6 makkelijke tips om je kind te helpen aan een gezonde relatie met eten
Een gezonde relatie met eten is belangrijk voor een kind, maar dat kan in de praktijk nog wel eens lastig uit te voeren zijn. Een paar tips om hierbij te helpen kun je dus waarschijnlijk ook wel gebruiken.
Elk gezin handhaaft andere regels met betrekking tot eten. Bij de één moet iedereen zijn bord leegeten, bij de ander moet elk kind in elk geval een paar hapjes eten. Er is geen goed of fout hierin, iedereen doet het op zijn eigen manier.
Gezond eetpatroon
Het kan goed zijn om stil te staan bij een paar manieren die je kind helpen om een goede relatie met eten op te bouwen. De basis van een gezond eetpatroon begint al op jonge leeftijd, dus het is niet verkeerd om daar vroeg mee te beginnen.
Tips voor een gezonde relatie met eten
Met behulp van deze zes manieren help je je kind aan een gezonde relatie met eten.
1. Maak evenwichtige maaltijden
De Schijf van 5 klinkt je vast bekend in de oren. Het is belangrijk om elke dag van alle vijf de voedingsgroepen wat binnen te krijgen. Sluit een bepaalde voedingsgroep niet uit, want ze zijn allemaal belangrijk voor je lichaam. Te weinig groente zorgt voor minder energie, te weinig vetten zorgt voor een minder verzadigd gevoel. Probeer dus een maaltijd te bereiden met zoveel mogelijk voedingsgroepen erin.
2. Help kinderen bewust te worden van hun trek en verzadigingsgevoel
We willen vaak dat kinderen eten wanneer er een maaltijd op tafel staat. Logisch, want je kunt niet de hele dag in de keuken in de weer zijn wanneer het voor je kind uitkomt. Maar het kan al schelen als je je kind bewust maakt van de signalen die zijn buik afgeeft. Laat hem luisteren naar zijn lichaam, wanneer zijn buik knort en wanneer hij een vol gevoel heeft. Soms heeft je kind echt geen trek, dan kun je kijken hoe je ervoor zorgt dat hij de volgende keer niet zo vol zit vlak voor het eten.
3. Leg niet te veel nadruk op ongezond eten
Natuurlijk, we willen allemaal het liefste dat ons kind zoveel mogelijk groente eet en zo weinig mogelijk zoetigheid. Maar als we de nadruk leggen op hoe ongezond bepaald eten is en hoe slecht dat is, wordt de verleiding alleen maar groter voor ze. Hoe harder we zeggen dat iets niet mag, hoe meer kinderen er juist naar verlangen. Dus laat je kind gerust zo nu en dan wat ongezonds eten, dat kan zeker geen kwaad. Anders doet hij het misschien stiekem en dan heb je er geen toezicht meer op.
4. Leg uit wat voedsel voor het lichaam doet
Voedsel doet zoveel met je lichaam, het kan helpen om dit aan je kind uit te leggen. Vertel dat groente je energie geeft, vetten goed zijn voor je hersenen en eiwitten goed zijn voor je spieren. Speel hierop in, vertel dat je zoon sterker wordt als hij eiwitten eet en dat je dochter meer energie krijgt door haar broccoli. Op die manier krijgen ze een bepaalde beloning en dat werkt stimulerend om nog meer van de voedingsgroepen te eten.
5. Laat kinderen plezier hebben in eten
Het is goed als je kind plezier heeft in eten. Er is zoveel lekker eten, daar mogen ze best waardering voor hebben. Wel is het verstandig om ze manieren te leren hoe ze met moeilijke emoties om moeten gaan, zodat ze daar geen voedsel voor gebruiken. Troostvoedsel zorgt maar een korte periode voor een fijn gevoel, probeer ze dat duidelijk te maken. Eten speelt daarnaast vaak een rol in bepaalde tradities en culturen, daar mogen kinderen ook zeker van genieten.
6. Probeer te voorkomen dat je kind een misleidend dieet volgt
Dit geldt met name voor de wat oudere kinderen, maar het is zeker een belangrijke. Tegenwoordig zijn er zoveel diëten te vinden, dat we niet meer weten wat wel en niet klopt. En hoewel het al de vraag is of je kind wel aan een dieet moet, is het sowieso belangrijk dat je inzicht hebt in wat je kind wel en niet eet. Als je een dieet niet vertrouwt, leg dan aan je kind uit waarom je dat denkt en probeer samen tot een middenweg te komen.
Is je kind een moeilijke eter? Een guide om je kinderen gezond te leren eten