1 op de 9 jongens gokt online: wat doe je als je kind gokverslaafd is?
Ondanks dat online gokken bij jongeren onder de 18 verboden is, gokt ruim 1 op de 9 jongens weleens online. Uit de ScholierenMonitor 2023 van het Trimbos Instituut blijken sportweddenschappen het populairst te zijn, maar ook casino’s worden online bezocht.
“Deze cijfers zijn verontrustend”, zegt onderzoeker Tony van Rooij van het Trimbos-instituut tegen NOS. “Elke online gokker onder de 18 die gokt voor geld is er een te veel.” Wat doe je als je kind doet aan online gokken? Hieronder een aantal tips.
Jongens vaker dan meisjes
De onderzoekers vroegen kinderen tussen de 10 en 16 jaar of ze het afgelopen jaar weleens online gegokt hadden. Jongens zeiden veel vaker van wel dan meisjes: 11,4 procent van de jongens tegen 1,9 procent van de meisjes. Het is voor het eerst dat deze vraag werd gesteld.
Gokbedrijven zijn verplicht de leeftijd te checken, maar de jongeren weten dat te omzeilen door een account van iemand anders of illegale websites uit het buitenland te gebruiken.
Tips bij een gokverslaafd kind
Wat doe je als je kind gokverslaafd is? Hieronder een aantal tips.
- Help je kind, geef hem of haar het overzicht van de lange termijn gevolgen van het gokken
- Blijf betrokken: veel ouders denken er goed aan te doen het allemaal los te laten uit angst om bemoeizuchtig over te komen. Het tegendeel is waar, het is juist belangrijk om manieren te vinden om betrokken te blijven en ervoor te zorgen dat er een open sfeer is waarin je kind kan delen wat er in hem/haar omgaat.
- Bied structuur en grenzen: als je kind (nieuwe) vrijheden (zoals het hebben van eigen geld) nog niet aankan, trek de teugels dan wat strakker aan en help je kind hiermee.
- Stel een tijdslimiet in voor het gebruik van internet.
- Blokkeer de toegang tot gokwebsites. Hier bestaat software voor.
- Leen je kind geen geld om mee te gokken.
- Praat met je kind over zijn/haar gokgedrag.
- Stel duidelijke regels op over gokken.
- Geef het goede voorbeeld. Houd je zelf ook aan de regels.
- Geef oprechte complimenten voor zaken die goed gaan.
- Als het goed gaat, kan je het na een paar maanden nog eens proberen los te laten.
- Geef het goede voorbeeld: wil je dat je kind andere activiteiten doet dan gokken, geef dan het goede voorbeeld door zelf ook zinvolle afleiding en vrijetijdsbesteding te hebben, in plaats van steeds op je telefoon te zitten of alcohol te drinken. Kinderen pikken veel gedragingen en opvattingen op door te spiegelen wat ze in hun omgeving zien.
- Stimuleer zelfstandigheid: veel ouders verwarren de drang naar meer zelfstandigheid van hun tiener met rebellie, ongehoorzaamheid of gebrek aan respect. Het is gezond als adolescenten streven naar autonomie. Weersta de verleiding om alles te controleren. Creëer liever een situatie waarin je kind zich veilig voelt om te delen.
- Verklaar je nader: wees helder over waarom je een bepaalde regel oplegt. Naarmate kinderen ouder worden hebben ze steeds meer inzicht in welke regels reëel zijn en welke niet. Je mag niet gokken “omdat ik het niet wil” volstaat op den duur niet meer.
- Invloed: het lijkt misschien niet zo maar toch bewijzen vele studies het tegendeel. Help je kind met waar hij of zij nu niet goed in is: het overzien van lange termijn gevolgen. Leg uit dat gokken leuke voordelen heeft maar op de lange termijn problematische gevolgen kan hebben.
Edith vergokte het spaargeld van haar kind: ‘Ik schaam me kapot’