8x subtiele tekenen dat je een goede relatie hebt met je kind
Iedere ouder zal het beamen: het hebben van kinderen tekent zich door loslaten. Er komt namelijk een moment dat ze de fles zelf kunnen vasthouden, dat ze niet meer bij je op schoot willen zitten en dat ze geen kusje meer op het schoolplein geven. Gelukkig zijn er genoeg andere tekenen die laten zien dat je een goede relatie hebt met je kind.
Want dat hele proces van loslaten, tja, dat is voor iedere vader of moeder toch net even iets lastiger dan voor het kind.
Een goede relatie met je kind
Hechting, huidcontact, véél knuffelen. Het zijn de toverwoorden die je overal hoort als je een baby hebt. En dus doe je dat met volle overgave. Maar dan groeit je baby naar peuter en krijgt ‘ie een eigen willetje. Zelluf doen wordt het motto. Jij moet loslaten, je kind moet de wereld ontdekken. Dat hele loslaten kan gepaard gaan met flinke twijfel. Doe je het wel goed, geef je wel genoeg liefde, houdt hij wel van je? Natúúrlijk houdt je kind van je en natuurlijk doe jij het goed. Let maar eens op onderstaande tekenen die aangeven dat jij een goede relatie hebt met je kind. En dat het wel snor zit met die hechting.
1. Je kind is blij je te zien
Dat wegrennen op het schoolplein zonder kusje geven, dat geeft aan dat je kind prima eventjes zonder je kan. Ook dat is een teken van een goede hechting. Rennen ze na school dolblij en enthousiast op je af? En geven ze je een berenknuffel? Voilà, je hoeft je nergens druk om te maken.
2. Je kind draait zijn hoofd richting jouw stem
Een goede relatie met je kind begint al in de baarmoeder. Daar, in die veilige, warme baarmoeder beginnen baby’s al met het herkennen van stemmen die ze vaak horen. Tegen de tijd dat je baby is geboren, kan de kleine spruit al je stem herkennen. Dat merk je doordat je baby je hoofd richting het geluid van jouw stem draait.
3. Je kind blijft je in de gaten houden
Zoals we hierboven al schreven: wanneer je kind in zijn eentje op ontdekking gaat, is dat een teken van een goede hechting. Neem bijvoorbeeld een nieuwe speeltuin waar jullie nog niet eerder zijn geweest. Je kind gaat gelijk op ontdekking, is helemaal gelukkig in de nieuwe omgeving, maar zal ook af en toe op- of omkijken of jij nog wel zit waar je zit. Jij wilt zien wat ze uitspoken, maar andersom wilt je kind ook graag de bevestiging dat je nog wel in de buurt bent. Dat komt omdat je kind heeft geleerd dat je over hem waakt en dat je er bent om te helpen wanneer het misgaat.
4. Je kind toont zijn emoties
Krijg je tijdens het oudergesprek op school te horen dat je kind zo aardig, lief en zachtaardig is? En vraag je je af of dit wel over hetzelfde kind gaat? Thuis is de kleine draak namelijk een wervelwind van emoties… Emoties als woede, verdriet en frustratie kunnen best lastig zijn om mee om te gaan voor een kind. Als hij de driftbuien voor thuis bewaart, betekent dit dat je kind zich hier veilig gegnoeg voelt om eerlijk en kwetsbaar tegen je te zijn. Hij vertrouwt erop dat je hem begrijpt en steunt.
Met andere woorden: je kind bewaart zijn grote en moeilijke gevoelens alleen voor jou en dat is eigenlijk best een goede zaak.
10 tips van een gezinstherapeute om de relatie met je kind te versterken
5. Je kind wilt je van alles laten zien
‘Mama, mama, kijk!’ Ja, er is een bovennatuurlijke kracht voor nodig om te kijken wanneer je kind voor de honderdste keer van de duikplank springt. Maar, je raadt het al, ook dit is een teken dat je kind zich verbonden met je voelt. Wanneer je kind iets doet waar hij trots op is, zoals het bouwen van een hoge toren, wilt hij oogcontact omdat hij dit moment wilt delen. Hij wilt dit gevoel van trots delen, want zo voelt hij zich verbonden en gehecht.
6. Je kind raakt overstuur als je weggaat
Voor een ander teken van een goede relatie met je kind moeten we terug naar de luiertijd en naar de eenkennige fase. In deze fase leert je kind het verschil tussen vreemden en bekenden/ Eenkennigheid, de naam zegt het al, is eigenlijk niets anders dan het hechten van je baby aan een of twee personen. Dit zijn de personen waarmee hij zich het meest vertrouwd voelt. Dat zijn vaak de ouders en belangrijke verzorgers.
Hoe verdrietig het soms ook is, eigenlijk is de eenkennigheid louter een goed teken: je kind is zich aan het hechten. Waar voorheen iedere persoon met een flesje in de hand troost kon bieden, leert je kind nu dat mensen of dingen die uit zijn blikveld zijn, wel blijven bestaan. Hij begrijpt nu dat als jij weg bent, je dus ergens anders – zonder hem! – bent.
7. Je kind vraagt jou om hulp
Even terug naar dat loslaten, kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen zelfstandig zijn. Maar als ze je om hulp vragen, bijvoorbeeld met het aankleden van de pop, betekent dit dat je kleintje je inzicht op prijs stelt. Hij vertrouwt erop dat jij hem helpt bij het leren.
8. Je tiener vraagt jou om hulp
Een teken van een goede relatie met je kind dat je gerust kunt beschouwen als de kers op de taart is wanneer je tiener je om hulp vraagt. De adolescentiejaren worden meestal geassocieerd met het feit dat de afstand tussen je kind en jou groter wordt. Hij maakt nieuwe vrienden, ontdekt nieuwe hobby’s… Hij trekt zijn eigen plan. En hier hebben tieners een overeenkomst met peuters: hoe groter de hechting, hoe meer hij durft uit te vliegen.
Maar komen ze onderweg problemen tegen? Dan ben jij degene bij ze voor advies aankloppen. Daar kun je troost uithalen. Immers, al is de afstand groter, de verbinding blijft. De truc van het loslaten is beseffen dat je niet alles kunt oplossen en dat ook niet moet willen proberen. Wees een veilige haven, een waar je kind kan binnenvaren en weer kan vertrekken met de wind in de rug.
https://www.jmouders.nl/soorten-hechting-ouder-kind/