Tel tot tien: 4 gouden tips om een geduldige ouder te worden
Het liefst zou je als ouder áltijd geduldig willen zijn als het om je kinderen gaat. Maar helaas: zo af en toe zijn er momenten waarop jij je geduld verliest. Toch kun je leren om een geduldige ouder te worden.
Zo word je een geduldige ouder
Schiet jij snel uit je slof? Deze vier tips brengen daar verandering in!
1. Kijk door de ogen van je kind
Haast, haast, haast, wij hebben altijd haast. Dus jagen we onze kinderen ook constant op. Maar kinderen zitten op die manier (gelukkig) nog niet in elkaar. Als kinderen met iets leuks bezig zijn, kunnen ze daar alle tijd van de wereld voor nemen – zelfs als daar eigenlijk totáál geen tijd voor is. Terwijl jij op het punt staat om te vertrekken, zitten je kinderen nog heerlijk in hun spel, waardoor zij het vertikken om mee te gaan. Een tip voor jou: leer van je kinderen. Schakel een tandje terug, neem je tijd en geniet van de tijd die je hebt met je kind. Is het echt erg als je bijvoorbeeld vijf minuten later in de supermarkt bent?
2. Plan vooruit
Vooral met kinderen is extra tijd inplannen de truc – of het nu gaat over het klaarmaken voor school of naar de supermarkt gaan. Ga er gewoon van uit dat je extra tijd nodig hebt, zodat je niet tegen de klok in hoeft te racen. Daarnaast kan je van te voren ook alvast nadenken over wat je kind nodig heeft om te vertrekken. Maak de lunchtrommels de avond ervoor klaar, leg alvast de kleren aan die ze aan moeten en zoek alvast die gymtas op. Een goede voorbereiding scheelt een hoop stress en zorgt ervoor dat je je geduld bewaart.
3. Bedenk wat je triggers zijn
Je geduld verliezen heeft vaak meerdere oorzaken. Frustraties die je meeneemt van je werk kunnen bijvoorbeeld een aardige trigger zijn, die je dan helaas op je kinderen afreageert. Je knapt bijvoorbeeld bij thuiskomst al omdat je de jas van je kind weer op de grond ziet liggen. Ontdek wat jouw triggers zijn en probeer die aan te pakken. Probeer jouw stresslevel naar beneden te brengen. Praat met je werkgever over meer flexibiliteit mocht je dit nodig hebben. Maar maak ook duidelijke huisregels, zoals je jas ophangen als je thuiskomt uit school. Als je minder stress hebt, kun je het ook beter aan als die jas dan alsnog op de grond ligt. Adem in, adem uit.
4. Zorg goed voor jezelf
Iedereen, inclusief de grootste moraalridder, verliest weleens zijn geduld. Mocht dit gebeuren dan betekent dat absoluut niet dat je als ouder faalt. Het betekent gewoon dat je een mens bent. Maar over het algemeen geldt wel dat je meer kans hebt om je geduld te verliezen, als je niet goed genoeg voor jezelf hebt gezorgd. Als de stress te hoog is en je niet meer goed in balans bent. Wanneer heb jij voor de laatste keer iets voor jezelf gedaan? Of het nu gaat over uiteten met vrienden, joggen of het nemen van een warm bad? Ga dit eens na en gun het jezelf deze balans te herstellen.
Gouden eeuwenoude tip
Mocht je nou toch een keer je geduld dreigen te verliezen, dan kan je natuurlijk altijd nog terugvallen op de gouden eeuwenoude truc. Tel eerst tot tien, voordat je iets gaat zeggen. Adem op één heel diep in, en adem op twee vervolgens weer diep uit. Houd dit tot minsten tien tellen vol. En net zoals veel andere dingen in het leven: geduld is een kwaliteit die je in de praktijk moet leren.
Kort lontje? Op deze manieren kun je meer geduld hebben met je kind