Ken jij de ‘grasmaaier-ouder’ al? (spoiler: het is niet iets om trots op te zijn)
In navolging van de ‘helikopterouder‘, zo’n vader of moeder die continu boven zijn/haar kind hangt om het te behoeden voor problemen, introduceren we nu: de ‘grasmaaier-ouder’.
De grasmaaier-ouder
Op het forum We Are Teachers wordt met steen en been geklaagd over dit type ouder. De grasmaaier-ouder stelt alles in werking om zijn of haar kind te behoeden voor problemen en mislukkingen. ‘In plaats van een kind mentaal klaar te stomen voor teleurstellingen, maaien ze alle obstakels uit de weg zodat een kind nooit met die teleurstellingen te maken krijgt’, schrijft een leraar. ‘Ze doen alles wat nodig is om te voorkomen dat hun kind wordt geconfronteerd met tegenslag, worstelingen of mislukkingen.’
‘Helikopterouders’ wat betekent het en wat zijn de effecten?
Waterflesje
Het dieptepunt ervaarde ze zelf toen ze op de middelbare school waar ze lesgeeft opeens een ouder in het klaslokaal stond. Ze ging er vanuit dat de grasmaaier-ouder iets essentieels kwam brengen, een inhaler of geld voor de lunch. Het bleek te gaan om een flesje water. ‘Hi, sorry. Remy bleef me maar appen dat ze haar waterflesje nodig had. Ik vroeg nog of ze niet gewoon water uit de kraan kon drinken, maar ik geloof dat ze het per se uit haar fles wilde drinken. Tieners, hè?’, luidde de verklaring.
Geen veerkracht
De docent reageerde koeltjes, maar van binnen ontplofte ze. Ze waarschuwt voor de consequenties van dit soort gedrag. Op deze manier geef je een kind niet het gereedschap om tegenslagen – die vroeg of laat toch gebeuren – goed op te vangen. Het resulteert ook in een generatie kinderen dat geen veerkracht bezit, maar wel het idee heeft dat ze altijd overal recht op hebben. En dat kun je een kind moeilijk aanrekenen als het nooit anders heeft ervaren. Het leven is immers vallen, opstaan en weer doorgaan.