of zij er klaar voor is. Zo is het ene kind vier of vijf jaar en de andere is acht jaar oud. Wat kan helpen? Onder andere een oefenschoen, YouTube filmpjes kijken of samen het veterstriklied zingen.

De doorstroomtoets

De middelbare school komt steeds dichterbij en voor je het weet is je kind een brugpieper. Maar niet voordat de laatste bepalende toets is gemaakt. De eindtoets, oftewel de Cito-toets is verleden tijd, tegenwoordig maken kinderen een doorstroomtoets. Er zijn zes doorstroomtoetsten beschikbaar, waaronder de IEP toets, en scholen kiezen zelf welke ze gebruiken. De doorstroomtoets heeft minder gevolgen dan de eindtoets, als je kind slechter scoort dan het eerdere voorlopige advies in januari, heeft dit namelijk geen gevolgen voor het definitieve advies.

Mijlpalen tiener

De middelbare school

De middelbare schooltijd is een bijzondere periode in het leven van een kind. Er verandert veel; een nieuwe school, nieuwe vrienden en veel lichamelijke veranderingen. Ook wordt er ineens veel meer verwacht dan op de basisschool.

Er zijn verschillende soorten middelbare scholen en verschillende niveaus. Voor welke school kiest je kind? Samen kun je onder andere alle opties doorlopen, open dagen bezoeken en alle  voor- en nadelen bespreken. Helpen bij de voorbereidingen, spanningen bespreekbaar maken en begeleiden bij het maken van huiswerk kunnen de overgang voor je kind eveneens makkelijker maken.

Lees meer: Middelbare school kiezen? Met deze tips maak je de beste keuze

En als je kind nog niet klaar is voor de middelbare school bestaat er altijd nog groep 9. Dit is een soort tussenjaar wat plaatsvindt op een basisschoollocatie. Wat er precies geleerd wordt verschilt per kind, wel is er altijd extra aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling.

Vaak kiezen kinderen die sociaal-emotioneel nog niet klaar zijn voor de middelbare school, kinderen die en hoger niveau willen behalen of kinderen die terugkomen uit het buitenland voor groep 9.

De puberteit

Tijdens de puberteit verandert er veel in het lichaam van je kind, een grote mijlpaal dus als het op de lichamelijke ontwikkeling aankomt. Meisjes komen gemiddeld rond 10,5 jaar in de puberteit. De geslachtsorganen veranderen, de borstgroei start, er groeit meer lichaamsbeharing en meisjes worden ongesteld. Daarnaast komen stemmingswisselingen vaker voor en zijn veel pubermeiden onzeker.

Ook bij jongens veranderen de geslachtsorganen, daarnaast vindt meestal na de dertiende verjaardag de eerste zaadlozing plaats. Ook krijgen ze meer schaamhaar. Bovendien zullen jongens meer risicogedrag gaan vertonen door de hoeveelheid testosteron.

Lees meer: De puberteit: wanneer begint het en wat gebeurt er in dat puberbrein?

Lees meer: 6x tekenen dat de puberteit bij je kind écht is begonnen

Lees meer: Dit zijn de verschillende fases in de puberteit van je kind

De eerste keer ongesteld

Wanneer je dochter voor het eerst ongesteld is, is het goed om haar te ondersteunen (in welke mate jijzelf en je dochter dit prettig vindt) en de juiste producten aan te schaffen. Uiteraard kun je haar ver voor de menstruatie begint al voorbereiden op dit moment.

Lees meer: Dit moet je níet doen als je dochter voor het eerst ongesteld is

Lees meer: Ongesteld worden: handige tips hoe je dat bespreekbaar maakt met je dochter

Lees meer: Dochter voor het eerst ongesteld? 5 dingen voor in haar overlevingspakketje

Lees meer: Je dochter met hevige menstruatiepijn helpen

Baard in de keel

Jongens krijgen de baard in de keel, oftewel ze ondergaan een stemverandering. Hun stem wordt steeds dieper tijdens de puberteit. Dit komt doordat het strottenhoofd groeit. De meeste jongens krijgen tussen 12 en 16 jaar de baard in de keel, maar het kan ook eerder of later. 

Lees meer: Baard in de keel: wat kan een jongen hierbij verwachten?

Lees meer: Wanneer krijgen jongens de baard in de keel? Dit wil je erover weten

Eerste keer alcohol drinken

Wanner jongeren eerder vanaf hun zestiende een biertje konden bestellen, is de minimale leeftijd voor het drinken van alcohol nu achttien jaar. Alcohol drinken op een jonge leeftijd is namelijk onder andere slecht voor de ontwikkeling van de hersenen.

Lees meer: 4 tips van alcoholexperts voor ouders van pubers

Maar wanneer krijg je zoon of dochter nou zijn eerste biertje of wijntje? Wij deelden er eerder een dilemma en een persoonlijke ervaring van een moeder over.

Alleen op vakantie

Je zoon of dochter wordt steeds zelfstandiger en dat zorgt er ook voor dat hij of zij op een bepaalt moment alleen op vakantie wil gaan. Een grote mijlpaal en het is dan ook verstandig om je kind goed voor te bereiden. Nadenken over het uitgeven van geld en goede regels op te stellen, vooral als het aankomt op alcohol, uitgaan en seks, zijn daarbij belangrijk. Ook is het als ouder van belang om te weten welke vakantiebestemming je kind kiest en of het daar veilig is. Wij deelden eerder de leukste plekken in de Benelux.

Lees meer: Help! Mijn puber wil alleen op vakantie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.