Zo stel je grenzen op een positieve manier én maak je goede afspraken met je kind
Afspraken (of regels) en grenzen zorgen ervoor dat je kind weet wat er van hem verwacht wordt. Ze bieden duidelijkheid en daardoor veiligheid en dit helpt je kind om zelfvertrouwen te krijgen. De reden dat kinderen grenzen opzoeken en je constant testen, is omdat ze moeten leren waar jouw grenzen liggen.
Die grenzen vindt je kind niet altijd leuk en hij of zij zal het niet altijd met je eens zijn, maar uiteindelijk heeft hij die grenzen echt nodig.
Zo stel je grenzen
Op een positieve manier.
Wat vind je belangrijk?
Waar liggen je grenzen en wat vind je belangrijk om je kind mee te geven? Denk bijvoorbeeld aan tijden waarop je kind thuis moet zijn. Bedenk ook waarom je deze afspraak wilt maken, zodat je dit rustig aan je kind uit kan leggen. Kinderen luisteren een stuk beter als ze weten waarom iets wel of juist niet moet.
Stel een korte lijst met afspraken op
Maak niet te veel afspraken, want dat maakt het lastig voor je kind. Het is gemakkelijker om je aan een paar belangrijke regels te houden, want je kind moet ze ook onthouden.
Positieve grenzen
Stel grenzen op een positieve manier, dus niet: ‘je gooit je jas en schoenen niet op de grond’, maar: ‘je hangt je jas op aan de kapstok en je zet je schoenen in de kast’. Dat is duidelijk, helder en positief geformuleerd.
Maak samen afspraken
Veel dingen kan je gemakkelijk bespreken met je kind. Leg uit wat je belangrijk vindt en waarom en maak daar dan samen afspraken over. Zo denkt je kind goed mee en is het voor hem makkelijker om zich aan de regels te houden.
Maak verschil tussen regels en afspraken
Afspraken klinkt net wat liever, en dat is het eigenlijk ook. Maak een lijstje met afspraken, maar ook een met regels. Over de afspraken valt eventueel te onderhandelen (iets later thuis dan afgesproken), maar de regels staan vast (niet in het donker naar huis fietsen).
Respecteer ook de grenzen van je kind
Geeft je kind aan geen trek meer te hebben? Respecteer dat dan en dwing hem niet om door te eten, omdat zijn bord leeg moet. Zo ga je over zijn grenzen heen en zal hij ook eerder geneigd zijn jullie afspraken niet op te volgen.